Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
3.5k vizualizari
Cum s-a stabilit ca ora dintre 0 si 1 sa cada noaptea si nu dimineata sau in cursul zilei ?
Senior (6.9k puncte) in categoria Terra-Univers
1 0
După câte am citit, momentul trecerii de la o zi la alta a variat de la o perioadă istorică la alta, de la o cultură la alta, de regulă stabilindu-se că apusul soarelui este elementul de bază în stabilirea separaţiei dintre două zile. Nu am găsit nicio sursă credibilă care să spună cine a hotărât chestia cu 12 noaptea. Probabil că are legătură cu stabilirea faptului că ziua are 24 de ore. Cineva apoi a stabilit şi care e prima oră a acestui ciclu de 24 de ore.
1 0
Despre diversele convenții de numerotare a orelor de-a lungul istoriei:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hour#Counting_hours

3 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

" Ziua reprezinta intervalul de timp scurs intre 2 culminatii ale astrului la acelasi meridian. Functie de astrul folosit pentru masurarea timpului avem zi stelara, siderala, solara, planetara sau lunara. 

Modul de contare a timpului de la meridianul superior al observatorului contravine cerintelor practice in cazul timpului solar folosit in viata sociala; mentinand sistemul ar insemna ca ziua sa inceapa si deci data sa se schimbe la culminatia superioara a Soarelui, in plina activitate cotidiana. Pentru a inlatura acest neajuns s-a convenit ca timpul solar, folosit pt activitatile cotidiene ale societatii, sa fie contat de la meridianul inferior, deci ziua sa inceapa la culminatia inferioara a Soarelui , la miezul noptii."

Este un pasaj dintr-un tratat de navigatie astronomica de Gh.I. Balaban. 

 

Novice (213 puncte)
1 plus 1 minus
Deoarece la ora 0 aproape nimeni nu lucreaza. Gandeste-te ce greu s-ar calcula salariile daca ziua s-ar schimba la mijlocul programului de lucru. Atunci am putea spune ca am inceput si incheiat ziua prin munca :). E asemanator cu motivul pentru care ceasul se da inainte si inapoi in prima duminica dupa echinoctii la ora 3,4 dimineata cand toata lumea doarme si influentezi cat mai putin activitatea economica, si nu in momentul astronomic care poate sa pice in orice parte a saptamanii.

Trebuie precizat ca atunci cand s-a hotarat ca ziua sa inceapa cand incepe, lumea traia in intuneric, lumanarile erau scumpe si rare si la acea ora era bezna deplina. Astazi este ceva obisnuit pentru multi sa fie treji la ora 0, in special in weekend.
Novice (301 puncte)
0 0
vad ca chiar tu ai spus mai jos cand s-a hotarat inceperea zilei. Nu vad ce legatura are cu calculatul salariilor care e ceva modern de pana intr-o suta de ani.
0 plusuri 4 minusuri

Pentru a ma intelege mai bine , ar fi bine sa stiti de ce se schimba ora toamna si primavara .

Totul se face cu scopul a economisi energia  , iar daca ziua s-ar schimba diamiaza ...ar fi o mare bataie de cap pentru toti . Incercati sa ganditi , si sa vedeti schimbarile in scoala ,lucru .

"Nu vad ce legatura are cu calculatul salariilor care e ceva modern de pana intr-o suta de ani". a comentat Ciprian Constantin Senior Dec 28 - pai În România ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Iti pare ca cu 100 ani in urma este asa de putin ?

Junior (625 puncte)
...