OK. Am cam terminat calculul in principiu. Nu prea am putut sa aflu exact anumite cifre, de exemplul pretul mediu de cumparare al unei masini conventionale in Romania (ales 10000 -12000 $), pretul unei masini electrice, care din modelele peste care m-am uitat pe net ar fi 15000 $, pentru o masina relativ ieftina, numarul mediu de kilometrii parcursi pe an in Romania (l-am ales 15000), preturile pentru intretinerea masinii, precum si pretul pentru stocarea si distributia energiei electrice obtinuta prin panori (care l-am luat 0.5*pretul panourilor, chiar nu stiu cum sa estimez asta, pentru ca nu stiu exact ce metode de stocare se folosesc/ar trebui folosite, si nici preturile).
In orice caz, pentru aceste estimari, considerand toate cheltuielile atat pentru varianta cu energie fosila, cat si pentru cea cu energie solara, timpul de amortizare (in care cheltuielile necesare trecerii la energie solara de la energie fosila se compenseaza prin lipsa folosirii celei de-a doua) oscileaza undeva in jurul valorii de 5-6 ani, ceea ce in opinia mea este destul de imbucurator.
Suprafata de panouri solare, necesara pentru a asigura nevoile unui oras in care circula 100,000 automobile electrice, este de 0.5 km^2, mult mai putin decat estimasem anterior (cred ca gresisem la o transformare). Investitia intitiala, pentru panori + sistem stocare/distributie ar fi de vreo 700 mil $.
Daca aveti alte infomatii referitoare la cifrele precizate, nu ezitati, trebuie doar sa introduc modificarea respectiva in excel.