Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

La Inceput A Fost Cuvantul !!!

Creat de Pikeah, August 05, 2008, 03:13:11 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Pikeah

Eu sper ca sa nu fi suparat pe nimeni si dorinta mea este ca aceste cuvinte care urmeaza sa fie citite de toti, fara prejudecati ci sa fie privite printr-o logica simpla. M-am gandit ca ar fi potrivit sa expun cateva ganduri referitoare la existenta particulelor in Univers, indifferent de marimea sau forma pe care o au ,alcatuirea lor ,masa,energia,sarcina, caracteristicile lor,etc.  Facand acest lucru, automat trebuie sa luam in calcul si aparitia lor.

Ca sursa a acestei expuneri (bineinteles este parerea mea personala) am ales sa folosesc marturia Scripturii. Doar cateva versete doresc sa folosesc pentru a arata cum vad eu lucrurile privite prin prisma Cuvantului lui Dumnezeu. Nu doresc sa vorbesc despre existenta sau non-existenta lui Dumnezeu sau sa avem aici dezbateri cu caracter creationist, ci doar doresc sa arat o alta perspectiva a existentei materiei si ceea ce de fapt sta la baza alcatuirii ei. Facand acest lucru poate vom intelege mai bine cine suntem, din ce suntem alcatuiti, de ce suntem aici, si nu in ultimul rand ce anume sau ce forta tine atomii care formeaza trupurile noastre si tot ce exista in Univers asa cum il percepem noi ca oameni.

Este binecunoscut faptul ca grecii antici au fost preocupati cu divizarea materiei in cele mai mici particule. Spre exemplu daca iei o piatra si o sfarami, aceasta va da nastere mai multor bucatele de piatra. Daca iei cea mai mica bucata si o sfarami din nou, vor rezulta bucati mai mici. Apoi daca din nou o iei pe cea mai mica si o transformi in pulbere selectand un graunte de praf  pe care din nou il divizi,etc. De fapt acele intrebari au dat nastere la gasirea unor raspunsuri care sa satisfaca setea de cunoastere si intelegere a omului. In decursul mileniilor oamenii in curiozitatea lor de a intelege lucrurile si mecanismele care stau la baza alcatuirii lumii si implicit a Universului, au disecat materia pana in cele mai mici particule posibile. Aceasta cautare inca nu a luat sfarsit, dovada fiind descoperirea unor particule subatomice care la randul lor sunt formate din alte particule mai mici decat ele, s.am.d. Mai pe scurt spus: Fizica Cuantica.
Exista multe teorii: teoria stringurilor, bozonul Higgs, etc. dar unele lucruri nu sunt teorii ci realitati. Stelele, lumina, frigul, Terra, norii, florile, etc. sunt realitati. Este scris  in Evrei 3:4 ca " Orice casă este zidită de cineva, dar Cel ce a zidit toate lucrurile, este Dumnezeu."

"Căci Duhul cercetează totul, chiar şi lucrurile adânci ale lui Dumnezeu. Tot aşa: nimeni nu cunoaşte lucrurile lui Dumnezeu afară de Duhul lui Dumnezeu. Nouă însă Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Său. Căci Duhul cercetează totul, chiar şi lucrurile adânci ale lui Dumnezeu.  Şi noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul care vine de la Dumnezeu, ca să putem cunoaşte lucrurile, pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Său. Dar omul firesc nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci, pentru el, sunt o nebunie; şi nici nu le poate înţelege, pentru că trebuie judecate duhovniceşte." 1Corinteni 2:10-14.         
De ce? Pentru ca este nevoie de credinta In Cuvantul lui Dumnezeu, nu o credinta in cea ce noi putem percepe, vedea, sau explica prin mijloace proprii.

Mai departe este scris in 1 Corinteni 3:18-21 " Nimeni să nu se înşele: Dacă cineva dintre voi se crede înţelept în felul veacului acestuia, să se facă nebun, ca să ajungă înţelept. Căci înţelepciunea lumii acesteia este o nebunie înaintea lui Dumnezeu. De aceea este scris: ,,El prinde pe cei înţelepţi în viclenia lor."  Şi iarăşi:  ,,Domnul cunoaşte gândurile celor înţelepţi. Ştie că sunt deşarte."  Nimeni să nu se fălească dar cu oameni..."

