Cum functioneaza internetulInfluenţa Internetului asupra lumii moderne este copleşitoare. În anii ’90 Internetul a evoluat de la o tehnologie incitantă, cunoscută de puţini la ceva atât de răspândit, încât mulţi oameni de astăzi nu îşi pot concepe viaţa fără el. Dar cum funcţionează Internetul?

 

 

 

Introducere

World Wide Web-ul este un fir puternic ce uneşte întreaga lume, unul care ne permite să răspândim informaţia ca niciodată până acum.

Avantajele pe care ni le oferă accesul la atât de multe informaţii sunt nenumărate şi, în ciuda faptului că nişte probleme au început să apară, locul Internetului în viaţa noastră de zi cu zi nu poate fi negat. Acum putem accesa Internetul de la propriul calculator de acasă, de la birou, de pe laptop sau telefon. În ciuda acestei strânse legături, mulţi oameni nu ştiu exact ce este Internetul şi cum funcţionează în fapt. Acest ghid explorează întrebările lor începând cu un scurt istoric.


Scurt istoric al internetului


Ca orice idee revoluţionară, Internetul a pornit de la câţiva oameni care au îndrăznit să-şi imagineze imposibilul. 1962 a fost anul în care Leonard Kleinrock (în imagine) de la MIT (Institutul Tehnologic Massachusetts) a publicat prima lucrare despre teoria comutaţiei de pachete, tehnologie ce permite transferul datelor sub forma pachetelor de informaţii. În acelaşi timp, J.C.R Licklider de la MIT a scris o serie de însemnări în care descria conceptul de „Reţea Galactică”,  reţea care ar fi permis oamenilor sa acceseze informaţia de oriunde.

 




Leonard Kleinrock

 

 

Povestea s-ar fi putut încheia aici, însă Licklider, primul conducător al proiectului de cercetare din domeniul calculatoarelor la DARPA (agenţia de cercetare şi dezvoltare a Departamentului Apărării al Statelor Unite), şi-a convins succesorii că studierea proceselor dintr-o reţea reprezintă o întreprindere importantă.



Schita lui Licklider

 

 

În 1965, cercetătorul de la MIT, Lawrence G. Roberts, împreună cu Thomas Merrill au conectat calculatorul TX-2 din Massachusetts cu cel numit Q-32 din California printr-o linie telefonică de viteză redusă. Acest proiect finanţat de ARPA intenţiona să studieze o reţea cooperativă de calculatoare în sistemul „time-sharing”. A fost prima reţea de calculatoare aflate la distanţă mare creată vreodată şi i-a ajutat pe cercetători să observe că poate într-adevăr funcţiona, deşi le-a arătat cât de neadecvate erau liniile telefonice pentru transmiterea informaţiilor. În 1966, folosind cunoştinţele dobândite din experimentul anterior, Robert a îmbinat planurile pentru crearea „ARPANET”, care ulterior a devenit „Internetul” de astăzi.

 


Dezvoltarea iniţială a Internetului

În evoluţia proiectului ARPANET nu au lipsit erori majore. Charley Kline de la UCLA (Universitatea California din Los Angeles) a trimis primul pachet prin intermediul reţelei când a vrut să se conecteze la Institutul de Cercetare Stanford pe 29 octombrie, 1969. Primul cuvânt pe care l-a încercat a fost LOGIN, dar aplicaţia a încetat să funcţioneze când a ajuns la litera G.

 


Schita ARPANET decembrie 1970

 

Până în 1972, Ray Tomlinson a creat serviciul de email pentru ARPANET şi a început să folosească simbolul “@” pentru adresele de email.

În 1973 a fost creat un protocol numit FTP (File Transfer Protocol) cu scopul de a permite transferul fişierelor pe calculatoare gazdă (calculatoare conectate la o reţea) ca site-uri. Acesta este protocolul folosit astăzi pentru a încărca fişiere pe servere şi site-uri web.

Până în 1981, software-ul Listserv a permis schimbul mai eficient al informaţiilor, iar în anii 1980 a apărut primul furnizor privat de servicii Internet sau ISP (Internet Service Provider).

Internetul a început să fie folosit la un nivel mai înalt în anii 1990. A fost creat primul motor de căutare – Archie, la Universitatea McGill din Montreal. L-au urmat în 1991 WAIS şi Gopher.

Lycos a fost creat în 1993, iar Yahoo în 1994, dar marea schimbare a felului în care oamenii caută pe internet a avut loc în 1998, odată cu lansarea unui mic şi eficient motor de căutare numit Google.





Google in 1998


Internetul în prezent


Deşi dezvoltarea Internetului începând cu anii ‘90 nu poate fi pusă pe seama motorului Google, acesta reprezintă un moment decisiv în popularizarea web-ului. În scurt timp, „a căuta pe Google” avea să ajungă sinonim cu „a căuta pe net”.

În timpul anilor ’90 companiile au făcut importante investiţii în domeniul Internetului, dar acestea au eşuat în anul 2000, continuând să scadă în 2001 şi 2002.  Ironia a fost faptul că în următorii ani Internetul s-a dovedit a fi extrem de profitabil şi, drept urmare, a devenit din nou un centru al investiţiilor. A ajuns să fie o parte atât de importantă în vieţile oamenilor, încât ameninţă existenţa companiilor care au refuzat să apară online.

Ghid Internet: transferul informaţiilor (2)





Articolul reprezintă traducerea ghidului How the Internet works publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere:
Ştefan Livia-Andreea

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.