Ghidul cinefiluluiLa sfârşitul acestui articol probabil veţi spune că a vedea filmele online este mult mai facil decât a le descărca. Asta pentru că tot ce vă trebuie pentru a vedea un film online constă într-un browser bun şi o lăţime de bandă suficientă.

 

 

 

Fii la curent cu ultimele filme prin RSS (10)



În schimb, descărcarea filmelor reprezintă o îndeletnicire care necesită ceva cunoştinţe, astfel încât sunteţi nevoiţi să vă folosiţi de o varietate de aplicaţii software pentru a face o treabă ordonată şi îngrijită. Acestea sunt:

a) Lăţimea de bandă

Să spunem că ”prea mult” nu e niciodată îndeajuns când vine vorba despre lăţimea de bandă, fie ea pentru a descărca ori pentru a vedea filme online. Cea mai slabă viteză este de 256kbps. Cu o asemenea viteză, durează în jur de 6-7 ore pentru a se încărca ori pentru a se descărca un film întreg. Un serviciu online precum Hulu recomandă:  ”Video-urile noastre emit la 480kbps sau 700kbps şi vom ajusta viteza în funcţie de lăţimea dumneavoastră de bandă, deşi recomandăm ca aceasta să fie la download de 1000kbps sau mai mare, pentru a vă putea bucura de o redare optimă a video-urilor.”

În opinia mea, 700kbps este standardul ce trebuie atins. Este bine să luaţi aminte faptul că acum, cu versiunile Hi-definition şi Blu-Ray intrate în scenă, mărimea fişierelor s-a mărit considerabil. Puteţi descărca filme şi cu o lăţime de bandă mai mică, însă în acest caz, răbdarea va fi cu siguranţă o virtute.
Vă puteţi testa lăţimea de bandă la aceste site-uri: Speed Guide [http://www.speedguide.net/], Bandwidth Place [www.bandwidthplace.com/] sau Speed Test [speedtest.net/].

b) Capacitatea Hard Disk-ului


Când vine vorba despre filme, gândiţi-vă la gigabytes. Dimensiunea medie a unui film se situează în jurul a 700MB. Fiţi siguri că aveţi destul spaţiu pe hard-disk. Cea mai bună soluţie este să achiziţionaţi un hard extern pentru a stoca filmele clasice pentru anii de pensie.

c) Software-ul

Pentru BitTorrent – Dacă este vorba despre consum mic de resurse, despre eficienţă maximă şi foarte multe opţiuni, atunci nu are rost să căutaţi altceva decât uTorrent [utorrent.com/]. Wikipedia oferă o comparaţie detaliată [http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_BitTorrent_clients] a clienţilor BitTorrent.


Utilizatorii Mac Os pot încerca varianta uTorrent [utorrent.com/downloads/mac] pentru această platformă sau acest client BitTorrent de multiplatformă - Transmission [makeuseof.com/tag/transmission-the-lightweight-bittorrent-client/].

Pentru alte reţele P2P - Limewire [limewire.com/] este un soft P2P ce foloseşte reţeaua Gnutella. De asemenea, are suport BitTorrent limitat. O varianta clonă-software de Limewire, minimală şi gratuită, se numeşte Frostwire [http://www.makeuseof.com/tag/frostwire-a-clone-that-surpasses-the-original/] şi depăşeşte originalul în multe aspecte. Un alt soft bun este Shareaza [shareaza.sourceforge.net/], care suportă Gnutella, Gnutella2, eDonkey Network, BitTorrent, FTP şi HTTP.

Pentru FTP – Probabil veţi întâlni unele site-uri de filesharing care permit transferul FTP. File Transfer Protocol este un proces foarte simplu de transfer de fişiere care funcţionează pe metodologia client-server în reţelele de calculatoare. Este folositor pentru transferuri mai mari de fişiere. FileZilla [filezilla-project.org/]  este un client FTP popular.  Consumă puţine resurse, este multiplatformă şi de asemenea are o versiune portabilă. Utilizatorii Mac pot de asemenea alege pe unul din cele 8 programe pentru care am scris recenzii, clienţi FTP gratuiţi pentru Mac [http://www.makeuseof.com/tag/8-free-ftp-clients-for-mac/]. Mai mult decât atât, există şi clienţi FTP online [http://www.makeuseof.com/tag/use-ftp-online-without-installin-a-client/] care îţi permit să accesezi prin FTP fişierele de pe un server public.


Arhivarea şi dezarhivarea

Atunci când descărcaţi (sau uploadaţi) fișiere de pe Internet cel mai probabil este să întâlniţi formatul RAR/ZIP. Pentru a dezarhiva fişierele, indispensabil veţi avea nevoie de o aplicaţie de arhivare/dezarhivare. Pentru alternative gratuite la WinRar şi WinZip, puteţi consulta topul cu cele trei programe de arhivare/dezarhivare pe care l-am alcătuit noi [makeuseof.com/tag/the-top-3-file-compression-extraction-softwares] - Universal Extractor, KGB Archiver şi 7-Zip, program multiplatformă.


Securitatea


Download-urile şi lăţimea de bandă mare reprezintă, desigur, invitaţii pentru malware precum viruşii informatici şi troienii. Firewall-urile şi programele antivirus actualizate reprezintă întotdeauna prima linie defensivă. Cele mai bune sunt: Zone Alarm Free Firewall, Comodo Firewall, AVG Anti-Virus şi lista poate continua. Cât despre subiectul securităţii computerului personal, puteţi să verificaţi articolul nostru despre cele mai bune programe pentru a vă păstra PC-ul în siguranţă [makeuseof.com/tag/best-programs-to-keep-your-computer-secure].