Am vazut asadar ca expunerea diferita a lucrurilor care ne inconjoara (materia de exemplu), face ca cel care l-e expune sa fie considerat un nebun, opinia lui sa fie ridiculizata de marii savanti ai vremii, pentru ca ei  au la baza teorii, experimente, dovezi de netagaduit ale lucrurilor pe care le prezinta lumii. Pana la un punct este bines au acceptabil. Dar pe masura ce ei descopera mai multe lucruri, particule mai mici decat se asteptau sa descopere, nu raspunsurile sunt cele care se inmultesc ci intrebarile sunt cele care domina si se multiplica, iar misterul se adanceste cu fiecare pas pe care ei il fac.In fizica cuantica, fiecare raspuns la o problema ridica de zece ori numarul intrebarilor care apar. Scopul savantilor este ca ei sa simplifice lucrurile dar se pare ca lucrurile stau tocmai invers. Cauza poate fi numai una singura: ei nu iau si nu au luat in considerare, nu au ca temelie Cuvantul creator a lui Dumnezeu. Cuvantul care a adus la existenta toate lucrurile si anume: Materia. Nu vom vorbi acum despre lucrurile spirituale, nedetectabile cu vreun instrument creat de mana omului, ci ne vom referi strict la Materie.

In Ioan 1:1-3,10 este scris: " La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu. El era la început cu Dumnezeu. Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut, n-a fost făcut fără El. El era în lume, şi lumea a fost făcută prin El, dar lumea nu L-a cunoscut. A venit la ai Săi, şi ai Săi nu L-au primit."

Pentru a accepta ce a fost scris mai sus este nevoie de un singur lucru: de Credinta. De ce de credinta? Simplu. Pentru ca numai prin credinta ci nu prin vedere poti accepta Adevarul cu toate lucrurile care il alcatuiesc.  Acum voi cita versetele la care de fapt am vrut sa ajung. Ele se gasesc in Evrei 1:1,3 " Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile care nu se văd. Prin credinţă pricepem că lumea a fost făcută prin Cuvântul lui Dumnezeu, aşa că tot ce se vede n-a fost făcut din lucruri care se văd."

Prin aceasta inteleg ca materia, lucrurile care se pot vedea, percepe sau demonstra prin calcule complexe  sau mai putin complexe, nu are ca baza din nou materia, ci baza este Cuvantul creator care devine si sustinator al lucrurilor create. Acest Cuvant nu este format din neutrini, leptoni, bozoni, cuarci, electroni, fotoni, miuoni, protoni sau orice alta particula descoperita sau nedescoperita inca. Acest Cuvant este invizibil, non-material, nu poate fi detectat, gasit, masurat, perceput sau explicat. De aceea este nevoie de aces cuvant detestat si respins de marii oameni de stiinta: credinta.

Teoretic sa spunem ca ar fi descoperita particula ultima a materiei, sau particulele ultime din care evolueaza, combina si se permuteaza materia. Si sa ne imaginam ca aceasta ultima sau ultime particule nu mai pot suferii diviziuni. Imediat vor apare o sumedenie de intrebari indreptatite si logice de altfel: ce anume se afla in spatele acestei particule? Ce forta o sustine si o determina sa se comporte asa cum se comporta? Ne vom afla in fata ultimei frontiere: frontiera dintre materie si non-materie sau spirit.
Fiinta care a creat totul este o Fiinta invizibila. Lumina in care locuieste dintotdeauna nu este o lumina formata din fotoni. Aproximativ in secolul III i.e.n., grecii au dedus ca lumina e emisa de corpuri luminoase, cum ar fi soarele si carbunii aprinsi. Dar modul in care se formeaza si se deplaseaza in spatiu radiatiile luminoase a ramas un mister secole de-a randul. Chiar si in zilele noastre aceasta problema nu este in totalitate inteleasa de catre oamenii de stiinta.

