MarteAcum câteva zile v-am prezentat planetele Mercur şi Venus, corpurile cereşti din sistemului nostru solar situate cel mai aproape de Soare. Continuăm seria de articole dedicate sistemului solar cu Marte şi Jupiter, planetele cu numărul 4 şi 5 de la Soare. Între cele două planete se află centura de asteroizi (video inclus).

PLANETA MARTE

Marte este planeta cea mai asemănătoare cu Terra în ceea ce priveşte habitatul. Deşi este mai mică decât Venus şi Pământul, ea are o atmosferă subţire şi se crede că pe suprafaţa sa a existat în trecut apă în stare lichidă. Acest aspect a atras interesul nostru şi a dus la trimiterea multor sonde spaţiale pentru a studia suprafaţa marţiană.

Clic aici pentru a vedea o imagine de ansamblu a sistemului solar

În jurul său se rotesc două roci de forme neregulate, numite cu "indulgenţă" sateliţi sau luni, care cel mai probabil sunt asteroizi prinşi în câmpul gravitaţional al planetei.

Ziua durează pe planeta Marte aproximativ 24 de ore - aproape la fel ca pe Terra.

Vulcanul denumit Muntele Olimp este cea mai înaltă formaţiune muntoasă cunoscută în sistemul nostru solar. Este un vulcan stins cu înălţimea de trei ori mai mare decât a vârfului Everest (Munţii Himalaya).

Marte este cea de-a patra planetă de la Soare, iar perioada sa de revoluţie este de 2 ani tereştri.

 

PLANETA JUPITER

Jupiter este o planetă de dimensiuni gigantice. Dacă ar fi fost puţin mai mare, s-ar fi putut transforma într-o stea pitică brună – satelit al Soarelui. Este o planetă gazoasă gigantică şi nu are o suprafaţă solidă.

Atmosfera sa formează benzi de nori toxici care se învârtesc în jurul planetei în direcţii opuse. Uriaşa pată roşie reprezintă o imensă furtună în desfăşurare de câteva sute de ani. Patru dintre numeroşii săi sateliţi sunt atât de mari încât Galileo i-a putut observa cu un telescop primitiv încă din 1610.

Pe lângă sateliţi, toate gigantele gazoase au şi inele, dar inelele lui Jupiter sunt atât de mici şi de palide încât nu sunt vizibile. A cincea planetă de la Soare, Jupiter orbitează în jurul acestuia la o distanţă de 480 de milioane de mile, perioada de revoluţie fiind de aproximativ 12 ani.

De remarcat distanţa mare dintre orbitele lui Marte şi Jupiter. Între cele două se găseşte centura de asteroizi. Aceasta conţine resturile unei planete care nu s-a putut forma din cauza influenţei gravitaţionale a planetei Jupiter.

 


Citiţi şi articolul: Mercur şi Venus.

__________
Credit: Cassiopeia Project
.
Traducerea şi adaptarea: Scientia.ro.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.