Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 1 minus
5.6k vizualizari
Daca am doi magneti care au ficare cate 10kg forta si ii pun fata in fata cu aceiasi poli, ei exercita o forta magnetica de respingere. Acea forta magnetica se poate calcula? Se poate transforma forta magnetica de respingere in forta cai putere?
Novice (120 puncte) in categoria Fizica
0 0
10 Kg forta poate fi interpretat si ca greutatea fiecarui magnet insa aici desigur se refera la greutatea pe care o poate sustine fiecare prin atractie magnetica, aceasta fiind maximul unei forte variabile. Am niste magneti disc cam de 10-15 mm diametru si sub 1 mm grosime, (ca cei ce se folosesc la posete, portmonee, unele blueooth-uri, etc..), iar daca ii pun deoparte si cealalta a lobului urechii, simt o strangere destul de puternica insa aceasta e cvasinula, (nu stau nici daca sunt pusi pe cant, cu diametrele paralele cu vericala), daca in locul urechii folosesc un deget mai gros/mare. Strangerea ar fi probabil mai mica daca in locul unuia as folosi o piesa de fier de aceleasi dimensiuni, desi nu prea cred ca lipind/fixand mecanic de unul din ei un corp cu o greutate aproape dubla fata de cea pe care o poate sustine, desprinderea lor nu s-ar produce. Forta de atractie, (ca si cea de respingere), nu este insa constanta precum greutatea, depinzand puternic de distanta dintre ele si unghiul facut de axe, dar ar putea fi destul de simplu de masurat mai ales in cazul respingerii. Pentru atractie ar trebui sa masuram ori cateva presiuni cu senzori speciali eventual de grosimi diferite, ori viteza corpului atras, in momentul "ciocnirii"/atingerii corpului de magnet. (daca "corpul" il consideram liber, el putand fi celalalt magnet sau un obiect din material feromagnetic, iar primul magnet il consideram fix).

In plus fata de AdiJapan mentionez ca in cazul deplasarii pe orizontala a corpului atras de forta magnetului, (magnetul fiind fixat de suportul pe care se deplaseaza corpul si luand cazul ideal, fara frecare intre suport si corpul atras de magnet, gen carucior cu rulmenti fara frecare), raportul maselor poate fi imens dar neluat in calcul, insa energia transmisa se va regasi in cea cinetica dobadita prin accelerarea masei corpului sub actiunea unei forte care creste continu pana la "ciocnirea" corpului de magnet. Si pe verticala situatia e oarecum similara dar apare o forta de "rezistenta" constanta, (pentru deplasari pe distante mici: greutatea corpului), care se scade din forta de atractie variabila a magnetului suspendat, caz in care distanta se reduce cu atat mai mult cu cat raportul greutate/forta atractie magnet, este mai mare, insa si aici e o miscare accelerata daca se incepe ridicarea corpului prin aducerea lor pe aceeasi verticala, cu o distanta suficient de mica incat sa se produca ridicarea.

In formula cu lucrul mecanic se neglijeaza acceleratia, (viteza e considerata, in unele cazuri = cu 0, sau constanta/invariabila, ca si forta),

La începutul cuvintelor nu se foloseste niciodată Â, â sau A,a in locul llui Î sau î, ci doar/numai, (nicidecum decat) Î,î sau eventual I,i.

Sper ca n-am vorbit iar in dodii, cum recunosc ca am facut cel putin la pietricica din piscina.

2 Raspunsuri

4 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Confundați două mărimi fizice distincte: forța și puterea. La un magnet aveți o forță de atracție sau respingere, iar caii-putere măsoară cîtă energie mecanică se transferă de la ceva la altceva într-o secundă.

Dacă forța magnetului nu produce nici o mișcare, adică dacă sistemul e în repaus, atunci nu transmite nici o energie, deci aveți 0 cai-putere.

Dacă în schimb magnetul produce deplasarea unui corp, atunci înmulțiți forța cu distanța parcursă și obțineți lucrul mecanic (energia consumată pentru a mișca corpul acela). Apoi împărțiți lucrul mecanic la durata mișcării pentru a afla puterea. Iar în final puteți transforma puterea din wați în cai-putere, dacă vă place mai mult așa.

Observați deci că puterea P obținută depinde de doi parametri pe care nu i-ați precizat: distanța d pe care se mișcă un corp sub acțiunea magnetului și durata t a acelei mișcări. Iată formula: P = F * d / t. În formula asta F * d este lucrul mecanic efectuat L, iar d / t este viteza v a corpului pus în mișcare. Deci mai puteți scrie formula și ca P = L / t sau P = F * v.

Dar probabil e prea devreme pentru formule. Mai întîi încercați să înțelegeți noțiunile.

