Tânără purtând mască tip N95

Suntem în epoca marelui virus, iar, între timp, masca facială a devenit obligatorie. Sunt mai multe tipuri de măști disponibile pe piață, unele destinate publicului larg, altele destinate personalului medical, alte care pot fi folosite de ambele categorii.

Ce diferențiază aceste măști? Sunt mai mulți indicatori care sunt luați în calcul atunci când comparăm diversele măști care există pe piață, cum ar fi: numărul de straturi, protecția împotriva bacteriilor, dimensiunea particulelor filtrate, nivelul de etanșeitate pe care-l asigură, eficiența filtrării particulelor de praf și altele.

Pe scurt, dacă o să intrați pe un site care comercializează măști, ați putea da peste următoarele tipuri de mască: masca facială simplă (3 straturi, cu o eficiență filtrare > 80% și filtrare particule de până la 3 microni), masca medicală tip I (3 straturi, eficiență filtrare > 95% și filtrare particule de până la 3 microni), masca medicală tip II (3 straturi, eficiență filtrare > 98% și filtrare particule de până la 3 microni), masca tip KN95, FFP2, N95 (4 straturi, eficiență filtrare > 94% și filtrare particule de până la 0,3 microni) și masca tip KN99, FFP3, N99 (4 straturi, eficiență filtrare > 99% și filtrare particule de până la 0,3 microni).



Puteți urmări un videoclip de prezentare a acestor tipuri de măști aici.


Dar acest articol nu este despre măști în general, ci are scopul de a introduce fizica ce stă în spatele eficienței măștii N95.

Vă invităm să urmăriți întreg videoclipul de la finalul articolului, de unde informațiile de mai jos sunt extrase, dar iată, pe scurt, principalele idei furnizate în materialul video:

masca nu este ca o sită, blocând particulele de o anumită dimensiuni, permițând trecerea celor mai mici; în fapt este mult mai „inteligentă” decât o simplă sită, luând în calcul modul în care călătoresc prin aer particulele de diverse dimensiuni.
• particulele de dimensiuni mari și de dimensiuni mici sunt relativ ușor de captat; e mai dificil de blocat particulele de dimensiunii medii.
• obiectivul principal al măștii tip N95 este acela de a face o particulă să atingă țesătura măștii.
• dacă o particulă atinge materialul măștii, rămâne blocat. Nu e nimic special cu materialul, ci cu modul în care se comportă particulele de mici dimensiuni. La nivel macroscopic totul este „lipicios”, dat fiind faptul că forțe de atracție pe care de regulă le considerăm ca fiind slabe devin relevante.
particulele mai mari decât a mia parte dintr-un milimetru călătoresc în linie dreaptă, din cauza inerției. Cum sunt 4 straturi de material, este garantat că particulele se vor lovi de unul dintre straturi și se vor bloca.
particulele foarte mici se mișcă în zigzag, intrând constant în coliziune cu moleculele de aer și alte particule din aer. Această mișcare (browniană) asigură lovirea particulelor de materialul din care e făcută masca.
• particulele de dimensiuni medii, cum spuneam, sunt mai greu de blocat. Acestea nu se deplasează în linie dreaptă, dar nici nu sunt suficient de ușoare pentru a avea mișcarea în zigzag a particulelor foarte ușoare.
• trucul pe care-l folosește masca în cazul particulelor medii este electricitatea. Măștile atrag particulele folosind un câmp electric. În prezența câmpului electric chiar și particulele neutre dezvoltă un dezechilibru electric intern care le face să fie atrase de sursa câmpului electric. Fibrele măștilor sunt ca niște mici magneți permanenți, în fapt. Acestea sunt pregătite în procesul de fabricație pentru a menține pe o perioadă lungă un câmp electric, care ajută, cum spuneam, la atracția particulelor. Prin această electrizare, măștile N95 sunt capabile să captureze de 10 ori mai multe particule decât măștile fără acest tip de material electrizat.
• spălarea măștii (cu alcool, de exemplu) poate elimina proprietățile speciale ale acesteia.
• deși polenul, bacteriile sau virusurile au diverse dimensiuni, unele foarte mici, acestea nu călătoresc prin aer în mod independent, ci prin intermediul unui purtător, cum ar fi picăturile de apă, făcând dimensiunea lor reală nu foarte relevantă când vine vorba de capacitatea de filtrare a măștii.
• masca se numește N95, pentru că are capacitate de a capta cel puțin 95% dintre particulele „problematice”, adică de dimensiuni medii.

 

 
Fizica uimitoare a măștilor N95

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.