Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.0k vizualizari
Conform analizei cercetatorilor de la NASA, topaiala astronautilor pe astrul respectiv a determinat cresterea temperaturii cu 1-2 grade. Nu zic ca n-ar fi efectuat ceva lucru mecanic pe-acolo, inclusiv ca prin umbrele lor ar fi obstructionat reflexia razele solare. Totusi, avem o masa considerabila de luat in seama..(http://www.descopera.ro/stiinta/17250402)
Junior (458 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
E vorba doar de încălzirea zonei din jurul termometrelor instalate la adîncime (1 m, 1,4 m, 2,4 m) în solul lunar, cu ocazia misiunilor Apollo 15 și Apollo 17. Unele articole de pe internet spun greșit că ar fi vorba de încălzirea întregului corp ceresc, ceea ce e absurd.

Cauza cea mai probabilă a încălzirii e faptul că astronauții au deranjat stratul subțire de sol deschis la culoare cînd au instalat termometrele și au expus stratul inferior, mai negru și deci mai absorbant. În cîțiva ani, această mică schimbare a absorbției luminii solare a dus la ridicarea temperaturii și la adîncimea termometrelor, pe rînd, mai întîi la cel de la 1 m și mai tîrziu la cel de la 2,4 m. Creșterea temperaturii a putut fi confirmată prin simulări care țin cont de proprietățile termice (capacitate calorică, conducție termică) ale regolitului lunar.

Deci nu, nu e vorba de lucrul mecanic făcut de astronauți și nici de încălzirea globală a Lunii.

Studiul n-a fost făcut de NASA, ci de cercetători de la alte instituții folosind date culese (și pierdute o vreme...) de NASA. Autorul principal e de la Texas Tech University.

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1029/2018JE005579
Expert (12.9k puncte)
1 0
Hmm, goana asta dupa senzational...probabil daca roverele erau negre aveam cresteri ale temperaturii locale de 3-4 grade. Si daca mai lasau acolo si un cort de campanie mare si negru, aveam 10-12 grade.
Apollo 15 si 17 aveau in vedere masurarea fluxului de caldura din nucleul Lunii. Vasazica, chestii serioase. Coborand pe Pamant (ca de Luna m-am lamurit), daca cetateanul X isi ara ogorul sau isi curata zapada din curte sau isi vopseste acoperisul in negru si pune cateva termometre, constata o crestere a temperaturii. Nimic mai banal. Folosind insa niste expresii adecvate, constatarea ia dimensiuni globale. Citez: "modificari importante la suprafata Lunii", "cercetatorii au observat o crestere stranie a temperaturilor", "aceste temperaturi au uimit si intrigat specialistii" si alte bazaconii. Probabil de aceea NASA  nu si-a batut capul cu ele. Hotarat lucru, trebuie sa selectez mai atent sursele sau sa invat sa citesc printre randuri.
Multumesc pentru detalii AdiJapan, consider raspunsul corect si complet. O zi buna
1 0
Trebuie să adaug un detaliu important. Pe suprafața Lunii temperatura solului este dictată exclusiv de cum cad razele soarelui și cît e absorbția solului. Nu mai intervin alte elemente. În schimb pe Pămînt există atmosfera, care produce un efect de omogenizare și de încetinire a variației temperaturii. Dacă acoperi solul cu ceva negru sau cu ceva alb, temperatura se stabilizează la valori diferite, da, dar mișcarea aerului nu face ca diferența să nu fie foarte mare. În schimb pe Lună chiar și o mică variație a coeficientului de absorbție (albedo) are efecte mari.
...