Ghid fotografie digitala - resurseSper că aţi aflat informaţii folositoare citind acest ghid. Totuşi, ceea ce am prezentat reprezintă doar o mică parte din ceea ce trebuie să ştie un fotograf profesionist. Există tone de alte resurse pe care le poţi accesa pentru a-ţi dezvolta abilităţile de fotograf.

 

 

 

Software editare imagini digitale (6)

Învaţă mai multe

Şi ce este uimitor în legătură cu învăţarea fotografiei în epoca Internetului este că există atât de multe resurse gratis disponibile online. De asemenea, te încurajez să-ţi achiziţionezi cărţi şi să participi la seminare şi ore de curs care-ţi furnizează instructaj practic. Mai mult, împărtăşeşte-ţi propriile idei, tehnici şi experienţe folositoare de la care pot învăţa alţi fotografi.

Câteva dintre cărţile despre fotografie publicate recent pe care le-am găsit folositoare includ:

Un ghid fotografic mai bun de expunere” de Sean Arbabi
(Amphoto Books, 2008)

Cum să fotografiezi absolut orice” de Tom Ang
(DK Publishing, 2009)

Cuprinsul ideii despre fotografie” de Jim Krause
(How books, 2005)

Cartea fotografiei digitale” de Scott Kelby
(Peachpit Press, 2007)

Fluxul de lucru al luminării fotografiei” de Chris Bucher
(Wiley Publishing, 2007)

Înţelegerea timpului de expunere” de Bryan Peterson
(Amphoto Books, 2008)



Alte resurse



Următoarele resurse sunt legături către alte articole ale mele publicate de MakeUseOf despre fotografia digitală. MakeUseOf publică în mod regulat tutoriale despre tehnicile fotografice. Abonarea la fluxul nostru RSS şi la buletinul nostru informativ (newsletter) te va ţine la curent în legătură cu acest subiect.

Fiecare dintre aceste articole îţi va face legătura către multe alte site-uri şi resurse:

6 website-uri de lucrări practice online despre fotografia digitală

5 website-uri folositoare pentru fotografi

Cum să începi cu macrofotografia

Sfaturi pentru realizarea fotografiilor digitale folosind vederea live

6 sfaturi despre fotografie şi Photoshop pentru un portret de familie perfect


Glosar de termeni


Diafragmă: Cantitate de lumină ce intră printr-o gaură în interiorul aparatului. diferitele tipuri sunt denumite după formula: f/4.5, f/5.6, f/2.8. Cu cât numărul f este mai mare, cu atât gaura este mai mică. Aşa că f/4.5 permite trecerea unei cantităţi mai mici de lumină decât f/2.8 sau f/1.4.

Diafragma



Prioritatea diafragmei: Când aparatul este setat pe prioritatea diafragmei, înseamnă că tu îţi vei seta apertura şi aparatul va seta timpul de expunere corespunzător.

Autofocalizare: O setare a aparatului în care aparatul face focalizarea în locul tău.

Expunerea automatică: În acest mod, aparatul realizează toate setările de expunere bazate pe lumina ce intră în aparat.

Cardul CompactMedia: Un card de memorie flash folosit în mare măsură la aparatele DSLR. Pe acesta se stochează fotografiile pe care le faci cu aparatul.

Card



DSLR: Reflex digital cu lentile unice. O cameră digitală care acceptă lentile interschimbabile. Vezi aici pentru mai multe informaţii.

DSLR



Adâncimea câmpului: Se referă la raportul de focalizare dintre prim-planul şi fundalul dintr-o fotografie. O adâncime a câmpului mică se referă la faptul că există mai puţină focalizare pe fundal şi mai multă focalizare în prim-plan.

Zoom digital: O caracteristică a aparatului care îţi permite să te apropii sau să te îndepărtezi de subiect prin mişcarea lentilelor aparatului. Zoomul optic este preferat faţă de zoomul digital, deoarece zoomul digital nu reprezintă o mărire veritabilă a imaginii.

Expunere: O setare pentru cât de multă lumină este permisă să intre în aparat şi pentru cât de mult timp.

Compensarea expunerii: O caracteristică folosită pentru a ajusta cantitatea de lumină care intră în aparat.

Compensarea expunerii



Lungimea focală: Distanţa de la lentile la senzorul aparatului. O lentilă de 200mm va ajunge la distanţa de 200mm.

Mufă (Hot shoe): O zonă aflată în partea superioară a aparatului, în mod normal la aparatele DSLR, pe care poţi aşeza un bliţ sau un bliţ electronic extern.

