Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 1 minus
843 vizualizari
In intelegerea mea de nespecialist  sintagma suna paradoxal, deoarece cred ca inteligenta tine de rationalitate  iar emotionalul de irationalitate. Este ca si cum am spune inteligenta non inteligentei, sau ratiunea irationalului. Am vazut  pe net opinii pro si contra la adresa acestui concept  care pare a fi foarte la moda, exprimate de experti in psihologie . Existenta unor contradictii intre specialisti lasa, cred eu, loc si pentru opinii ale "profanilor".
Senior (6.6k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Salut Puiu !

Vad ca n-a plouat cu raspunsuri, iar eu nu ma princep deloc la filozofie, dar o sa incerc marea cu degetul !:)

Cum spuneam si mai jos la intrebarea cu "inteligenta viului", eu cred ca inteligenta in general este doar o functie, o unealta a viului in cautarea unei adaptarii optime la mediu, pentru a-si atinge scopul evolutionist. Privind lucrurile asa, inteligenta nu inseamna numai rationalitate, ci inglobeaza toate caracteristicile care conduc individul spre un succes "biologic" . Unele din aceste caracteristici sunt constiente si altele inconstiente, unele sunt deprinse iar altele sunt native, inscrise pe undeva prin gene.

Omul fiind o specie cu inmultire sexuata, precum si o fiinta (aproape) sociala, si-a perfectionat inclusiv aceasta abilitate numita "inteligenta emotionala", un fel de empatie fata de semeni si chiar fata de sine insusi.
O fiinta cu un grad inalt de inteligenta emotionala va avea un succes mai mare in societate - deci scopul evolutiv a fost atins.

Este interesant in societate cum remarcam uneori indivizi cu "har", alaturi de care ne place sa ne petrecem timpul. Si nu vorbesc de o compatibilitate strict biunivoca, vorbesc de persoane fata de care aproape toata lumea simte la fel !

Stiu eu un caz, un coleg de scoala, mediocru la invatatura (inteligenta medie). Ei bine, toata lumea era atrasa si atunci cand era un terchea-berchea si acum dupa multi ani, cand este reprezentantul in Romania al unui concern occidental ! Fara cuvinte ...
0 0
Salut Truth !
Interesanta punerea inteligentei emotionale in paradigma evolutiei! Ii confera sens, desi mie formularea continua sa-mi sune "ca dracu", dupa cum se exprima un cunoscut revolutionar decembrist :).

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri

 Spui că "inteligenta tine de rationalitate  iar emotionalul de irationalitate". Descoperiri recente (care au totuşi vreo 10-15 ani) arată că această viziune este una care nu are legătură cu realitatea. Iti recomand o carte, scrisa de Antonio Damasio, "Eroarea lui Descartes", care a făcut destulă vâlvă la apariţie. Uite o scurtă prezentare a ideii cărţii:

"In vara lui 1848, Phineas Gage, muncitor feroviar, sufera un accident teribil: in urma unei explozii, o bara metalica ii trece prin cap. Isi revine surprinzator, dar si mai surprinzatoare sunt efectele accidentului: fara sa piarda nimic din cunostintele si capacitatile pe care le avusese, firea lui Phineas Gage se schimba radical. Devine insensibil, pierde orice urma de afectivitate. In plus, e incapabil sa mai ia hotarari, iar viata lui se destrama.

Pornind de la acest caz clasic, Antonio Damasio analizeaza efectele lezarii lobului frontal al creierului si observa ca insensibilizarea afectiva e mereu insotita de disfunctii ale capacitatii de a rationa. Ipoteza lui Damasio, sustinuta de numeroase dovezi, e ca ratiunea se intemeiaza pe emotii si sentimente, cu alte cuvinte, ca nu exista o ratiune pura, rupta de celelalte functii ale creierului si de corp. Eroarea lui Descartes consta in distinctia arbitrara operata de filozoful francez intre minte si corp, eroare perpetuata de traditia culturala occidentala".

 

Dar să revin la întrebarea ta. Dupa cate stiu eu, Daniel Goleman este cel care a promovat acest concept, de inteligenţă emoţională, în cartea cu acelaşi nume. În esenţă, psihologul spune că IQ-ul este supraevaluat şi că degeaba eşti super-capabil într-un anumit domeniu dacă nu ai abilităţi de relaţionare cu ceilalţi, de autocontrol, de empatie etc.

Personal, când am citit cartea, nu mi s-a părut o aşa mare filozofie, pentru că fiecare am observat că nu este suficient în viaţă să ştii lucruri. Dacă nu te integrezi în colectiv, dacă nu-i înţelegi pe ceilalţi, dacă nu empatizezi - eşti lăsat de-o parte. În Vest conceptul a făcut furori şi încă face.

