Suntem în mod clar în era digitală, era informaţiei. Economiile lumii nu mai sunt caracterizate doar de produsele fizice pe care le creează. Dimpotrivă, cele mai mari companii ale lumii nu produc mai nimic "fizic", produsul de bază fiind "informaţia digitală".

Economia digitală depinde în mod fundamental de criptografie. Sunt deja în proces de dezvoltare metode de criptografie cuantică, care să ducă criptografia la nivelul următor.

Suntem în era informaţiei, dar încă în era informaţiei clasice. E nevoie să construim următoarea generaţie de protocoale criptografice, de computere cuantice distribuite, să obţinem noi niveluri de sincronizare a ceasurilor atomice şi precizie extremă în telescoapele interferometrice - pentru a ne muta într-adevăr în era informaţiei cuantice.


Ca să înţelegem ce trebuie făcut în materie de criptografie cuantică, trebuie să vorbim însă despre mecanica cuantică, căci teoria informaţiei cuantice stă la baza criptografiei cuantice.


Iată ideile fundamentale discutate în videoclipul de mai jos:
 • cum Claude Shannon a pornit o revoluție în 1948, prin publicare lucrării sale "A mathematical theory of communication".
 • dificultăţile practice de utilizare a fotonilor individuali în transmiterea de date
 • teorema imposibilităţii clonării cuantice: nu poţi lua o stare cuantică, crea o copie perfectă şi avea două copii ale stării iniţiale.
 • teleportarea cuantică.
 • dificultăţile şi beneficiile internetului cuantic.


 

Internetul cuantic
(subtitrare în lb. engleză)

 

 

Iar dacă sunteţi interesat de subiectul Internetului cuantic şi de criptografia cuantică, vă invităm să urmăriţi şi următorul videoclip, care, în fapt, a fost publicat înaintea celui de deasupra.

 

 

De ce Internetul cuantic are nevoie de criptografia cuantică

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.