Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
1.3k vizualizari
Salut,

Care dintre urmatoarele variante este corecta si de ce?

1. Calul pe care noi l-am vazut.
Sau
2. Calul pe care l-am vazut noi.

Personal folosesc V2 in conversatie, dar as vrea sa stiu si regula gramaticala.

Multumesc frumos
Novice (110 puncte) in categoria Limba Romana
0 0
Nu sunt specialist,dar personal eu cred ca ambele variante sunt gresite din cauza aparitiei a doua prenume.Mai exact pronumele "care" cu rol relativ si tine de context si pronumele personal "noi".Corect ar fi ca unul din cele 2 pronume sa fie eliminat ,de exemplu "Calul pe care l-am vazut" cu observatia ,ca din context se va intelege daca e vorba de eu sau noi si in al doilea caz "Calul ce noi l-am vazut" unde in locul lui "pe care" ar trebui introdusa conjuctia "ce" intre cele doua subiecte.

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri

Ați ridicat problema ordinii subiect-predicat în propozițiile subordonate. Din păcate nu există reguli simple și clare pe care să le aplicăm în toate situațiile. Vorbitorii nativi se bazează doar pe simțul limbii, iar străinii care învață româna se chinuie să ne imite cît pot ei de bine.

De regulă, în subordonatele care încep cu pe care ordinea e predicat-subiect (V2 în întrebarea dumneavoastră). În uz e topica asta cea mai frecventă. Dar există și excepții, atunci cînd punem în evidență subiectul:

- Calul pe care doar noi l-am văzut...
- Calul pe care nimeni nu l-a văzut...
- Calul pe care multă lume îl consideră favorit în...

În ultimele cîteva decenii, foarte probabil sub influența limbii engleze (din traducerile stîngace de la desene animate, de exemplu), a crescut mult frecvența exprimărilor de tipul V1, încît bănuiesc că generațiile actuale de copii și tineri nu mai simt că varianta 1 e percepută de generațiile în vîrstă ca fiind nenaturală. Schimbarea aceasta a topicii e una din direcțiile în care evoluează româna actuală.

Expert (12.9k puncte)
...