Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
385 vizualizari
Novice (335 puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Buna seara !

Legat de subiect, pe baza observatiilor colectate cu telescopul spatial Kepler, astronomii au estimat in 2011 ca jumatate din stele au planete.

Luand in calcul ca deocamdata pot fi observate (indirect) numai planetele de dimensiuni comparabile cu Terra, putem specula ca trei sferturi din stele au planete (cifra in acord cu predictii mai vechi legate de formula Drake).

1 Raspuns

6 plusuri 0 minusuri
Da, nu numai ca pot exista, chiar exista. Raspunsul la a doua intrebare e insa mult mai complex.

Putem avea mai multe cazuri de stele fara planete. Exista stele foarte tinere ce nu au planete pentru ca inca nu s-au format unele, dar probabil se vor forma in viitor. Exista si stele batrane care au avut planete si nu mai au pentru ca ori le-au inghitit, ori le-au expulzat din sistem.

Au existat stelele de prima generatie, primele stele ce s-au aprins in Univers, pe vremea cand elementele grele erau aproape inexistente. Sunt stele ce au fost inconjurate de un nor de gaze foarte usoare, ce nu se pot contracta pentru a da nastere la acumulari de materie care mai tarziu sa duca la formarea planetelor. Stelele cu metalicitate scazuta (metalicitate inseamna in astronomie prezenta oricarui element care nu este hidrogen sau heliu) au o mica probabilitate de a avea planete.

Exista stele care dupa formare nu au mai lasat destul material din care s-ar putea forma planete, ci doar corpuri mici ca asteroizi, comete.

Exista un procent mare de stele prinse in sisteme duble, triple sau multiple, ale caror orbite fac dificila formarea si existenta stabila in timp a unor planete.

Exista zone in centrul galaxiilor sau in roiurile stelare unde aglomeratia de stele este atat de mare si haosul gravitational din jur atat de pronuntat, ca formarea unor planete este improbabila, multe din stelele din aceste regiuni neavand planete.

Lista se continua si cu alte cazuri, iar motivele pentru care nu au planete sunt diverse.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Bravo Gabriela.Bun raspuns si bineinteles votul meu pozitiv.Esti cumva Ellakosta din vechea versiune a QA?
0 0
Dap, am fost EllaKosta dar de cand exista logarea cu Facebook imi e prea lene sa intru cu vechiul cont, asa ca m-am transformat. In ceea ce priveste articolele de pe site, sunt in varianta Gabriela Costache :)
...