spamÎn mod obişnuit, scrisorile noastre electronice sunt transmise de la o persoană la alta, de la o adresă de email reală la o altă adresă de email reală. Doar că nu este mereu aşa, mare parte a emailurilor fiind spam, neavând nimic de-a face cu noi înşine...

 

 

 

Întâmplarea nefericită face ca marea majoritate a email-urilor trimise să nu aibă cu nimic de-a face cu sarcinile de lucru, medierea relaţiilor sau cu planurile de weekend. Spaaaaaam !

Potrivit lui Dave Marcus de la Laboratoarele McAfee, un procentaj de 80-90% din email-urile trimise între servere este spam. Din fericire, o mare parte din aceste email-uri ce ne sunt destinate, sunt deviate. Programele de email folosesc filtre speciale pentru a direcţiona mesajele cu link-uri şi anexe suspicioase departe de inboxul nostru, ceea ce e un lucru benefic, deoarece aceste mesaje au potenţialul de a ne infecta computerele sau de a ne păcăli să oferim informaţii personale. Cu toţi ştim asta.

Dar există o altă categorie de email vătămător, care nu-şi trădează intenţiile perfide atât de uşor. Este vorba despre acele mesaje care par că nu au niciun sens şi nu au nicio semnificaţie. Există vreo tehnică de a verifica aceste email-uri? Există ceva codat în aceste email-uri care ar putea să ne atace computerul ? Şi-a lăsat cineva copilul de doi ani nesupravegheat pe Internet? După astfel de întrebări am decis să aruncăm o privire mai amplă asupra acestui subiect. Care este de fapt intenţia acelor email-uri fără sens ?    

Pentru ca spammeri să încerce ceva rău intenţionat, ei trebuie mai întâi să ajungă la un om real. O adresă falsă de email Facebook nu va aduce niciun rezultat pozitiv. Spammeri au nevoie de persoane adevărate cu conturi de Facebook, în care pot pătrunde pentru a obţine informaţii cu caracter personal. În concluzie, primul pas pe care îl urmăresc spammeri este ca email-ul trimis să ajungă la "o pereche de ochi".

Desigur, un email-ului reîntors către spammer e semnul faptului că mesajul nu a ajuns la un destinatar uman. Dar folderele de spam ascund foarte multe email-uri care nu sunt redirecţionate înapoi de unde au venit. Deci nici email-urile nerefuzate şi care nu sunt retrimise la adresa expeditorului nu garantează un destinatar în carne şi oase. Oh, spam-ul ăsta e cam greu de înţeles !

 


 

 

Expeditorul nu obţine niciun fel de informaţii dacă doar deschizi un email. Din fericire, atunci când citim conţinutul acelui email, spammerul nu este anunţat cu mesajul "cont verificat". De fapt, singurul mod prin care un expeditor poate obţine notificarea că email-ul a fost primit de destinatar se poate face numai la cerere. Unele programe de mail permit expeditorilor să adauge o cerere de o astfel de confirmare la mesaj, dar aceştia vor primi această informaţie numai dacă tu eşti de acord. Dacă eşti de acord, tocmai ai fost partizanul uneia dintre cele mai evidente înscenări. "Hei, poţi să dai click pe această imagine dacă tot ai deschis mesajul ăsta pentru că aş vrea să-ţi fur identitatea. Da? Mersi!"

De fapt, scopul cel mai probabil al unor astfel de mesaje fără sens este de a obţine un răspuns – spre exemplu, ceva de genul "Hei, am primit mesajul tău şi este cam neclar. Te pot ajuta cu ceva?". Cel puţin asta crede Dave Marcus de la Laboratoarele McAfee. "Există posibilitatea ca filtrele de spam ale programului de email să fie testate, dar cred că tot ceea ce vor aceste mesaje este ca cineva să răspundă la ele." Un răspuns înseamnă o persoană adevărată. Cel mai adesea, spammerii speră că o să primească un răspuns imediat de la cei neiniţiaţi, care cred că un mesaj foarte important a fost deteriorat într-un astfel de email. Dar astfel de lucruri se întâmplă şi în viaţa reală...

Ce trebuie să faci când ai de-a face cu spam-ul

Dacă primeşti email-uri care conţin nonsensuri, ignoră-le fără grijă, pentru că acestea vor rămâne benigne dacă nu le dai curs. În ceea ce priveşte spam-ul în general, acestea sunt câteva sfaturi care ar trebui să ajute ca tu şi inboxul tău să fiţi în siguranţă:

1. Programul de mail pe care îl foloseşti contează. ”Gmail e chiar bun în a filtra mesajele spam”, spune Dave Marcus. Hotmail, nu atât de eficient. Este vorba doar de algoritm.

2. Fii conştient de faptul că evenimentele curente sunt folosite ca momeală. "Atunci când evenimente de interes maxim sunt în desfăşurare, spammeri vor pretinde că au, spre exemplu, un video cu Bin Laden când este împuşcat", spune Marcus. ”Când ai dat clic pe aşa ceva, există probabilitatea ca malware-uri sau boţi să pătrundă în computerul tău.” Scopul este furtul de identitate.

3. Nu deschide emailurile pe care nu le-ai solicitat. Dacă te abţii complet, nici nu vei mai fi tentat să dai clic pe tot felul de linkuri sau anexe insidioase.

4. Scrie linkurile direct în browserul tău şi nu da clic pe ele direct din email. Dacă cineva îţi trimite un link pentru a ajuta sinistraţii din Japonia, recomandat este să cauţi tu singur pe internet informaţii despre acest lucru. Cel puţin ştii că vei fi tu cel care "se află pe scaunul şoferului".


 

 

Articolul este traducerea HELLO DEAR, Where Does Spam Come From?, publicat de Gizmodo.com.
Traducerea: Alexandru Olteanu

Scris de: Rachel Swaby
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.