Expert (12.9k puncte)
1 0
E mult mai rentabil un acumulator. Poate stoca multă energie într-un volum mic, chiar dacă probabil în viitorul apropiat densitatea de stocare în acumulatoare va crește în continuare foarte mult (există o presiune enormă spre cercetare pentru automobilele electrice, unde bateria e problema cea mai mare).

Puteți calcula cam cîtă energie se poate stoca cu doi magneți care se resping: E = forță * deplasare. Apoi comparați cu un acumulator de aceeași dimensiune: E = tensiune * curent * timp.
1 0

Acum înţeleg şi sunt lămurit pe deplin că nu există un randament suficient de bun în cazul stocării de energie într-un magnet şi transformarea acesteia în energie electrică, comparativ cu un acumulator. Am vrut să-mi exprim mai clar nelămurirea să nu rămână impresia că sunt atât de ignorant încât să cred în pepetuum mobile, energie infinită şi gratuită, etc.

Adi, îţi mulţumesc încă o dată pentru intervenţia ta! :)

0 0

Asta ce exprimare clara/corecta este?

"E mult mai rentabil un acumulator. Poate stoca multă energie într-un volum mic, chiar dacă mai ales ca probabil în viitorul apropiat densitatea de stocare în acumulatoare va crește în continuare foarte mult".

E=F*d, nu o poti aplica direct in cazul magnetilor deoarece forta scade permanent cu distanta tinzand la 0, iar distanta teoretc tinde la infinit in lipsa pierderilor deoarece chiar si in lipsa fortei de respingere, ramane impulsul/inertia. Nu poti lua in calcul nici mediile lor decat eventual stabilind/masurand F si d cand F atinge o limita minima rezonabila pentru a nu mai influenta semnificativ rezultatul final.

In consecinta solutia ar fi masurarea/calcularea energiei cinetice in momentul atingerii vitezei maxime, sau cu un balansoar special construit care sa nu permita rotirea magnetului suspendat, sa calculezi energia potentiala castigata in urma respingerii de catre un magnet fixat la baza pendulului.

E destul de evident ca energia astfel obtinuta este egala cu energia cheltuita pentru apropierea/aducerea in contact a magnetilor putand fi cu atat mai mare cu cat magnetii sunt mai putermici/se opun mai mult, (asemanator cu comprimarea unui mediu perfect elastic), dar cantitatea de energie astfel stocata reprezinta doar o mica parte din energia inmagazinata la producerea magnetilor, care scade/se modifica doar cu "imbatranirea"/in timp sau sub actiunea altor tipuri de factori, (caldura, socuri mecanice, campuri magnetice fixe sau variabile intense, etc....), si care nu e niciodata disponibila pentu utilizare, ci este doar un fel de suport pentru energia pe care i-o dam noi ca apoi tot pe cea data de noi s-o recuperam.

Cu alte cuvinte, oricat de puternici ar fi/oricat de multa energie s-ar inmagazina in magneti la fabricare, energia utilizabila posibil de stocat in ei este doar cea pe care le-o dam noi. In plus, un "motor magnetic", daca ar putea functiona, nu ar putea face altceva decat sa consume energie mecanica si sa o transforme tot in energie mecanica, evident cu ceva pierderi. Acelasi lucru il fac angrenajele si mecanismele gen biela-manivela.

Densitatea de energie insa oricat ar fi de mare, e mult mai mica decat a altor forme de stocare si nu cred ca va mai putea creste prea mult  nici cu descoperirea unor noi combinatii de elemante pentru fabricarea magnetilor.

 

0 0

Acolo am vrut să spun că acumulatorii actuali au o capacitate mare, deși nu atît de mare cît am dori în unele aplicații, dar că putem spera la o creștere rapidă a capacității în viitorul apropiat. S-ar putea ca exprimarea mea să nu fie destul de clară, într-adevăr. Însă n-aș spune mai ales, pentru că ar însemna că deja avem acces la capacitățile mari viitoare. Și aș păstra probabil, pentru că n-am cum să fiu sigur ce se va întîmpla. Știu doar că se cercetează intens și că un grup a găsit recent o metodă de înmagazinare foarte eficientă a electricității, dar încă nu au reușit s-o aducă la stadiul de utilizare comercială (nu mai găsesc știrea, o citisem la BBC).

Formula E=F*d am dat-o doar pentru evaluare, pentru a compara magneții cu un acumulator electric. Sigur că forța depinde de poziție, caz în care energia trebuie calculată cu o integrală, iar omul nostru se împiedică la probleme mai simple decît integrala, deci nu-i puteam propune asta. Dar pentru evaluarea ordinului de mărime al energiei înmagazinabile e suficient să luăm o distanță aproximativă și o forță medie.

Ideile cu energia cinetică mi se par bune.