Asadar, Cel care a creat fotonii nu locuieste intr-o Lumina  formata  din  fotoni  ci  cum  este  si  scris  in  1 Timotei 6:13,15,16 "  Te îndemn, înaintea lui Dumnezeu, care dă viaţă tuturor lucrurilor, singurul Stăpânitor, Împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor, Singurul care are nemurirea, care locuieşte într-o lumină, de care nu poţi să te apropii, pe care nici un om nu L-a văzut, nici nu-L poate vedea, şi care are cinstea şi puterea veşnică! "

Deci, Fiinta Suprema in forma Sa originala ca Duh nu poate fi explicata, vazuta, masurata sau inteleasa ci poate fi doar acceptata si primita prin CREDINTA. Marturia proprie a lui Dumnezeu poate fi gasita peste tot in Cuvantul Sau. Iata cateva pasaje din Vechiul Testament:

"Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu, care a făcut cerurile şi le-a întins, care a întins pământul şi cele de pe el, care a dat suflare celor ce-l locuiesc, şi suflet celor ce merg pe el." Isaia 42:5

,,Am tăcut multă vreme - ,zice Domnul, - am tăcut, şi M-am ţinut. Dar acum voi striga ca o femeie în durerile naşterii, voi gâfâi şi voi răsufla. Ai văzut multe, dar n-ai luat seama la ele; ai deschis urechile, dar n-ai auzit..." Isaia 42:14,20

,,Apăraţi-vă pricina, - zice Domnul - arătaţi-vă dovezile cele mai tari" , zice Împăratul lui Iacov." Isaia 41:21

" Eu sunt Domnul, şi nu mai este altul, afară de Mine nu este Dumnezeu. Eu te-am încins, înainte ca tu să Mă cunoşti. Ca să se ştie, de la răsăritul soarelui până la apusul soarelui, că afară de Mine nu este Dumnezeu: Eu sunt Domnul, şi nu este altul. Eu întocmesc lumina, şi fac întunericul, Eu dau propăşirea, şi aduc restriştea, Eu, Domnul, fac toate aceste lucruri. Vai de cine se ceartă cu Făcătorul său! Un ciob dintre cioburile pământului! Oare lutul zice el celui ce-l făţuieşte: ,Ce faci? Şi lucrarea ta zice ea despre tine: ,El n-are mâini? Eu am făcut pământul, şi am făcut pe om pe el; Eu cu mâinile Mele am întins cerurile, şi am aşezat toată oştirea lor." Isaia 45:5-7,9,12

" Căci aşa vorbeşte Domnul, Făcătorul cerurilor, singurul Dumnezeu, care a întocmit pământul, l-a făcut şi l-a întărit, l-a făcut nu ca să fie pustiu, ci l-a întocmit ca să fie locuit: ,,Eu sunt Domnul, şi nu este altul!  Eu n-am vorbit în ascuns, într-un colţ întunecos al pământului. Eu n-am zis seminţei lui Iacov: ,Căutaţi-Mă în zadar! Eu, Domnul, spun ce este adevărat, vestesc ce este drept." Strângeţi-vă, veniţi şi apropiaţi-vă împreună, voi cei scăpaţi dintre neamuri! N-au nici o pricepere cei ce îşi duc idolul de lemn, şi cheamă pe un dumnezeu, care nu poate să-i mântuiască.  Spuneţi-le, şi aduceţi-i încoace, ca să se sfătuiască unii cu alţii! Cine a prorocit aceste lucruri de la început, şi le-a vestit de mult? Oare nu Eu, Domnul? Nu este alt Dumnezeu decât Mine, Eu sunt singurul Dumnezeu drept şi mântuitor, alt Dumnezeu afară de Mine nu este.  Întoarceţi-vă la Mine, şi veţi fi mântuiţi toţi cei ce sunteţi la marginile pământului! Căci Eu sunt Dumnezeu, şi nu altul.  Pe Mine Însumi Mă jur, adevărul iese din gura Mea şi cuvântul Meu nu va fi luat înapoi: orice genunchi se va pleca înaintea Mea, şi orice limbă va jura pe Mine.  " Numai în Domnul "Mi se va zice, " locuieşte dreptatea şi puterea; la El vor veni, şi vor fi înfruntaţi toţi cei ce erau mâniaţi împotriva Lui." Isaia 45:18-24

Eu va multumesc pentru rabdare si daca doriti sa discutam lucruri care privesc eternitatea si cum putem sa o petrecem alaturi de Creatorul nostrum care doreste sa devina mult mai mult pentru noi adresa mea de mail este urmatoarea:  icvfld@yahoo.com 

Electron

Citat din: Pikeah din August 05, 2008, 03:13:11 PM
Ca sursa a acestei expuneri (bineinteles este parerea mea personala) am ales sa folosesc marturia Scripturii.
Bine ai venit, Pikeah. :)

Eu pentru inceput am o mica intrebare: de ce ai ales "marturia scripturii" ca baza a unei expuneri despre o tema stiintifica? Afirmatiile nefalsificabile nu sunt de domeniul stiintei, si nu aduc informatii relevante in acest context, exact asa cum presupusa existenta a Inorogului Roz Invizibil (IPU in engleza) este irelevanta pentru realitatea fizica studiata de stiinta in general si de fizica in particular.