Redarea filmelor


Patru cele mai complexe media playere care ar trebui să suporte şi să redea orice fişier video sunt: Windows Media Player, VLC player, Media Player Classic şi DivX player. Împreună cu codecurile potrivite, despre care am discutat în articolul precedent, veţi beneficia de o redare fără probleme. Puteţi vedea care este cel mai popular player video printre cititorii MakeUseOf la acest link [makeuseof.com/tag/muo-polls-free-video-players-what %E2%80%99s-your-favorite/].




Conversia fişierelor

Strict lingvistic vorbind, ”media” este un substantiv colectiv şi de asemenea implică o plurivalenţă când vine vorba despre formatele fişierelor. Fiind în era digitală, avem mai mult de un singur tip de produs digital şi câteodată un anumit format de fişier s-ar putea să nu fie redat. Astfel că un media converter ar ajuta foarte mult.

În articolul 5 Easy-to-use Freeware Video Converters [makeuseof.com/tag/5-easy-to-use-freeware-video-converters] sunt bifate următoarele programe de conversie a fişierelor media: Quick Media Converter, Super Video Converter, Any Video Converter, MediaCoder şi Format Factory.

Dacă aveţi nevoie de un convertor media mai mic pentru a-l putea stoca pe iPod sau pe PSP, încercaţi EncodeHD [http://dcunningham.net/encodehd/]. Este un progrămel foarte bun ce converteşte fişiere pentru Apple, Blackberry, Playstation, X-Box, Zune şi chiar YouTube HD. Citiţi instrucţiunile de folosire a sa în acest articol [makeuseof.com/tag/encodehd-easily- convert-media-files-for-any-devices-windows/].

Utilizatorii Linux şi Mac pot încerca WinFF şi Handbrake pentru conversia fişierelor. Puteţi citi despre mai multe aplicaţii utlie, pe lângă acestea două, în acest articol [makeuseof.com/tag/10-applications-to-convert- audio-and-video-files-in-linux/].


Scrierea DVD-urilor/ CD-urilor

Desigur, Nero este numele la care ne gândim prima dată. Dar de ce să cheltuiţi 80 de dolari când aveţi alternative mai facile atât pentru portofelul vostru, cât şi pentru resursele PC-ului? Aceasta este o listă cu programele ce oferă o alternativă gratuită la NERO şi care pot scrie DVD-urile la fel de bine.

▪ CDBurner XP [cdburnerxp.se/download] – La 3.6 MB include şi suport pentru DVD-uri Blu-Ray/ HD şi BIN pentru conversii ISO.

▪ InfraRecorder [infrarecorder.sourceforge.net/?page_id=5] – Consumă puţine resurse şi poate face multi-sesiune de scriere, precum şi crearea de DVD-uri Dual Layer.

▪ Deep Burner (Gratuit) [http://www.deepburner.com/?r=download] – Versiunea gratuită vine cu câteva restricţii, dar chiar şi aşa, poate face lucrurile esenţiale.

▪ Ultimate CD/DVD Burner [mispbo.com/burner.htm] – Are o interfaţă simplă şi intuitivă şi, de asemenea, o versiune portabilă.

▪ Burn At Once [burnatonce.net/downloads/] – Are o interfaţă de tipul ”drag and drop” şi beneficiază de opţiuni precum marcarea fişierelor media prin importarea din baza de date gratuită oferită de freeDB.org.

▪ Burn Aware (Free) [burnaware.com/burnaware_free.html] – Este foarte intuitiv, fiind caracterizat de înregistrare rapidă şi suport pentru formatul Blu-Ray.

▪ ImgBurn [imgburn.com/] – Dacă aveţi nevoie de un program polivalent, atunci acesta e ceea ce vă trebuie. Suportă o varietate largă de formate de fişiere şi, de asemenea, funcţionează pe Linux.

▪ FAVC [favcfavc.googlepages.com/] – Este o colecţie gratuită de instrumente ce utilizează o interfaţă grafică (GUI) simplă pentru a converti fişierele media, precum AVI, MP4, WMV şi altele, pe un DVD. FAVC foloseşte alte câteva programe gratuite pentru a scrie DVD-urile.

Despre aplicaţiile de mai sus s-a scris şi în articolul Best Free Alternatives to Nero CD/DVD Burner [http://www.makeuseof.com/tag/the-best-free-alternatives-to-nero-cddvd-burner/]. O idee bună ar fi să începeţi prin a verifica paginile de web ale aplicaţiilor respective pentru a verifica dacă acestea sunt compatibile cu specificaţiile hardware ale computerelor voastre şi cu ceea ce vă doriţi să faceţi.

Utilizatorii Mac nu trebuie să descarce nimic suplimentar deoarece platforma vine cu un program de scriere a mediilor optice integrat. Acesta îşi face treaba foarte bine şi fără nevoia instalării vreunei aplicaţii suplimentare. Despre cele patru metode de a scrie uşor CD-uri şi DVD-uri pe MAC, puteţi citi la acest link [makeuseof.com/tag/4-ways-to-burn-discs-for-free-mac].


Subtitrările şi coloana sonoră a filmelor(12)

 




Articolul reprezintă traducerea ghidului The Internet Guide for the Movie Addict publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Alexandru Olteanu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.