Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
2.9k vizualizari

Exista acest folclor privind faptul că pisica ar cadea mereu in picioare. Are pisica si aceasta capacitate, de a amortiza cazaturi de la inaltimi foarte mari?


Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Ştiinţa pentru copii" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Biologie

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Da, am citit ca pisicile au capacitatea de a amortiza foarte bine caderea. Iata aici povestea unei pisici care cade de la etajul 13: .

Dupa cum se stie, pentru corpurile in cadere exista o viteza terminala, cand acceleratia devine zero, cand gravitatia este compensata de forta de frecare a corpului cu aerul.

Viteza terminala a unei pisici este undeva la 100 km/h. O viteza mare, dar nu extraordinar de mare. De ce e importanta aceasta viteza terminala? Pentru ca ne spune ca nu prea conteaza inaltimea de la care cade o pisica, atata timp cat este suficient de mare pentru ca pisica sa se dezmeticeasca si sa se pregateasca  de aterizare. Viteza terminala este atinsa in 2, 3 sute de metri, cred.

La om, aceasta viteza terminala, care este dubla, circa 200 km/h, este atinsa dupa circa 500 de metri de cadere.

O cadere de la mare inaltime nu este usoara, nici macar pentru pisica. Daca va uitati la documentarul la care am pus link mai sus, o sa vedeti ca pisica a avut ceva probleme la picioare, dar urma sa-si revina complet in scurt timp.


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Ştiinţa pentru copii" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Pisica unor vecini a căzut de la etajul 7, pe iarbă, și s-a făcut terci, a murit pe loc. Deci nu se pot face generalizări.

S-a întîmplat să fiu de față cînd a căzut o pisică de la numai vreo 3 m și am văzut cum picioarele din față n-au amortizat bine șocul, încît capul pisicii s-a lovit de sol (i-a curs sînge din falcă). Deci de la 30 de metri efectul ar fi fost dezastruos.

Ceea ce face pisica extraordinar de bine e să-și aducă și să-și mențină corpul într-o anumită poziție față de sol, anume cu picioarele în jos. În rest, în privința amortizării, pisica e un muritor de rînd.


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Ştiinţa pentru copii" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Ar supravietui, insa depinde de agilitatea pisicii...si pisicile difera, ca agilitate. Problema caderii pisicii si cum se redreseaza in aer pentru a cadea pe picioare, cat de elastice picioarele pentru a absorbi soc la impact au fost dezbatute intr-o renumita lucrare, care ti-o recomand daca te impaci cu matematica aplicata. Am vazut si eu care a cazut de la etajul 3 insa n-a avut absolut nimic.

Bibliografie suplimentara:

http://web.mit.edu/shawest/Public/Papers/cat_gauge_theory.PDF


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Ştiinţa pentru copii" (vechiul QA, acum inaccesibil).

...