Ca atare, fara suparare, cred ca citatele din scripturile tale preferate nu sunt relevante aici, decat cel mult la nivel de filozofie personala, ceea ce face ca acest topic sa fie deschis la o sectiune nepotrivita a forumului.

e-
Don't believe everything you think.

Pikeah

Buna. De ce au ales oamenii ca baza a expunerii lor lucrurile pe care Le-a creat Dumnezeu?

Pikeah

Poate aceste expuneri nu sunt relevante pentru tine, poate sunt pentru altii. Nu poti impune parerea ta oamenilor de pe acest forum. sa lasam la latitudinea fiecaruia ce crede sa  nu despre aceste lucruri. daca ai fi fost mai atent eu nu am dorit sa vestesc aici Evanghelia ci sa arat din alta prism aaceleasi lucruri la care fac referinta oamenii de stiinta. Fara suparare, dar nu este corect sa infuzam parerile proprii utilizatorilor acestui forum.

admin

Pikeah, bine ai venit. Intr-adevar, subiectul este unul de filosofie personala, nu de stiinta. Asa ca l-am pus aici la "Chat pe teme diverse". Ca si filosofie, spui niste lucruri interesante. Dumnezeu a facut particulele, dar nu e la randul sau format din particule. Este altceva, in afara Universului nostru si noi nu il putem vedea. Este frumoasa aceasta formulare. Dar ramane filosofie, nu stiinta.

admin

Citat din: Pikeah din August 05, 2008, 03:38:41 PM
Poate aceste expuneri nu sunt relevante pentru tine, poate sunt pentru altii. Nu poti impune parerea ta oamenilor de pe acest forum. sa lasam la latitudinea fiecaruia ce crede sa  nu despre aceste lucruri. daca ai fi fost mai atent eu nu am dorit sa vestesc aici Evanghelia ci sa arat din alta prism aaceleasi lucruri la care fac referinta oamenii de stiinta. Fara suparare, dar nu este corect sa infuzam parerile proprii utilizatorilor acestui forum.

Pikeah, Electron nu ti-a impus nici o parere. Tu ai afirmat o parere, el si-a exprimat parerea sa. Parerea sa este ca tu ai scris filosofie. Filosofic, putem privi din orice unghi. Stiintific, putem privi doar din unghiul stiintific. Ce scrie in Bibile in general nu e dovada stiintifica, ci e filosofie. Si ce ai spus tu are legatura cu credinta, nu cu particulele elementare.

Pikeah

Sunt de acord cu tine. Esti administrator si iti respect decizia. Atata vreme cat ceea ce am scris ramane postat, nu conteaza in ce sctiune a forumului este mutat. Te rog sa ma scuzi pentru postarea neadecvata in cadrul subiectelor tratate. Numai bine.

Electron

Citat din: Pikeah din August 05, 2008, 03:35:03 PM
De ce au ales oamenii ca baza a expunerii lor lucrurile pe care Le-a creat Dumnezeu?
La ce oameni te referi? Si la ce expunere a lor te referi?

Si ca tot veni vorba, de unde stii tu ca o entitate pe nume "Dumnezeu" a creat (cu adevarat) ceva in acest Univers?

Si daca ai veleitati de filozof, ce-ar fi sa incepi prin a explica ce intelegi tu prin "Dumnezeu" ? :)

e-
Don't believe everything you think.

Pikeah

eu insumi sunt dovada vie a existentei Lui.
Tu ai aparut asa din neant in maternitate? Sau ai fost nascut de mama ta? cam asa pui tu problema.

Electron

Pikeah, sa inteleg ca pentru tine, simpla existenta a lucrurilor din jurul tau, si a ta de asemenea, e o dovada a existentei unui creator. Sa mai inteleg ca prin definitie, numesti acel creator cu apelativul de "Dumnezeu". E corect ce am inteles pana acum?

Apoi, ai uitat sa raspunzi la primele doua intrebari din postul meu anterior. Ce ai de spus despre ele? Macar precizeaza ca le ignori, explicand de ce. :)

e-
Don't believe everything you think.

