Bine aţi venit pe Scientia QA!
Pentru a putea publica întrebări şi răspunsuri, trebuie să vă înregistraţi.
Atenţie! Este posibil ca e-mailul de confirmare a înregistrării să intre în Spam.
  • Inregistrare
Pune o întrebare

Newsletter


3,396 intrebari

6,605 raspunsuri

15,061 comentarii

2,149 utilizatori

Exista baza legala pentru a te opune avortului unei femei, în calitate de soţ ori concubin?

3 plusuri 0 minusuri
372 vizualizari
Daca sotia sau concubina vrea sa avorteze  iar sotul sau concubinul este categoric impotriva avortului, acesta are vreo baza legala care sa o impiedice sa faca avort?
a intrebat cascadorul Experimentat (2,076 puncte) Oct 25, 2013 in categoria Informatii utile
categorie schimbata de Scientia Ro Oct 26, 2013

Problema este interesanta, este un caz de inegalitate intre femeie si barbat, si parca asta nu este "politically correct", nu-i asa ?smiley

 

De pilda, sa zicem ca sotul nu vrea sa-si transmita genele din motive medicale, si mentioneaza asta explicit, inclusiv intr-un gen de contract prenuptial. Este Ok ca doamna sa treaca peste vointa lui ?

 

Dar situatia inversa, sa zicem ca imi comand un copil utilizand material genetic de la consoarta - desi ea nu doreste asta ? Se va putea opune ? Si daca nu, va fi obligata sa-l recunoasca ca un copil al cuplului, cu implicatiile patrimoniale corespunzatoare ?

1 Raspuns

6 plusuri 0 minusuri

Legea privind sănătatea reproducerii şi reproducerea umană asistată medical spune următoarele:

- Orice femeie are dreptul să solicite şi să i se efectueze întreruperea voluntară a sarcinii până la o vârstă cronologică a sarcinii de 14 săptămâni de la prima zi a ultimei menstruaţii.

- Adolescentele şi tinerele au dreptul la întrerupere voluntară de sarcină în condiţii de siguranţă, fără consimţământul părinţilor sau al partenerilor lor.

Nu scrie nicăieri de vreo interdicţie ori de vreun drept de "veto" al partenerilor. Şi cred că e normal, în condiţiile în care acest drept al femeii vine şi pentru a o proteja împotriva eventualelor abuzuri ale partenerilor.

Singurele argumente împotriva avortului pot fi, în principiu, de natură religioasă, dar acestea sunt absurde şi primitive. O femeie trebuie să aibă acest drept, de a dispune de corpul ei.

a raspuns Quark Senior (10,826 puncte) Oct 26, 2013
Putin riscant, ultimul paragraf... Cred ca lucrurile sunt mult mai nuantate.

...