Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
449 vizualizari
Ar fi interesant de vazut si inventariat  domeniile in care apar abordari pseudostiintifice, in prezent. Cum se explica succesul aparent al unor teorii pseudostiintifice? Cum explicati ca persoane inteligente si informate sunt,uneori, foarte deschise fata de astfel de teorii, asimilandu-le prin abandonarea oricarui spirit critic, devenind mai mult decat indulgente fata de pseudoconceptele si pseudodemonstratiile care le sunt livrate?
Senior (6.6k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Pentru ca nu se limiteaza la o interpretare "obiectiva" a universului...(desi nu exista asa ceva)
Pseudostiinta e un termen folosit tot de cei care se plafoneaza in gandire si existenta pentru ca au la baza o interpretare iluzorie a realitatii generata de alte persoane din diverse interese.
Astfel cunoasterea nu isi mai are bazele in experienta proprie ci in iluziile generate si perpetuate de efectul de turma.
Exact persoanele inteligente aleg sa gandeasca infara cutiei, posibilitatile nefiind limitate de convingerile majoritatii.
0 0
Eu prefer sa gandesc inauntrul cutiei. Utilizez si
 efectul de turma, pentru a ma folosi de ce se gandeste inauntrul multor alte cutii. Presupun ca nevoia de a gandi inafara cutiei apare cand cutia e prea mica.

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri

Salut !

(Inca o intrebare foarte bine plasata, chiar cred ca trebuie sa dai niste exemple concrete, ca sa se vada in oglinda si anumiti cititori si sa ia aminte !)

Exista o cauza pentru care "persoane inteligente si informate" abdica brusc si neasteptat de la ratiune, dand credit unor teorii para-stiintifice: aceste persoane au lipsit de la o lectie esentiala (si care din pacate nu se preda la scoala, cel putin nu in mod explicit ) - lectia ratiunii si logicii in relatie cu metoda stiintifica de cercetare a lumii.

ORICE afirmatie, observatie, teorie - proprie sau din terta parte, din orice sursa si domeniu, TREBUIE SA FIE SUPUSA PARADIGMEI STIINTIFICE, adica unui proces de validare repetata utilizand surse credibile, autorizate. Pana cand nu se trece in mod cert prin fazele acestui proces trebuie SA RAMAI SCEPTIC si sa continui sa ceri demonstratii riguroase !  

Recent a fost cazul celebrului neutrin vitezist. Lumea stiintifica a ramas sceptica unui asemenea fenomen, ba chiar un cercetator a zis ca-si mananca chilotii !smiley

Am polemizat si eu pe un forum cu un tip, care mi-a scos ochii ca s-au facut mii de determinari si ca doar n-oi fi eu mai destept decat o pleiada de cercetatori de la Opera. Nu eram mai destept, dar am aplicat un principiu, experimentul n-a fost confirmat de nicaieri, deci pana atunci nu putea fi acceptat (cu atat mai mult conform principiului prudentei cum ca "afirmatiile extraordinare cer dovezi extraordinare".

Revenind: sunt foarte multe persoane respectabile, docte in domeniile pe care le reprezinta: literati, filozofi, chiar si din domenii stiintifice, carora le lipseste acest filtru logic, acest instrument, abdicand uneori selectiv - devenind astfel vulnerabili si cazand in ridicol.

Senior (8.7k puncte)
0 0
Da, ai subliniat corect, vulnerabilitatea fata de manipulari, cautarea solutiilor simple (impachetate savant prin coruperea unor notiuni stiintifice), cu consecinte negative chiar in planul vietii cotidiene. Unii se autocondamna, pur si simplu, prin recurgerea la tot felul de abordari medicale "alternative", din credulitate si speranta. E doar un exemplu, care ilustreaza nu doar inconsistenta teoretica a pseudostiintei, ci indica si un anume grad de nocivitate sociala.
0 0
La naiba, nocivitate sociala demonstrata, masiva, persistenta !!! Si este ingrijorator ca exemplele negative se inmultesc si urca pana la "varfurile" societatii !

Aminteste-ti scandalul cu flacara violet, sau mai nou, scandalul vrajitoarelor. Ai vazut cine era pe lista vrajitoarelor ? Mircea Geoana, senator, fost ambasador in SUA, fost ministru de externe, presedinte al Senatului in functie la acea data si cat p-aci presedinte al Romaniei ! Am fost socat !

