Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
799 vizualizari
Stiu ca un corp se poate invarti in jurul a 2 axe, dar sunt curioasa si daca se poate in jurul a 3 axe. Si daca nu, din ce motiv?
Novice (110 puncte) in categoria Fizica

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Tine de reper de modul in care privesti miscarea,de exemplu daca am lua un reper fix in spatiu apropiat de pamant atunci un corp care se invarte pe pamant ar avea 3 axe de miscare,axa proprie,axa pamantului si axa din jurul soarelui.Deci in concluzie raspunsul este da.
Experimentat (2.3k puncte)
1 plus 0 minusuri
O axă de rotație este o dreaptă în spațiu. În lipsa constrîngerilor, un corp se poate roti în raport cu orice axă, oricum ar fi orientată ea. Apoi se poate roti în jurul altei axe. Și tot așa. Ca urmare, răspunsul e că putem roti corpul în jurul oricărui număr de axe. Evident, pe rînd.

Dar poate n-am înțeles eu întrebarea.
Expert (12.9k puncte)
0 plusuri 0 minusuri

Depinde ce intelegi prin "axa de rotatie". Daca te referi pur si simplu la o axa in jurul caruia corpul se roteste atunci este asa cum a raspuns si AdiJapan, poti avea un numar infinit de axe.  

Daca axa de rotatie are proprietatea ca: "Pentru orice punct ​P​ situat pe axa distanta dintre centrul corpului ce se roteste si punctul P ​ramane constanta." atunci exista intr-adevar numai doua axe de rotatie pentru orice corp

Novice (118 puncte)
...