Senior (11.9k puncte)
0 0
Daca nu ma integrez (desi imi doresc) inseamna ca nu pricep contextul, ca nu identific masurile corecte pentru a realiza scopul propus, ca ma opresc la faptul afectiv de a dori, dar nu continui cu abordarea rationala care sa ma duca la indeplinirea scopului propus.
Daca nu-i inteleg pe ceilalti inseamna ca sunt pur si simplu prost.
Daca reusesc sa nu empatizez in asa masura incat sa fiu respins de colectiv, lasat de-o parte cum spui, inseamn ca nu sunt "neinteligent emotional "ci mai degraba un caz medical. Parerea mea personala este ca popularitatea acestui concept tine de sansa exceptionala pe care multora le-o da, aceea de a li se recunoaste  inteligenta (o forma a ei) chiar si in conditiile unei performante intelectuale minime. Plus ca este mai comoda o abordare bazata pe "gut feeling" in rezolvarea unor probleme, decat efortul de a rationa. Chiar si Goleman defineste conceptul uzand constant de termeni ca :intelegere, comprehensiune, control. Dar, asa cum spuneam si in intrebare, psihologia nu e nici pe departe domeniul meu, iar din putinul pe care l-am citit nu aveam cum sa stiu prea multe, de aceea am si intrebat si iti multumesc pentru raspuns.
6 plusuri 1 minus
Inteligenta emotionala este un concept venit sa completeze inteligenta nativa. Pentru a evalua un individ nu este de obicei de ajuns IQ-ul. Exista persoane cu un IQ foarte ridicat care sunt soferi de camion sau fac curatenie, nu pentru ca nu au avut sansa de a face mai mult, ci pentru ca nu doresc mai mult. Mai exista si cazul unor persoane care sunt extrem de inteligente pe un domeniu foarte restrans, in timp ce in rest nu sunt in stare sa se descurce deloc.

Emitionalul nu tine neaparat de irational, cel putin in contextul de fata. Suntem animale sociale, si nu degeaba suntem specia cea mai inteligenta. Latura sociala a contat si conteaza enorm, ne ajuta sa ne organizam si impreuna sa realizam lucruri pe care nu le-ar realiza nimeni singur, ne ajuta sa transmitem cunostintele din generatie in generatie fara a o lua mereu de la aproape zero. Evolutia noastra e legata si de capacitatea de a dezvolta relatiile in societate. Latura emotionala o dezvoltam pentru a intelege reactiile si actiunile celorlati si a actiona in consecinta, pentru a prevedea comportamentul celor din jur, pentru a sti cum sa ne facem intelesi si cum sa ne atingem scopurile.

Pana si asazisa intuitie feminina, si nu numai feminina, nu este ceva telepatic sau vreo previziune, ci este bazata pe experienta si pe detalii pe care nu le constientizam neaparat, insa inteligenta, cateodata cea emotionala si altadata cea nativa, ne ajuta sa ne formam un rationament care de multe ori da rezultate.

Aceasta inteligenta emotionala are un nume care de multe ori induce in eroare. Ea nu este suma emotiilor, ci se foloseste de emotii doar pentru a aduce un plus de informatie.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Corrrrrrect ! :)
0 0
Buna ziua Gabriela,
Mai ales ultima parte a raspunsului tau m-a facut sa inteleg ce nu inteleg :)
"aceasa inteligenta emotionala are un nume care de multe ori ne induce in eroare". De fapt, eu nu am gasit o definitie clara si unificata a conceptului, din cat am cautat. Cu toate acestea el este lansat pe piata de mai multa vreme si, cum arata si Quark, face furori. Eu sunt de parere ca orice concept, pentru a fi pe deplin operational, reclama un acord unanim asupra definitiei lui.
0 0
Ai dreptate, dar dupa parerea mea inca nu s-au hotarat exact cum se delimiteaza inteligenta nativa de cea emotionala, sau inteligenta cu care te nasti fata de inteligenta dobandita din interactiunea cu mediul... Sunt concepte conturate dar nu complet definite. In psihologie multe concepte nu sunt bine definite si sunt interpretabile. Si totusi se lucreaza cu aceste concepte, cum se lucreaza si cu o serie de alte concepte care se asemenea nu au o definitie acceptata unanim, cum ar fi viata.
0 0
Cu privire la viata, risc o definitie proprie : este forma de organizare a materiei caracterizata prin proprietatea de autoreplicare - prin mijloace individuale sau prin parazitare -.
0 0
Ar fi prea simplu sa fie asa :) Si practic "autoreplicare" au doar organismele unicelulare care se inmultesc prin diviziune; noi, de exemplu, avem ADN-ul de la doua persoane diferite... Daca exista masini care sa construiasca masini asemenea lor, nu vorbim de viata. Sau virusii pe calculator...

Viata mai are si alte caracteristici. Metabolismul e unul dintre ele. Mai este necesara mentinerea unui echilibru interior. De asemenea organismele vii cresc, interactioneaza cu mediul.
0 0
Am generalizat plecand de la gena, ca "particula" fundamentala a vietii. Specii, indivizi etc sunt produse derivate, colectii de gene, avand forme specifice si moduri particulare de functionare si adaptare.Gena sa traiasca! :)
0 0
Intr-adevar, exista destul de multe notiuni care au o definitie incompleta, iar uneori sunt confuze si lasate asa pentru ca nu exista o formulare scurta mai buna, sau in ideea de a nu crea si mai multa confuzie. Aici filozofia, psihologia, sau alte preocupari si stiinte care studiaza comportamentul si interactiunile omului cu mediul, au rolul si incearca din rasputeri sa clarifice situatia, uneori reusesc, alteori dezbaterile raman deschise, conceptele conturate mai superficial oferind totusi o aproximare suficienta in cele mai multe situatii. Eu sunt convins ca aceste concepte aproximative sunt totusi destul de profund analzate, exista si multe detalii ce creaza evidente pentru cei din bransa, confuziile de regula le fac cei care nu-s familiarizati cu ele.
...