Mă bag puţin şi eu în discuţie.. :).. e interesantă!
Din câte ştiu eu, doxidul de carbon este solubil în apă, în anumite condiţii se formează acid carbonic (H2CO3), dar care este instabil în condiţii naturale, se descopune uşor-uşor, CO2-ul iese prin acele bule specifice. Apa minerală, berea, şampania (cam tot ce înseamnă carbogazos) conţin şi ele acest acid carbonic, dar care fiind închis în sticlă nu este în condiţii normale, este restricţionat ca volum, iar presiunea care se formează în interior îl menţine stabil. Prin scuturare are tendinţa de descompunere (motivele le-a descris Syntax), creşte mult presiunea în recipient şi dacă ar fi deschis în acest moment, descompunerea acestui acid s-ar produce cu viteză foarte mare rezultând aproape o explozie în tot volumul lichidului (cred că ştiţi la ce mă refer...). Dar dacă recipientul rămâne închis, acidul se re-echilibrează, fragilele legături chimice se refac, iar presiunea scade spre valoarea iniţială scuturării.