Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
11.1k vizualizari
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica

3 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Atunci cind vom sti ce este cimpul electric din jurul unui electron, proton; vom calatori in univers.  In jurul unui electron aflat  in repaus se manifesta o prezenta misterioasa  pe care o numim cimp electrostatic. Deplasarea acestui electron pe o directie, produce o perturbare a spatiului , pertutbare pe care o numim cimp magnetic.  Ce e cimpul electric si magnetic, nu se stie in profunzime, adica la modul absolut.   Sarcina electrica = proprietatea unor particule: electroni, protoni si alte particule, de a interactiona la distanta.
Experimentat (3.3k puncte)
1 plus 3 minusuri

Salut Quark.

Pentru a caracteriza starile de electrizare ale corpurilor s-a definit o marime fizica numita sarcina electrica.Marimea fizica ce masoara starea de electrizare a unui corp se numeste sarcina electrica.

-Sarcina electrică determină interacțiunile electromagnetice ale electronilor si ale particulelor subatomice.Una dintre cele 4 forte fundamentale ale fizicii este electromagnetismul care inseamna interacțiunea dintre un electron aflat  in miscare(o sarcină în mișcare) și un câmp electromagnetic.Sunt sarcini pozitive și sarcini negative + și -,electronii au sarcina -1 iar protonii +1si neutronii 0.Quark-ul are sarcină fracționară de −1/3 sau +2/3.

-Antiparticulele au sarcina egală și de semn opus.

-Particulele cu sarcină de același semn se resping, iar cele de semne opuse se atrag(Legea lui Coulomb).

1coulomb = 1amper(A) * 1secunda (s)

pa.

Junior (435 puncte)
0 0
Nu prea răspunde la întrebarea mea, dar... e un început.
0 0
Adica...!!! Ce raspuns vrei???Formuleaza altfel intrebarea.Eu asta am inteles ca intrebi si asa am dat raspunsul!
0 0
Nu spune nimeni ce este sarcina electrica.Este un secret pastrat cu strasnicie. Sau savantii si specialistii habar nu au sa defineasca, sa lamureasca natura fizica a sarcinii electrice.

Eu am dedus ca sarcina electrica este masura efectului fizic pe care-l produce in spatiul inconjurator. Efectul fizic produs de o sarcina electrica asupra altei sarcini din vecinatate este de modificare a nivelului de miscare. Modificarea, adica variatia nivelului de miscare este efectul fizic de acceleratie. O sarcina aflata in vecinatatea altei sarcini sufera acceleratie. Asta inseamna ca in jurul sarcinilor este in spatiu o stare dinamica speciala care genereaza efectul de acceleratie asupra altei sarcini. Aceasta stare dinamica a spatiului din jurul sarcinii electrice este campul electric. Sarcina electrica este generatoarea sau sursa campului electric. Sarcina electrica este masura campului electric generat in spatiu. Si se calculeaza cu formula (legea) lui Gauss care face integrala campului electric pe suprafata sferica in care este inchisa sursa generatoare de camp= sarcina electrica. Si cum efectul fizic produs de o sarcina electrica asupra sarcinilor din vecinatate este acceleratia, inseamna ca sarcina este masura a acceleratiei pe care o produce. Integrarea acceleratiei pe suprafata care inchide sarcina ne da dimensiunea fizica a sarcinii electrice.

Q=a*So=(L/T^2)*L^2=L^3/T^2
1 plus 1 minus

Foartă interesantă întrebarea, foarte importantă şi foarte directă. Voi urmări cu atenţie răspunsurile la această valoroasă întrebare.

Eu consider că sarcina electrică nu este nimic altceva decât o proprietate a traiectoriei pe care se deplasează corpul neutru din punct de vedere electric. Mai concret, consider în special că sarcina electrică este lancretianul traiectoriei (adică raportul dintre curbura şi torsiunea acesteia) pentru că lancretianul este invariant relativist (este independent de scală). Uneori mai cred că este vorba de numărul de spire pe care le are curba închisă pe care se deplasează corpul neutru, alteori consider că sarcina electrică este viteza de variaţie a impulsului volumic (o noţiune asemănătoare cu impulsul şi momentul cinetic despre care am vorbit şi pe forumuri, ce exprimă inerţia la precesie).

Iertaţi-mi amestecul acesta de idei şi de noţiuni. E posibil să nu fi spus nimic riguros aici, însă am scris din speranţa că voi putea ajuta cu ceva. Nu ştiu nici eu prea multe despre sarcina electrică, dar sunt convins că ea este o proprietate a traiectoriei pe care se deplasează un corp neutru.

Novice (194 puncte)
0 0
Electronii au cimp electric indiferent de starea de miscare sau repaus. Un abiect incarcat la minus un milion de volti are un surplus de electroni in raport cu protonii, chiar daca acesti electroni sint in repaus. Daca obiectul este incarcat la plus un milion de volti are o lipsa de electroni in raport cu protonii. Deci: cimpol electric este un fenomen misterios care se manifesta in preajma electronilor, protonilor si a altor particule subatomice.
0 0
Sarcini electrice singure nu există, ci doar dipoli. Câmpul electric este o proprietate a dipolilor. Deci, putem spune că câmpul electric apare pentru motivul că îndepărtăm sarcinile electrice una de alta. În general, câmpurile apar numai între perechi de corpuri şi exprimă faptul că un anumit parametru al fiecărui corp component al perechii variază, iar parametrul total al perechii se conservă.
0 0
Abel, apreciez încercarea ta de răspuns, dar, serios vorbind, nu cred că ai înţeles ceva din ce-ai scris. Cuvinte putem toţi spune. Miza este sensul...
0 0
Abelas dragutule; electronul nu e precum un magnetel cu doi poli! Sarcina electronului este de un singur fel, nu e cu plus si minus la acelasi electron.
...