Hot shoe



ISO (Sensiblitatea): Este un acronim pentru Organizaţia Standardelor Internaţionale (International Standards Organization). Privitor la fotografia digitală, se referă la sensibilitatea luminii care loveşte senzorul aparatului. Cu cât ISO este mai înalt, cu atât lumina este mai sensibilă.

Stabilizarea imaginii: O caracteristică a aparatului digital care ajută la stabilizarea mişcării uşoare a aparatului când obturatorul este activat. Ajută la reducerea, dar nu previne complet, apariţia fotografiilor neclare.

JPEG: JPEG (Joint Photographic Experts Group - Grupul experţilor în fotografie) se referă la un mod de fotografiere folosit de obicei pentru ceea ce se numeşte comprimare cu pierderi pentru imaginile fotografice. În acest mod, pixelii sunt restrânşi pentru a permite mai multor fotografii să fie înregistrate pe cardul media al aparatului.

Vederea live: O caracteristică pe aparatele digitale mai noi în care foloseşti ecranul de previzualizare al aparatului pentru a vedea şi a compune o fotografie, şi, de asemenea, pentru a efectua o previzualizare a expunerii imaginilor ce vor fi fotografiate.


 



Live view



Macrofotografia: Fotografia de prim-plan.

Foto prim-plan



Cardul media sau de memorie: O unitate de card care păstrează imaginile digitale pe care le faci cu aparatul.

Megapixel: Se referă la valoarea rezoluţiei dintr-o imagine. Un megapixel înseamnă un milion de pixeli. De exemplu, 3 megapixeli înseamnă 2048 x 1536 pixeli.

Zoom optic: Caracteristică a zoomului pe cele mai multe aparate fotografice digitale compacte. Sticla internă a lentilelor aduce imaginea mai aproape şi o înregistrează la rezoluţie completă. Această trăsătură a zoomului este mai bună şi de preferat faţă de ceea ce se numeşte zoom digital.

Supraexpus: Înseamnă că prea multă lumină a pătruns în aparat, conducând la o pierdere de detalii în anumite zone ale fotografiei.

Supraexpunere



Point-and-shoot
: De obicei un aparat de mărimea unei palme cu opţiuni de control minimale. Cel mai mult folosit în modul automatic.

Point-and-shoot



Ecranul de previzualizare: Ecran în spatele aparatului unde poţi revedea fotografiile după ce sunt realizate.

RAW
: Un mod de fotografiere diferit de JPEG, în cazul căruia informaţia minimă este restrânsă sau prelucrată. Fişierele RAW trebuie să fie prelucrate folosind un editor de imagine RAW, precum Adobe Camera RAW, instalat cu versiunile viitoare ale Photoshop CS şi Elements.

Ochii roşii: Un efect al bliţului încorporat când acesta este reflectat în ochii subiectului.

Rezoluţia: Se referă la cantitatea de detalii care este capturată de senzorul aparatului. De exemplu, 640x480 este o rezoluţie joasă, folosită pentru web şi imaginile pentru un email. 2240x1680 (4 megapixeli) are o calitate mult mai înaltă, ceea ce înseamnă că poţi să printezi la dimenisuni mai mari imaginea fotografiată.

Card SD: (Card digital de securitate) o memorie flash folosită cel mai mult la aparatele point-and-shoot şi compacte.

Card SD

 

Autodeclanşator: O caracteristică a aparatului fotografic digital care-ţi permite să setezi un timp la care va fi activat obturatorul. Folosit pentru auto-fotografiere.

Prioritatea obturatorului: Când aparatul îşi setează prioritatea obturatorului înseamnă că tu vei seta timpul de închidere a obturatorului, iar aparatul va seta viteza corespunzătoare a diafragmei.

Întârzierea obturatorului: O problemă a aparatelor point-and-shoot şi compacte în care poate exista până la una sau două secunde întârziere între momentul când obturatorul aparatului poate fi activat şi cel după care fotografia este realizată efectiv.

Timpul de închidere a obturatorului: Se referă la cât timp obturatorul rămâne deschis pentru a lăsa lumina să pătrundă în aparat. Timpul de închidere poate fi foarte mare, de ex. 2 secunde, corespunzător unei viteze foarte mici de închidere a obturatorului sau foarte mic, de pildă 1/2500 de secunde, corespunzător unei viteze foarte mari de închidere a obturatorului sau foarte mic.

Fotografie subexpusă: Înseamnă că o fotografie este prea întunecată. Nu a pătruns suficientă lumină în aparat, rezultatul fiind o pierdere de detalii în unele zone ale imaginii.

Fotografie subexpusa



 


Articolul este traducerea ghidului The Essential Guide of photography, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Alice – Andreea Mareşi

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.