Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
4.8k vizualizari
Am achiziționat un telefon cu o baterie de 4150 mAh. Cum aș putea estima cât de mult va ține bateria? De ce date tehnice despre telefon am nevoie pentru un calcul riguros? Și cum anume calculează producătorii de acumulatori aceste valori, precum 4150 mAh în cazul meu? Ce reprezintă această valoare, mai exact?
Senior (8.1k puncte) in categoria Gadgeturi, telefoane

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Ah este unitatea pentru capacitatea unui acumulator (la baterii neîncărcabile e la fel). Acumulatorul se descarcă mai repede dacă este conectat la un consumator care lasă să treacă un curent mai mare și, în linii mari, produsul dintre timp și curent este constant. De exemplu, dacă dublezi curentul, se înjumătățește timpul de descărcare. (În realitate relația e mai complexă, dar pentru simplitate se face frecvent aproximația asta. Căutați Peukert's law.)

De aceea capacitatea acumulatorului se dă în unități Ah (sau multimpli și submultimpli). Un acumulator cu capacitatea de 4000 mAh, adică 4 Ah, se descarcă în 4 ore dacă îl punem să producă un curent de 1 A sau se descarcă în 1 oră la un curent de 4 A. Asta teoretic, cum ziceam.

Dacă vă mai amintiți de la lecțiile de fizică din școala generală, curentul electric este definit ca raportul dintre sarcina electrică și timp, altfel spus, numărul de unități de sarcină electrică care trec printr-un conductor în unitatea de timp. Atunci înseamnă că produsul dintre curent și timp este sarcina electrică. 1 As (amper-secundă) înseamnă 1 C (coulomb), deci 1 Ah înseamnă o sarcină electrică de 3600 C. Așadar capacitatea aceea dată în Ah este proporțională cu numărul de electroni și goluri pe care îl poate înmagazina acumulatorul.

Ca să estimați cît de mult ține acumulatorul tebuie să știți care e curentul consumat de telefon, iar acel curent depinde foarte mult de ce face telefonul, de exemplu cît de intens iluminează ecranul, cîte calcule are de făcut procesorul, cît de mare e puterea emisă de antenă în timpul unei convorbiri sau al conexiunii la internet etc.

Producătorii de acumulatoare măsoară capacitatea experimental. Încarcă acumulatorul și îl conectează la un consumator programabil la care se poate ajusta curentul consumat (consumator de curent constant, reglabil) și măsoară timpul în care acumulatorul de descarcă. Apoi e suficient să înmulțească timpul cu curentul. Desigur, procedura e mai complexă, pentru că trebuie stabilit ce înseamnă un acumulator plin, ce înseamnă unul gol, și care este curentul de referință la care se măsoară capacitatea. Acel curent probabil se alege în funcție de destinația acumulatorului. Apoi capacitatea acumulatorului descrește ușor în timp, la fiecare reîncărcare ea fiind mai mică. Capacitatea mai depinde și de temperatură, de istoria încărcărilor și descărcărilor anterioare etc., pentru că fenomenele chimice care s-au petrecut în acumulator își lasă amprenta pe proprietățile lui.

Ca urmare, cei 4150 mAh sînt de fapt doar o indicație foarte aproximativă a capacității, valabilă numai în anumite condiții. Citesc acum la Wikipedia că temperatura standard de măsurare a capacității este de 20°C, iar curentul e ales în așa fel încît acumulatorul să se descarce complet în 20 de ore. Dar, ținînd cont de numărul imens de tipuri de acumulatoare, probabil există mai multe standarde și definții.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Citind răspunsul dvs. constat că am uitat complet conceptul de "gol" (electroni și goluri) din şcoală. Mă puteți lămuri? De asemenea, nu îmi e clar care e relația, în afara contextului discuției, între voltaj şi capacitate. Când vorbim, de pildă, despre o baterie de 6V şi 4Ah, ce relație este între cele două proprietăți, dacă e vreuna?
0 0
Revenind cu o completare la comentariul anterior, care ar fi diferenţa între o baterie de 4Ah şi 12V şi una de 4Ah şi 6V (sper că aşa ceva este posibil în practică şi că nu întreb o bazaconie)? Mereu am avut dificultăţi în a înţelege conceptele astea fundamentale de curent şi tensiune electrică.
0 0
Imultind tensiunea in volti cucapacitatea in Ah obtii energia disponibala in Wh.La o baterie de 6V si 4Ah vom avea 24 Wh adica vom putea alimenta u cosumator de 24 W timp de o ora.
2 0
Golul e lipsa unui electron dintr-un anumit loc. O baterie conectată la un consumator atrage electroni pe la polul + și atrage goluri (adică respinge electroni) pe la polul −.

Tensiunea exprimată în volți este echivalentă cu înălțimea de la care cad niște bile, iar curentul exprimat în amperi este echivalent cu numărul de bile care cad pe secundă.

Capacitatea acumulatorului reflectă numai numărul de „bile” înmagazinate (de fapt perechi: electroni și goluri) și nu are legătură cu înălțimea de la care lasă „bilele” să cadă. Acumulatorul este descris de doi parametri: tensiunea și capacitatea, care sînt independente. Dar, așa cum spune valangjed, putem conecta tensiunea și capacitatea și afla cîtă energie este înmagazinată în acumulator.
0 0
Mi-ati putea da si un exemplu practic cu privire la modul in care o baterie ajunge sa aiba o tensiune la borne dubla fata de o alta cu aceeasi capacitate? Pe ce mecanisme fizice si chimice se bazeaza chestiunea? Unde și cum se face diferența?
0 0
E simplu: dacă luăm două baterii și le legăm în serie, atît tensiunea cît și capacitatea se adună. Dacă le punem în paralel (ceea ce în practică nu se recomandă, dar să zicem că bateriile au tensiuni perfect egale), atunci capacitatea grupului este din nou suma capacităților, însă tensiunea este egală cu a unei singure baterii.

Tensiunea unei baterii (din cele cu o singură celulă) depinde de reacțiile electrochimice respective, mult prea complexe ca să înțeleg ceva din ele.
...