Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
918 vizualizari
Probabil ca fiecare a observat cum, in zilele caniculare, daca privim imediat deasupra asfaltului incins ori a capotei supraincalzite a masinii proprii, pentru un centimetru sau doi observam un tremurat, o distorsiune a imaginii pe care altfel am vedea-o statica si foarte clara. Ce se intampla de fapt?
Senior (8.1k puncte) in categoria Fizica
0 0

Nu am timp să dau un răspuns detaliat, dar puteți căuta miraj sau Fata Morgana.

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Datorită albedoului mic al asfaltului acesta se încălzește și transmite această temperatură masei de aer din apropiere. Aerul cald fiind mai puțin dens si implicit mai ușor urcă foarte rapid și este înlocuit de alte mase de aer mai reci astfel suprafața astfaltului este acoperită  alternat cu mase de aer rece si cald în diferite zone.  Diferite presiuni ale aerului au indici de reflexie si refraxie a lumini diferiți datorate si unchiurilor de contact diferite ale acestor mase una cu alta în procesele lor de amestec. Privind prin aceste mase de aer care se alternează si se amesteca continuu una cu alta razele de lumina vor parcurge diferite mase de aer reci si calde care se amesteca una cu alta foarte rapid sub diferite unghiuri inainte de a ajunge la ochiul nostru, de unde si tremuratul sau distorsiunile imaginii.
Novice (239 puncte)
0 0
O valoare mare a albedo-ului ar inseamna ca  asfaltul reflecta majoritatea radiatiei incidente si absoarbe foarte putin. Deci un albedou mare inseaman ca nu prea se incalzeste. Albedoul asfaltului de pe strazi este in jur de 0.3-0.4, nici prea mare nici prea mic.
0 0
Am corectat multumesc
...