Ghid fotografie digitalaAceastă parte a ghidului include câteva exerciţii de bază care te vor ajuta să începi fotografia profesională. Abilităţile necesare pentru fotografie pot fi învăţate cu orice aparat foto. Nu ai nevoie de un aparat foto profesional, care costă mult, pentru a face poze bune.

 

 

Aparatul foto: 10 configurări esenţiale (4)

 

Fotografierea propriu-zisă şi editarea fotografiilor

 

Exerciţii de bază pentru fotografii începători

Aşa cum am spus la începutul acestui ghid, abilităţile necesare pentru fotografie pot fi învăţate cu orice aparat foto. Nu ai nevoie de un aparat profesional, achiziţionat la un preţ mare, pentru a face poze bune.

Această parte a ghidului include câteva exerciţii de bază care te vor ajuta să începi fotografia profesională. Poţi să afli mai mult despre abilităţile pe care le implică aceste exerciţii prin căutarea lor online. De asemenea, pentru resurse suplimentare, consultă şi articolul intitulat "6 situri web despre fotografia digitală care conţin tutoriale gratuite" ("6 Digital Photography Websites with Free Tutorials").


Exerciţiul 1: Fotografierea de prim-plan


Aruncă o privire la fotografiile pe care le-ai făcut în trecut şi compară-le cu pozele din reviste făcute de fotografii profesionişti. O mare diferenţă pe care o poţi observa între pozele tale şi cele făcute de fotografii profesionişti este că subiecţii pozelor tale s-ar putea să nu umple cadrul. Adesea, fotografii amatori au tendinţa să fotografieze subiecţii de la depărtare, lăsând prea mult spaţiu mort în fotografie.

 

Fotografierea de prim plan


Aşa că exersează fotografierea de aproape şi încearcă să umpli întreg cadrul cu obiectul pe care îl fotografiezi. Zoomează sau apropie-te fizic de subiect. Cu fotografia digitală nu te va costa nici un ban în plus să faci mai multe poze aceluiaşi subiect, aşa că practică fotografierea la diferite lungimi focale şi observă cum fotografiile de prim plan tind să arate mai bine.



Exerciţiul 2: Învaţă despre compensarea expunerii

Chiar dacă nu posezi cunoştinţe de bază despre caracteristicile de expunere ale aparatului tău (ex: setările expunerii şi diafragmei), îţi recomand ca cel puţin să înveţi despre compensarea expunerii. Caută termenul în manualul aparatului tău foto şi după aceea mergi afară şi fotografiază subiecţi folosind diferite setări de compensare a expunerii. Citeşte şi partea a 4-a a ghidului pentru mai multe informaţii pe această temă şi caută online detalii suplimentare.



Exerciţiu 3: Realizează fotografii în mod spontan


La următoarea petrecere sau eveniment la care iei parte sau la o ieşire cu familia, practică fotografierea în mod spontan. Prea des fotografiem oamenii doar când ei iau poziţii speciale pentru ca noi să facem asta. Asta este bine, doar că fotografiile pentru care nu se pozează duc la imagini uimitoare. Cu fotografia digitală poţi să faci cât de multe poze îţi permite cardul tău media, aşa că fotografiază liber şi şterge pozele nedorite mai târziu.


 

 

Fotografie prin surprindere



(Notă: Dincolo de fotografierea spontană a membrilor familiei tale, este legal să faci asemenea fotografii şi oamenilor de pe stradă. În cazul fotografiei comerciale, unde sunt fotografiate modele sau sunt rugate diverse persoane să fie modelele fotografului, e nevoie ca ei să semneze o autorizaţie de publicare a fotografiilor.)

Consultă şi acest ghid: "Fotografia şi legea: Cunoaşte-ţi drepturile" ("Photography and the Law: Know Your Rights"). Totuşi, scopul fotografiilor realizate spontan nu este să înjosească sau să stânjenească subiecţii. Tehnica este folosită în primul rând ca o modalitate de exprimare artistică.



Exerciţiul 4: Urmăreşte să obţii culori incitante


Captarea subiecţilor ori subiectelor viu colorate poate adesea să ducă la fotografii excelente. Exersează în aer liber şi în locuri publice fotografierea unor subiecte, teme şi obiecte viu colorate precum semnele, faţade ale unui magazin sau graffiti. Fotografiile în natură ce includ flori viu colorate sunt teme splendide pentru acest gen de fotografie.


Culori incitante




Exerciţiul 5: Fotografierea noaptea

Încearcă să realizezi câteva fotografii noaptea. Aceasta va necesita un trepied şi, de obicei, lentile mai rapide. Dacă nu ştii mai nimic despre setările de expunere pentru fotografiile de noapte, începi acest gen de exerciţiu folosind setările implicite de noapte sau modul de fotografiere de noapte al aparatului tău.

Fotografie - mod nocturn



Mergi în centrul oraşului şi fotografiază o clădire impresionantă ori un pod maiestuos. Foloseşte o sensibilitate înaltă (ISO) şi o viteză de închidere a obturatorului scăzută. Când aparatul tău este fixat pe un trepied, nu trebuie să te îngrijorezi atât de mult pentru fotografiile realizate cu un timp de închidere a obturatorului scăzută, de până la o secundă ori chiar mai multe. Există o grămadă de tutoriale despre acest subiect. Studiind cum să fotografiezi scenele de noapte, vei învăţa foarte multe despre setările de expunere ale aparatului tău foto.


Fotografie realizata noaptea



Consultă acest tutorial pentru mai multe sfaturi despre fotografierea pe timp de noapte: “Night Photography Tips for DSLR users”.

 

Software editare imagini digitale (6)


 


Articolul este traducerea ghidului The Essential Guide of photography, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Alice – Andreea Mareşi

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.