Si apoi este marea eminenta cenusie (sau de-a dreptul neagra) care otraveste spiritul natiunii, Biserica ! Pai desigur, la biserica orice este posibil, incepand cu invierea mortilor ! Si cate personalitati ai vazut tu la tv spunand: "sunt ateu, dumnezeu n-are niciun amestec aici !"

Turbez cand vad la tv mari chirurgi afirmand ca "eu mi-am facut treaba, acum trebuie sa vrea si dumnezeu !" Pai bine mai doctore, cand invatai fizica, chimie, biologie si anatomie, scria acolo ceva de dumnezeu ? A inviat vreunul dupa ce i-ai gresit operatia ?
0 0
Asta e si motivul pentru care nu iesim din monotonie. Daca toti ar fi gandit ca tine tot la sapa am fi fost intrucat nimeni nu ar fi avut curajul sa conteste "adevarurile" vremii sale si sa gandeasca mai departe de limita impusa.
Cercetarea personala cu siguranta te face mai predispus manipularii in timp ce spiritul de turma ne conduce spre ADEVARURI stiintifice pe care toti le pot percepe pentru ca asa au fost invatati.
Voi cu stiinta, credinciosii cu dumnezeu... nu-i mare diferenta cand vine vorba de manipulare.
Dar revenind, se pare ca pana nu pica din cer raspunsurile nimeni nu indrazneste sa le caute de teama presupun. Se identifica cu caracterul pasiv al omenirii din moment ce e mai usor sa adopti o idee decat sa generezi una.
Nu cred ca mai exista dubii cand vinde vorba de limitarea stiintei iar daca vrei sa privesti dincolo de aparente nu te poti limita la ce ti-a fost impus.
Din nou disidenta cognitiva isi spune cuvantul dar cum fiecare e cu realitatea lui, nu-i poti face pe oameni sa gandeasca inafara tiparelor, mai nou e de rasu lumii mai vechi chiar ilegal.
0 plusuri 0 minusuri

Să încerc o definire a pseudoştiinţei. Ar fi vorba despre o întreprindere teoretică ori practică ce pretinde că face uz de motodologia ştiinţifică pentru a dovedi o anumită realitate, dar în realitate nu face acest lucru.

De exemplu bioenergia. Se foloseşte conceptul de energie, care sună ştiinţific şi apoi se fabulează despre mecanismele ascuse ale acţiunii medicale ale acestei energii. Doar că bioenergia nu poate fi detectată de către ştiinţă. Şi chiar dacă ar fi, nu rezultă de nicăieri o legătură între această energie şi rolul ei terapeutic.

Şi mie mi se pare oribil, cum cred că i se pare şi lui Truth, că unii medici invocă zeitate. Dar şi mai rău este că aceştia îşi trimit pacienţii la bioenergetician ori la apuncturist (ori cum s-o numi insul ce practică acupunctura). De ce fac asta? Pentru deja sunt rupţi de realiate. Să fim bine-înţeleşi: medicina nu este doar ceea ce ai făcut în facultate. Pentru a înţelege ce e cu acupunctura, de pildă, trebuie să citeşti studiile critice care s-au realizat pe această temă. Dacă tu, ca doctor, se bazezi pe ce ţi-a spus ţie un prieten despre beneficiile acupuncturii, atunci, deşi ai autoritatea medicinei reale, vei propovădui pseudo-medicina - ceea ce fac foarte mulţi medici români, prea mulţi.

E mult de discutat pe acest subiect. Din păcate "paraziţi" ca Iahim sunt de multe ori mai credibii decât scepticii în ceea ce priveşte pseudo-ştiinţa, pentru că ei oferă speranţă acolo unde nu e loc de aşa ceva, ei vorbind despre realităţi care nu există decât în închipuirea lor.

Senior (11.9k puncte)
0 0
Defineste energia si vezi ce bine e inteleasa...
Iti recomand "Mitul pesterii", poate realizezi cat de mici suntem in infinitatea universului.
Scepeticii asemeni criticilor nu stiu decat sa conteste inovatia atunci cand nu corespunde propriilor convingeri. Daca un lucru nu a fost atestat asta nu inseamna ca el nu poate fi adevarat, mai devreme sau mai tarziu tot va fi constientizat...
Intotdeauna exista speranta e mai mult vorba de perceptie.
Amuzant este ca fiecare poate evolua dar daca societatea se manifesta exact invers majoritatea pare sa se supuna acestui cerc vicios.
Abia cand constientizezi cat de mic esti realizezi ce potential mare ai...
...