Creatia se intampla pe un loc gol, in timp ce evolutia se refera la ceva existent in prealabil.
Consider pertinenta aceast afirmatie cu precizarea ca "nimic" este mai indicat in acest context pentru a inlocui "loc gol".
Un exemplu de intrebare mai concreta ar fi: o rasa de animale domestice este rezultatul unei creatii (ziua a sasea) sau a unei evolutii dirijate? Aici putem cauta raspunsul fara sa facem o alegere. Ne aflam pe teritoriul stiintei si chiar suntem datori sa cautam raspunsul!
Din nefericire viziunile creationiste se intind intre doua mari extreme: cea ad litteram (un exemplu fiind pseduo-stiinta "intelligent design") si cea alegorica (de exmplu: viziunea evolutionismului teist care nu are pretentia de teorie stiintifica).
Astfel, conform creationismului fundamentalist explicatiile privind inceputul existentei animalelor sunt antagonice explicatiilor stiintifice oferite de paradigma stiintifica actuala (mai exact teoria evolutionista).
Teoria evolutionista (stiinta) nu include abiogeneza si nici nu limiteaza antropologia la filozofia materialista.
Conform viziunii evolutionismului teist (viziune religioasa, teologica) explicatia evolutiei organismelor (cu exceptia omului) este identica cu explicatia teoriei evolutioniste (stiinta). Punctul de dezacord nu este in ceea ce priveste fiziologia organismelor ci doar antropologia (care depaseste granitele stiintei). Astfel antropogia creationista (in viziunea teologica ortodoxa si in cea a evolutionismului teisit) respingand reductionismul filozofiei materialiste, sustine ca omul este "fiinta vie" in sensul ca are capacitati cognitive (bazate pe intelect, minte) care depasesc lumea fizica (obiectele fizice).
Aceste capacitati cognitive umane, unice in cadrul organismelor de pe Terra sunt rezultatul sufletului uman (ce este primit de om direct de la Dumnezeu). Teologia ortodoxa contemporana fidela teologiei patristice, nu poate oferi detalii despre modul "cum" s-a efectuat acest lucru. "Mana" lui Dumnezeu care a facut pe om precum si "suflarea" sunt actiuni ce trebuie privite alegoric intrucat sunt o analogie la modul in care lucreaza omul (manufactura) iar cognitia umana ce nu este limitata la perceptia sezoriala este o caracteristica a duhului (sufletului uman) urmare a "suflarii" Dumnezeiesti, dorind sa arate ca omul este mai mult decat viata bilogica (limitata la cognitia specifica organismelor obtinuta prin perceptie senzoriala. Desgura ca aceasta nu exclude inteligenta anumitor specii, insa aceasta se bazeaza exclusiv pe perceptia senzoriala).
Acolo unde nu putem cauta un raspuns suntem liberi sa credem orice si ne aflam pe teritoriul credintei.
As spune ca ne aflam pe teritoriul filozofiei si ne putem imagina orice.
Teologia si filozofia ofera raspunsuri care trebuie considerata ca atare intrucat au o influenta asupra directa asupra cognitiei umane.
Afirm cu toata convingerea ca in studiul functionarii universului (ce implica obiectelor fizice), stiinta este cea mai indicata, insa congnita umana nu se limiteaza doar la modului de functionare al universului ci, depasind domeniul stiintei este capabila de intelegerea cauzei modului de functionare al universului precum si al scopului.
Stiinta nu implica validarea filozofiei materialiste. Creationismul este o conceptie religioasa, o constructie logica bazata pe un adevar revelat ce este impartasit (crezut) de un numar mare de subiecti. Este o chestiune de credinta si nu trebuie aparat, nici atacat, cu argumente obiective.
Situatia este delicata. Din nefericire sunt multe explicatii creationiste bazate pe Biblie (si nu numai).
Consider ca si viziunile teologice creationiste ar trebui sa urmeze o metoda a disputelor analoaga disputelor stiintifice. In acest sens amintesc doar recenta disputa intre Svantul Stephen Hawking si L. Susskind cu privire la radiatia gaurilor negre si la informatie, al carei rezulat este binecunoscut; precum si disputa intre Stephen Hawking si P. Higgs cu privire la existenta bosonului Higgs.
Evolutionismul este o conceptie stiintifica, o constructie logica bazata pe observatii obiective (independente de subiect) ce pot fi verificate, completate si chiar combatute cu alte observatii obiective si nu cu argumente subiective.
In privinta concilierii si a intrajutorarii celor doua conceptii, in general a stiintei cu teologia, cred (sunt subiectiv) ca este alta mare greseala, din ambele puncte de vedere.
Eu dimpotriva consider ca se pot intrajutora in sensul ca teoria evolutionista ajuta teologia catafatica (care face afirmatii cu privire la organisme -inclusiv trupul omului- sustinand ca sunt facute din pamant), oferind detalii fiziologice precum si detalii privind mecanismele de aparitie a speciilor, arata inechivoc "inrudirea" fizologica bazata pe ADN intre toate organismele vii de pe Terra (inclusiv trupul omului).
De asemenea tologia poate ajuta stiinta indirect prin filozofie (a nu se intelege ca sustine o imixtiune a teologiei in "treburile" stiintei. Dimpotriva stiintia trebuie incurajata si mentiunta in domeniul ei: stiudiul naturii prin observatie si rationament). In acest sens consider ca teologia este utila abiogenezei si antropologiei. In elaborarea teoriei Big Bang, viziunea teologica a creatiei din nimic a ajutat filozofia stiintei si stiinta, Georges Lemaitre (preot si fizician) avand un rol extrem de important.
Din punct de vedere teologic a cauta dovezi materiale pentru adevaruri revelate este un pacat. Un vechi precept teologic spune "crede si nu cerceta".
Nu sunt de acord cu aceste afirmatii. Consider ca nici o teologie nu indeamna la ignoranta.
Dimpotriva mesajul Bibliei, al crestinismului (si implicit al teologiei ortodoxe) este contrar celor afirmate de dvs. "Cautati si veti afla" (Matei 7,7)
Omul este chemat la o congnitie specific umana, care nu este limitata (si nicidecum nu neaga) cunoasterea stiintifica, ci se extinde dincolo de limitele universului (obiectelor fizice precepute sezorial): "Aceasta este viata vesnica (adevarata) sa Te cunoasca..." (Ioan 17,3) astfel viata umana adevarata (si vesnica) implica cognitia umana specifica (nelimitata la obiectele fizice, materiale).
Din punct de vedere stiintific un argument teologic este o aberatie.
Evident. Metoda stiintfica nu se bazeaza pe argumente teologice.
Insa pot fi argumente atat stiintifice cat si teologice cu acelasi scop.
Va ofer doar un exemplu: teologia (ortodoxa) sustine ca oranismele de pe Terra (inclusiv trupul omului) sunt alcatuite din materie (pamant) existnad asfel o inrudire fiziologica intre ele. Acest argument precede teoria evolutionista (si bineinteles ca nu implica faptul ca stiinta l-ar fi utilizat in cadrul teoriei evolutioniste dar nici nu pote fi exclusa influnenta lui asupra filozofiei stiintei) si este confirmat de ADN.
In legatura cu regiliozitatea tarzie a lui Einstein nu pot spune decat ca a suferit si el un proces de evolutie.
Einstein se considera "freetinker" in concept apropiat de ateism dar nu identic.
"Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea,..." (Einstein)
"Funcţia supremă a raţiunii este să arate omului că unele lucruri sunt dincolo de raţiune." (Blaise Pascal)