Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari
In fiecare an oricine are cel putin 1-2 senzatii deja-vu, care pot dura de la 1 sec la cateva secunde.  Eu de fiecare data cand am o astfel de senzatie incerc sa ma manifest diferit in scopul de a sparge tiparul dar oricat as incerca, traiesc aceiasi senzatie.
Senior (6.9k puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Cel mai bine ti le explici chiar tu... incearca sa-ti visezi ziua inainte s-o traiesti daca vrei un sentiment puternic. :)
0 0
acest lucru e involuntar, nu cred ca poti sa ti-l programezi !

2 Raspunsuri

4 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Salut prieteni !

Fenomenul a fost studiat indelung si s-au emis ipoteze foarte bine fondate, dar ca si in cazul altor anomalii cerebrale, nu se poate afirma ca s-a gasit raspunsul cu certitudine atata vreme cat nu ne putem conecta on-line la creierul altuia.smiley

In orice caz, la modul general raspunsul este simplu: senzatia de deja-vu este generata de o (mica) eroare de functionare a creierului in conditiile absentei/prezentei anumitor stimulenti celulari. S-a demonstrat ca administrarea anumitor substante reproduce aceasta senzatie. De asemenea, senzatia este raportata si de pacienti suferind de anumite maladii cerebrale.

Am si un argument personal in acest sens (desigur, fara pretentii): cand eram mai tanar si cu o viata mai "zbuciumata", aveam oarecum des acesta senzatie. De cand m-am maturizat si am un regim de viata mai cumpatat, n-am mai simtit aceasta senzatie (cred ca au trecut 10 ani de la ultima experienta).

O dovada ca este vorba doar de o "dezordine" cerebrala este si faptul ca mai exista o groaza de anomalii inrudite: jamais-vu, presque-vue, deja-entendue, reja-vue (vezi wiki).

Incercand sa faca ordine in haosul informatiilor memorate in fiecare zi, creierul nostru incearca sa faca economie si este mereu in cautarea unor sabloane - iar atunci cand identifica unul incepe sa caute prin informatiile prememorate. In aceasta faza initiala de recunoastere a sablonului se manifesta eroarea de tip deja-vu.

Creierul nostru este un organ foarte complex dar platim si un "pret"  pentru aceasta, cu cat un sistem este mai complex cu atat creste probabilitatea unor erori (pe principiul compunerii probabilitatilor). Din fericire, deja-vu este un fenomen pasager, fara semnificatii clinice - stiind aceasta, putem zambi si merge mai departe, fara sa ne imaginam vieti anterioare, memorie genetica, clarviziune, intersectia cu universuri paralele si alte traznai.smiley

Mai exista un mesaj final de transmis: creierul nostru poate gresi - si cu certitudine greseste uneori, asa incat nu e bine sa ne aratam siguri 100%. Trebuie sa lasam o marja de incertitudine ...

 

Senior (8.7k puncte)
2 plusuri 3 minusuri

Fenomenul de deja-vu este unul nelămurit de către neurologi. Probabil că cei mai mulţi, prin care mă număr şi eu, nu l-au experimentat, deci s-ar putea să-l vadă ca pe ceva nereal.

Dar cum este un fenomen studiat, dau credit cercetătorilor. Singura teorie de care am citit şi pare să aibă sens este următoarea: aducerea aminte presupune două procese cerebrale - familiaritatea şi accesarea secvenţei memorate. Deci, când ne aducem aminte, pe de-o parte accesăm o anumită informaţie, iar pe de altă parte recunoaştem acea informaţie.

Familiaritatea ar surveni mai repede. La persoanele fără deficienţe cerebrale, fenomenul de deja-vu are loc din cauza unor erori de procesare în anumite zone ale creierului.

Sunt cazuri clinice studiate de câţiva ani, în care s-a observat că aceste persoane nu doresc, de exemplu, să cumpere de la piaţă castraveţi, pentru că ei consideră că deja au făcut-o (practic, evenimente viitoare sunt refuzate de aceşti pacienţi, căci au sentimentul de deja-vu).

Senior (11.9k puncte)
0 0
din ce am citit pe net 70 % din populatie au experimentat cel putin o data sentimentul de deja vu.
Eu as fi crezut ca toata lumea la un moment dat a experimentat asa ceva. Si aici nu ma refer la lucruri complexe cum ar fi intalnirea unui om pt prima data si avand sentimentul de al cunoaste de o viata, sau intrarea intr-un loc total necunoscut si amintindu-ti perfect orice detaliu.

Ma refer doar la sentimente simple cum ar fi ridicatul unei cani si pusa in aceasi pozitie, sau schimbarea canalului la tv si vederea acelorasi faze, o conversatie, etc. lucruri ce se petrec in 2-3 secunde.
...