Exista fenomenul de solubilitate (un dizolvant dizolvă o substanţă, rezultând un amestec omogen din punct de vedre al repartizării atomilor sau moleculelor), care face diferenţa între amestecurile a două sau mai multe substanţe pe de-o parte şi soluţii pe de alta, iar din acest punct de vedere, deşi apa este cel mai puternic dizolvant de pe pământ, ea nu dizolvă uleiul.
Mai există şi noţiunea de tensiune superficială a lichidelor, care se manifestă la suprafaţa de separaţie între lichid şi mediu. Din acest punct de vedere, apa şi uleiul pot fi amestecate până se formează o masă relativ uniformă de "bule" foarte fine de ulei în apă, numai că din cauza tensiunii superficiale mai mari a uleiului decât a apei, acestea se alipesc şi în final se reformează masa de ulei separată clar de cea de apă. Dacă însă se adaugă şi nişte substanţe care să modifice aceste tensiuni superficiale (surfactante), se pot obţine acele emulsii, "bulele" devenind mult mai stabile, nu se alipesc.
Densitatea nu este relevantă în procesul de amestecare, însă poate fi esenţială în procesul de separare a amestecurilor.