Necazul cu un acumulator magneto-mecanic este că pentru aplicații electrice el mai trebuie să conțină și un convertor, probabil un dinam care transformă mișcarea mecanică în electricitate. Dinamul acela ocupă și el spațiu, e greu, face zgomot, se strică etc., deci are o mulțime de probleme practice în raport cu înmagazinarea electro-chimică a energiei.

1 0

De fapt nu capacitatile sunt problema, (capacitatile se pot mari prin relativ simpla insumare), ci densitatea de energie acumulata si apoi restituita, randamentele si vitezele de incarcare si descarcare, pe langa durata de viata si numarul de cicluri incarcare-descarcare, etc.... Chiar tu spui ca "putem spera", si amandoi stim ca se poate, (limitele teoretice sunt inca foarte departe de a fi fost atinse). Si cercetarile, descoperirile si realizarile in domeniul nanotehnologiilor, super si ultracapacitoarelor, etc... imi dau aceasta siguranta.

Cercetatorii in domeniul magnetismului si al aplicatiilor acestuia, printre care si A. Einstein, avand cunostinte infinit mai multe/avansate/elevate de fizica si matematica decat "omul nostru" si chiar decat mine, erau/sunt atat de dobitoci inct sa nu poata vedea/face ceva ce va face maretul nostru sclav al credintei, cu ajutorul marinimos al lui d-zo, care a facut lumina nu numai fara masa ci si fara sursa/Soare, si-a potpoit/distrus creatia din cauza noastra si apoi si-a ucis fiul pentru binele nostru: Moise ne-a aratat ca se pot desparti apele, iJOS ne-a demonstrat levitatia/mersul pe apa si teleportarea/urcarea la cer, invierea mortilor, inmultirea pestilor, painilor si vinului, etc.... "Nu uita tot ce sa crezut imosibil sa dovedit pana la urma a fi posibil. iata o energie electrica obtinuta de la mama natura data de Dumnezeu, ca fara el noi nu am fi. Magnetii care sunt pusi fata an fata cu aceiasi poli se resping cu o forta. Cine creaza acea forta?"  zice "omul nostru". Acum ca stie cine creaza si forta magnetilor, (de ce dracu nu-l intreaba pe el?),  i-au mai ramas de rezolvat doar "motorul magnetic/perpetum mobile si calatoria in timp sau cu viteze supraluminice, restul s-au realizat demult, sunt la indemana tuturor si dau rezultate excelente.

Nici eu nu mai stiu sa lucrez cu integrale (si nu numai cu ele), motiv pentru care nici nu le-am amintit, dar stiam ca la asta ar trebui apelat pentru un calcul pe care am incercat fara succes sa demonstrez ca e absolut inutil pentru scopul practic propus.

Neprecizand nici o sursa de energie pentru actionarea motorului, e evident ca vor sa obtina energie doar din cea inmagazinata in magneti la fabricatie, lucru imposibil, cum am explicat mai sus, iar ca acumulator rotativ, (daca s-ar reusi un aranjament de magneti care sa permita macar o rotatie), acesta ar putea acumula si reda doar energia consumata la incarcarea/armarea/tragerea, asemanator cu arcul unui ceas/invartireaa rotorului caruia i se opun in permanenta toti magnetii de pe stator, incarcare care s-ar putea face manual cu o manivela sau cu alte mecanisme/motoare, (acumulatorul fiind in acest caz consumator), cu consumul oricarui fel de energie, dar in cantitate ceva mai mare decat cea care se va obtine cand motorul va deveni generator/furnizor de energie mecanica de rotatie. Pentru alte scopuri, aceasta energie va trebui iar transformata/convertita in acel tip de energie cu un "generator" corespunzator.

Cred ca aici se fac mai multe confuzii: nici motorul, nici generatorul, nici acumulatorii, nici consumatorii de orice fel de energie nu produc/creaza sau distrug energie: toti o primesc de la o sursa de un anume fel si o transmit transformata si diminuata, mai repede sau mai tarziu in cazul acumulatoarelor, catre alti consumatori si mediul inconjurator, unde ajunge cu timpul/in final, aproape in totalitate sub forma de caldura.

0 plusuri 0 minusuri
Atentie!

Nu este nimic nou!

Forta magnetilor se poate transforma in cai putere!

Felul in care expui arata ca nuu stapanesti logic, de aceea explic.

Cand vorbesti de deget sau de ureche te referi de distanta dintre magneti!

Acolo se aplica legea atractiei cu forta specifica magnetilor!

Din pacate in transferul de putere sunt usor de utilizat electromagnetii deoarece pot sa-si modifice polaritatea cu usurinta!

Toate motoarele se bazeaza pe asa ceva!
Novice (105 puncte)
...