Pikeah

Odata ai spus ca: "tot ce nu este real este fictiune" si faceai referire la tehnologia folosita Star Trek. Dar nu este asa. Pentru contemporanii lui Jules Verne, subiectele abordate in romanele sale erau fictiune dar pentru noi sunt realitati cat se poate de banale: faxul, naveta spatiala, etc. Pentru cei care au spus ca daca o masina ar merge cu viteza de 90 de km pe ora s-ar dezintegra era o certitudine, iar daca cineva le-ar fi spus ca o masina ar putea rula cu 300 de km pe ora sau 800 de km pe ora era considerat nebun si un fapt imposibil adica S.F.Pentru noi lucrurile pe care inca nu le intelegem si nu le putem explica sunt de domeniul S.F-ului dar pentru cei care poate vor trai peste 2 secole si daca tehnologia va avansa intr-un ritm constant, acele lucruri care astazi sunt S.F atunci vor fi lucruri banale iar noi vom fi ridiculizati.

Pikeah

Inca un lucru: ma vad pus in situatia de a repeta ceea ce am spus  la inceput:
Ca sursa a acestei expuneri (bineinteles este parerea mea personala) am ales sa folosesc marturia Scripturii. Doar cateva versete doresc sa folosesc pentru a arata cum vad eu lucrurile privite prin prisma Cuvantului lui Dumnezeu. Nu doresc sa vorbesc despre existenta sau non-existenta lui Dumnezeu sau sa avem aici dezbateri cu caracter creationist, ci doar doresc sa arat o alta perspectiva a existentei materiei si ceea ce de fapt sta la baza alcatuirii ei. Facand acest lucru poate vom intelege mai bine cine suntem, din ce suntem alcatuiti, de ce suntem aici, si nu in ultimul rand ce anume sau ce forta tine atomii care formeaza trupurile noastre si tot ce exista in Univers asa cum il percepem noi ca oameni.

Pikeah

De aceea prietene nu doresc sa mai continuam discutia in contradictoriu pe care tu ai inceput-o. Intr-adevar a fost greseala mea ca am expus acest subiect intr-o alta categorie, si pentru aceasta administratorul a luat decizia corecta. Iti doresc numai bine si sanatate.

Electron

Citat din: Pikeah din August 05, 2008, 04:05:17 PM
Odata ai spus ca: "tot ce nu este real este fictiune" si faceai referire la tehnologia folosita Star Trek.
Serios? De ce nu dai citatul original? Sau inca nu stii cum se introduc citatele in posturile de pe acest forum?

CitatDar nu este asa. Pentru contemporanii lui Jules Verne, subiectele abordate in romanele sale erau fictiune dar pentru noi sunt realitati cat se poate de banale: faxul, naveta spatiala, etc. Pentru cei care au spus ca daca o masina ar merge cu viteza de 90 de km pe ora s-ar dezintegra era o certitudine, iar daca cineva le-ar fi spus ca o masina ar putea rula cu 300 de km pe ora sau 800 de km pe ora era considerat nebun si un fapt imposibil adica S.F.Pentru noi lucrurile pe care inca nu le intelegem si nu le putem explica sunt de domeniul S.F-ului dar pentru cei care poate vor trai peste 2 secole si daca tehnologia va avansa intr-un ritm constant, acele lucruri care astazi sunt S.F atunci vor fi lucruri banale iar noi vom fi ridiculizati.
Eu cred ca faci o confuzie grosolana intre SF si "ireal". Daca ceea ce scria Jules Verne la vremea sa era considerat SF, nu e neaparat sa fie si "imposibil" in principiu. Exact limitari intuitive ca cele legate de credinta despre "dezintegrarea masinilor la peste 90 km pe ora", bazate pe ingnoranta conceptelor stiintifice, stau si la baza celor mai oarbe credinte, caracteristice in masa pentru oamenii din epocile trecute, in special epocile intunecate din punct de vedere stiintific.

Azi traim intr-o epoca in care se face clar distinctia intre credinta oarba (bazata pe ignoranta) si cunoasterea stiintifica. E mare pacat ca tu inca le confunzi, dar asta e alegerea ta, si cat timp esti fericit cu ea, eu iti urez mult succes.


