Constelatia OrionConstelaţia Orion, cunoscută şi sub numele de Vânătorul, este una dintre cele mai cunoscute constelaţii din toate timpurile şi de toate culturile. Orion este o constelaţie a emisferei nordice, vizibilă şi de pe teritoriul României din noiembrie până în aprilie.

 

 

 

 

Totuşi, constelaţia este vizibilă total sau parţial din orice punct al Terrei, deoarece Ecuatorul ceresc trece prin centrul constelaţiei, marcat de celebrul asterism cunoscut sub numele de "Centura lui Orion".

 

Orion. Mitologie
Desen cu celebra constelaţie Orion, aşa cum şi-au imaginat-o oamenii acum sute de ani
Credit: http://www.mlahanas.de/

 

Stelele din Orion

Cea mai strălucitoare stea din această constelaţie este Rigel, "piciorul stâng" al vânătorului. Totuşi, ea a fost catalogată folosind numele Beta Orionis, deoarece la acea vreme Betelgeuse, o stea variabilă, era mai strălucitoare. Rigel este a şaptea stea ca strălucire de pe cerul nocturn, fiind o supergigantă albastră.

 

comparatie Rigel Soare
Imagine ce compară dimensiunile Soarelui nostru cu cele ale supergigantei albastre Rigel
Credit: Wikimedia Commons

 

A doua stea ca strălucire din această constelaţie este Betelgeuse, totodată şi a doisprezecea cea mai strălucitoare stea de pe cerul nopţii. Este catalogată drept Alpha Orionis, deoarece, fiind o variabilă neregulată, a crescut brusc în strălucire în perioada în care a fost catalogată, întrecând-o pe Rigel.

 

 

 

Clip care face o comparaţie între orbitele planetelor din Sistemul Solar şi steaua Betelgeuse. Se poate vedea că Betelgeuse ar "înghiţi" chiar şi orbita planetei Saturn.

 

Următoarele stele ca strălucire din această constelaţie sunt: Bellatrix (Gamma Orionis), Mintaka (Delta Orionis), Alnilam (Epsilon Orionis), Alnitak (Zeta Orionis) şi Saiph (Kappa Orionis). Aceste stele formează corpul şi centura lui Orion, în timp ce stele mai puţin strălucitoare formează sabia acestuia (cum este Meissa sau Lambda Orionis).

 

Constelatia Orion
Imagine a întregii constelaţii Orion
Credit: http://media.skyandtelescope.com

 

Obiecte deep-sky în această constelaţie

Cel mai celebru obiect deep-sky este cu siguranţă M42, celebra Nebuloasă din Orion. O altă nebuloasă cunoscută este Nebuloasa Cap de Cal, catalogată ca şi IC 434. Alte obiecte din Catalogul Messier situate în Orion sunt M43 şi M78.

 

Nebuloasa Orion vazuta de Hubble in 2006
Imagine a Nebuloasei din Orion, M42, aşa cum se vede prin cele mai puternice instrumente astronomice
Credit: Wikimedia Commons

 

 

Detalii despre observarea lui Orion şi a altor constelaţii spre care vă puteţi ghida cu ajutorul lui

După cum am amintit mai sus, această constelaţie este vizibilă în ţara noastră din noiembrie până în aprilie. Cel mai uşor de identificat este Centura lui Orion, formată din trei stele coliniare. Apoi puteţi identifica stelele Betelgeuse şi Bellatrix ce formează umerii lui Orion, precum şi Rigel şi Saiph, ce formează picioarele sale.

Dacă prelungim linia centurii spre sud-est, ajungem la cea mai strălucitoare stea a constelaţiei Câinele Mare, dar în acelaşi timp şi cea mai strălucitoare stea de pe cerul nopţii, Sirius. Prelungind aceeaşi spre nord-vest o găsim pe Aldebaran, cea mai strălucitoare stea din constelaţia Taurului. Linia ce trece de la Rigel spre Betelgeuse ne indică cele mai strălucitoare două stele a constelaţiei Gemenilor, anume Castor şi Pollux.

 

Harta cerului
Hartă a zonei în care se află constelaţia Orion. Sunt vizibile şi constelaţiile amintite mai sus în articol, Câinele Mare, Gemenii şi Taurul
Credit: http://www.utahskies.org
 
Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.