Citat din: Pikeah din August 05, 2008, 04:08:46 PM
Inca un lucru: ma vad pus in situatia de a repeta ceea ce am spus  la inceput:
Nu doresc sa vorbesc despre existenta sau non-existenta lui Dumnezeu sau sa avem aici dezbateri cu caracter creationist, ci doar doresc sa arat o alta perspectiva a existentei materiei si ceea ce de fapt sta la baza alcatuirii ei.
Pikeah, faci o mare greseala epistemologica aici. Oricat de mult doresti sa eviti aceasta discutie, prin faptul ca pleci de la premisa existentei unei entitati pe care o numesti "Dumnezeu" si ca argumentezi ceva pe baza presupuselor sale texte sacre, problema este deschisa in mod implicit. Stii, nu le poti avea pe toate "pe gratis", pe de o parte texte sacre acceptabile ca baza pentru argumente, si pe de alta parte ignorarea posibilitatii existentei sursei acelor texte.

Atata timp cat eu nu sunt de acord cu premisa ta despre existenta autorului vreunei scripturi, tot ce vorbesti tu legat de acea entitate si scripturile sale sunt inventii gratuite (si asa cum am precizat pot avea cel mult valoare filozofica personala, dar nu pot aduce cunostinte relevante pentru cunoasterea reala a Universului.)

Daca vrei sa ti se inghita fara obiectii credintele filozofice, e ceva ce poti sa vrei, dar nu sa impui in general, si in particular mie. Eu nu consider ca fundament serios credintele oarbe si nefalsificabile, pentru cunoasterea Universului real in care traim. Iar daca tu doresti sa discuti la nivel filozofic, esti binevenit, desigur, dar ar fi cazul sa nu ocolesti discutiile care se nasc din afirmatiile tale.


CitatFacand acest lucru poate vom intelege mai bine cine suntem, din ce suntem alcatuiti, de ce suntem aici, si nu in ultimul rand ce anume sau ce forta tine atomii care formeaza trupurile noastre si tot ce exista in Univers asa cum il percepem noi ca oameni.
Ei bine, asta e presupunerea ta, si ai dreptul sa o crezi daca asta vrei. Eu insa sunt convins ca plecand de la afirmatii nefalsificabile (si nejustificate rational) nu vom intelege mai bine nimic, nici de ce suntem aici, si cu atat mai putin ceva despre realitatea fizica ce ne inconjoara. Daca nu ma crezi, intreaba-l pe Inorogul meu Roz si Invizibil (si complet indetectabil) din sertar! ::)


Citat din: Pikeah din August 05, 2008, 04:11:08 PM
De aceea prietene nu doresc sa mai continuam discutia in contradictoriu pe care tu ai inceput-o. Intr-adevar a fost greseala mea ca am expus acest subiect intr-o alta categorie, si pentru aceasta administratorul a luat decizia corecta. Iti doresc numai bine si sanatate.
Hmm, chiar asa grave intrebari ti-am adresat, incat nu doresti sa continui dialogul? In fond si la urma urmei, doar din discutile in "contradictoriu" putem afla ceva nou, ca daca discutam doar cu persoane ce sunt complet de acord cu noi, pe de o parte ramanem cu impresia ca avem mereu dreptate, si pe de alta ne limitam la credintele personale.


In fond, de asta particip eu pe forum, pentru a afla ce si mai ales de ce cred ceilalti ceea ce cred (sau "stiu"), si prin asta sa aflu mai multe decat nivelul meu limitat actual. Daca voiam sa fiu intr-un mediu unde toti cred acelasi lucru fara sa puna nimic la indoiala, intram in prima biserica si ramaneam linistit.

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Vad ca a evoluat discutia. Ca si Electron, si eu cred ca se face o greseala de epistemologie. Autorul postului zice ca nu vrea o dezbatere pe tema daca lucrurile au neaparat un creator, dar sustine ca tot ce exista are un creator. Cu alte cuvinte, ne spune o idee si zice ca nu o putem discuta. Ci plecand de la acea ipoteza, putem discuta cum afecteaza aceasta intelegerea noastra asupra naturii in general si asupra fizicii particulelor in particular. De asemenea, desi zice ca nu vrea sa discutam despre Dumnezeu, aduce "marturia Scripturii". Pai Scriptura nu aduce nici o dovada. Eventual o alta idee, deci e chestiune de filosofie ... Dar si filosofia merge dupa gandire logica. Dar s-a facut o greseala logica, cum s-a aratat mai sus.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro