PCDacă aveţi un calculator mai vechi puteţi construi un server pentru acasă cu care să puteţi salva copii de siguranţă ale datelor dumneavoastră, să redaţi muzică, filme şi orice altceva aveţi nevoie într-o manieră sigură cu ajutorul lui Amahi care poate realiza toate aceste sarcini într-o manieră perfectă.

 

 

 

Amahi poate transforma orice PC într-un VPN (Virtual Private Network) pentru acasă, un NAS (Network Attached Storage) pentru toate fişierele dumneavoastră şi asta nu este tot. În cele ce urmează veţi afla cum puteţi face toate acestea.

Ce este Amahi?

Amahi este un program gratuit, de tip open-source, ce permite realizarea unui server pentru acasă şi care se bazează pe distribuţia Fedora Linux. El este flexibil, poate fi configurat cu uşurinţă, este uşor de instalat şi are o mulţime de plugin-uri, extensii şi alte programe care se pot instala ulterior pentru a extinde funcţionalitatea sa în conformitate cu nevoile voastre. Dacă aveţi nevoie de redarea unui conţinut media către diferite dispozitive mobile, atunci Amahi poate face acest lucru pentru dumneavoastră. Dacă aveţi nevoie doar de un server simplu pentru fişiere sau dacă doriţi să includeţi o mulţime de unităţi hard disk într-un NAS, Amahi poate să vă ajute şi în aceste cazuri. Dacă aveţi nevoie de o reţea VPN pentru a vă conecta în siguranţă la reţeaua dumneavoastră de acasă în timp ce sunteţi plecaţi, Amahi vă poate ajuta. Puteţi citi mai multe despre caracteristicile sale sau puteţi urmări diferite prezentări care au fost realizate pe Internet pentru el.

Noi v-am prezentat Amahi cu mult timp în urmă, dar între timp el a mai evoluat şi în prezent este mult mai uşor de instalat şi de utilizat. Utilitarul are nevoie de ceva timp pentru a porni şi uneori configurarea sa poate fi dificilă, dar odată ce a pornit, îşi gestionează destul de bine sarcinile, astfel încât nu va trebui să vă mai logaţi la server în mod direct şi îl veţi putea gestiona prin intermediul programului de configurare cu ajutorul oricărui alt calculator din reţeaua dumneavoastră.

V-am arătat câteva soluţii prin care puteţi reutiliza unele calculatoare mai vechi, cum ar fi utilizarea aplicaţiei FreeNAS 8 pentru a construi un NAS pentru acasă sau utilizarea sistemului de operare Ubuntu pentru a construi un server complet pentru acasă cu toate caracteristicile necesare. Amahi vine cu o abordare similară. Dacă sunteţi un utilizator avansat şi doriţi să configuraţi un NAS într-un mod perfect, atunci aveţi nevoie de o mulţime de informaţii de configurare şi de opţiuni de acces, ceea ce înseamnă că FreeNAS este mult mai potrivit pentru dumneavoastră. Dacă dorinţa dumneavoastră este să aveţi un server pentru acasă cu care să puteţi face o mulţime de lucruri, cum ar fi să-l integraţi într-o reţea de tip VPN, să-l faceţi să lucreze ca un server web şi aşa mai departe, atunci Amahi este o opţiune mai bună.

De ce aveţi nevoie pentru a începe lucrul cu Amahi

Control Panel Amahi


Înainte de a începe veţi avea nevoie de câteva elemente de bază:
- Un computer care îndeplineşte cerinţele minime de sistem. Orice sistem care are componente relativ moderne ar trebui să funcţioneze cu Amahi.
- Un mediu de instalare pentru Amahi pe care îl puteţi descărca de aici (https://wiki.amahi.org/index.php/Express_CD)
- Un cod de instalare Amahi pe care îl puteţi obţine pe baza unui cont pe care îl creaţi la Amahi.org. Codul de instalare reprezintă cheia cu care puteţi conecta serverul dumneavoastră Amahi (numit HDA) la serviciile centralizate de web ale lui Amahi. De asemenea, acest cod este cheia ce generează un hostname (numele ce identifică serverul dumneavoastră în reţea) pentru un IP dinamic (astfel încât să vă puteţi conecta la server chiar dacă furnizorul dumneavoastră de Internet ISP (Internet service provider) vă schimbă adresa IP de acasă) ce-i permite lui Amahi să-şi poată instala plugin-urile printr-un singur click.

Când vă conectaţi la un cont Amahi veţi fi întrebaţi de adresa IP a serverului dumneavoastră Amahi din cadrul reţelei dvs de acasă (de obicei de forma 192.168.x.x). Pare un pic ciudat, deoarece voi nici nu l-aţi instalat încă, dar deocamdată nu vă îngrijoraţi în legătură cu asta. Alegeţi o adresă care nu este utilizată de niciun alt dispozitiv din casa voastră şi notaţi-o undeva pentru a nu o pierde. Dacă ştiţi deja adresa IP a computerului pe care doriţi să instalaţi Amahi o puteţi folosi pe aceea. Trebuie doar să ţineţi cont de faptul că aceasta este asociată cu codul de instalare şi nu veţi putea schimba codul de instalare. Dacă faceţi o greşeală aici şi trebuie să schimbaţi adresele IP sau codurile de instalare va trebui să reinstalaţi Amahi.

În acest ghid eu am utilizat programul de instalare Amahi Express, care este realizat pentru a efectua o instalare curată. El va şterge toate partiţiile din sistemul dumneavoastră înainte de a instala Amahi. Dacă doriţi să vă păstraţi datele intacte sau să instalaţi Amahi pe o anumită partiţie, puteţi folosi opţiunile avansate de instalare de mai jos sau să deconectaţi unităţile de disc inamovibil care conţin datele pe care doriţi să le păstraţi pentru a le adăuga ulterior în sistem, după ce Amahi a fost instalat şi funcţionează în mod corect.


Cum să instalaţi Amahi

Instalare Amahi

Instalarea lui Amahi este destul de uşoară. Iată cum se face:

1. Descărcaţi imaginea ISO de la adresa indicată mai sus, apoi scrieţi-o pe un DVD sau copiaţi-o pe o unitate flash USB.
2. Bootaţi de pe unitatea DVD sau de pe unitatea flash pentru a începe instalarea.
3. În continuare vi se va cere să selectaţi fusul orar, limba de instalare şi să verificaţi câteva cerinţe de sistem (aceasta în cazul în care dacă aţi selectat unele dintre opţiunile avansate de configurare, dar noi am păstrat în acest tutorial toate setările pe valorile implicite).
4. În continuare daţi clic pentru a porni procesul de instalare. În timp ce Amahi se instalează, puteţi seta o parolă de root pentru sistemul dumneavoastră şi puteţi crea un cont de utilizator care să aibă permisiunea de a se conecta la sistem atunci când instalarea s-a terminat. Mergeţi mai departe şi efectuaţi aceste operaţii în timp ce procesul de instalare rulează în fundal.
5. Când instalarea s-a terminat, vi se va solicita introducerea codului de instalare pentru Amahi, care va face legătura dintre programul Amahi instalat şi contul dumneavoastră Amahi de pe web. Pentru aceasta programul se va conecta la Internet în fundal pentru a realiza această operaţie, iar după ce a finalizat acţiunea vi se va cere să reporniţi sistemul.
6. După ce reporniţi calculatorul veţi fi întâmpinaţi de o consolă de conectare. Deocamdată nu faceţi nimic în această fază. Amahi va continua să se configureze în fundal şi va reporni sistemul. Procesul de instalare s-a încheiat după această nouă repornire a sistemului.

Vă puteţi conecta direct în consolă folosind numele de utilizator şi parola pe care le-aţi creat mai devreme, dar în acest fel veţi ajunge în faţa unei linii de comandă. În schimb, puteţi accesa serverul Amahi de pe orice alt computer din reţeaua dumneavoastră deschizând un browser web şi accesând adresa http://hda/. În acest fel veţi ajunge în faţa unui ecran de bun venit de unde vă puteţi configura contul de utilizator. Odată ce acesta este creat, veţi ajunge la panoul de control (dashboard) sau interfaţa de configurare a lui Amahi. În acest fel vom putea accesa serverul Amahi prin logarea în cadrul lui cu ajutorul consolei pentru a putea efectua depanarea sau optimizarea sistemului.

Pornire Amahi


După ce v-aţi logat vi se va deschide tabul dedicat conturilor de utilizator din cadrul panoului de configurare. Aici puteţi adăuga utilizatori noi cărora le acordaţi dreptul de a se putea conecta la server sau de a accesa oricare dintre fişierele partajate sau aplicaţiile de pe acesta. Iată în continuare un ghid video realizat de echipa Amahi care prezintă modul în care puteţi crea şi gestiona conturile de utilizator:

Înainte de a merge mai departe este bine să vă uitaţi în panoul de control al lui Amahi pentru a vă asigura că serverul dumneavoastră apare acolo. Ar trebui să primiţi, de asemenea, un e-mail prin care veţi fi felicitaţi dacă procesul de instalare s-a desfăşurat cu succes, dacă totul a decurs bine până acum şi dacă aţi introdus codul de instalare corect. Prin intermediul panoului de control puteţi afla codul de instalare utilizat în cazul în care veţi avea vreodată nevoie din nou de el şi tot acolo veţi găsi hostname-ul serverului Amahi corespunzător unui IP dinamic de care veţi avea nevoie pentru a-l putea accesa de la distanţă.

Configuraţi directoarele partajate şi unităţile HDD

Partajare fisiere

De aici vă puteţi loga la panoul de control al lui Amahi pentru a începe personalizarea acestuia. Dacă aveţi mai multe unităţi HDD puteţi să adăugaţi directoare partajate sau să le mutaţi pe cele existente pe aceste unităţi. Veţi vedea cum se face aceasta în câteva momente. Mai întâi puteţi urmări următorul clip video realizat de echipa Amahi ce ne arată cum se configurează directoarele partajate:

În mod implicit Amahi creează o mulţime de directoare partajate (pentru cărţi, filme, muzica, fotografii şi aşa mai departe) care vor fi accesibile tuturor utilizatorilor. Iată cum le puteţi configura:

1. Daţi click pe tabul „Shares" aflat în partea de sus a panoului de control. Ar trebui să vedeţi o listă cu toate directoarele partajate care sunt disponibile, inclusiv pe cele pe care Amahi le-a creat pentru voi.
2. Faceţi clic pe oricare dintre ele pentru a putea modifica drepturile de acces, pentru a le şterge în întregime sau pentru a indica persoanele care au dreptul de a le accesa. În mod implicit toate directoarele partajate sunt disponibile tuturor utilizatorilor. Pentru a indica doar anumiţi utilizatori, debifaţi opţiunea „All users". Vi se va afişa o listă cu utilizatori şi veţi putea selecta care sunt utilizatorii care au dreptul să citească şi să scrie din/în aceste directoare.
3. Pentru a crea un nou director partajat, derulaţi în jos până la „Create a New Share". Introduceţi un nume pentru acest director, alegeţi opţiunile de vizibilitate ale acestuia şi aşteptaţi ca directorul să fie creat. Atunci când procesul de creare a acestuia s-a terminat, repetaţi procedeul de mai sus pentru a indica utilizatorii care au acces la acesta sau păstraţi bifată opţiunea prin care el este disponibil pentru toată lumea.
4. Pentru accesarea opţiunilor avansate de configurare daţi click pe tabul „Settings" aflat în partea de sus a paginii panoului de control pentru ajunge la „Advanced settings". După aceea reveniţi la tabul „Shares". Veţi descoperi noi opţiuni pentru a specifica pe care hard disk se află directoarele partajate şi tagurile pentru fiecare în parte.

Dacă nu vă descurcaţi puteţi viziona tutorialele video de pe site-ul Amahi, care au fost realizate special pentru a vă ajuta să puteţi adăuga utilizatori şi pentru a configura directoarele partajate din reţea.

Shares Amahi

Dacă sunteţi un pic mai pricepuţi şi aveţi mai multe HDD-uri în serverul dumneavoastră, aţi putea să configuraţi un mediu de stocare „comun" astfel încât hard disk-urile să formeze un spaţiu de stocare de capacitate mare (disc virtual). Puteţi învăţa cum se face acest lucru pe wiki-ul Amahi sau puteţi utiliza tutorialul de pe How to Geek (http://www.howtogeek.com/69192/learn-how-to-upgrade-and-manage-your-amahi-server-storage/). Acesta este, cu siguranţă, un subiect care se adresează utilizatorilor avansaţi, aşa încât el nu va face parte din ghidul de faţă.

Iată trei lucruri interesante pe care le puteţi face cu noul dumneavoastră server Amahi:

Mutimedia Amahi

După ce aţi configurat fişierele şi folderele partajate puteţi face practic tot ce vă doriţi cu serverul. În continuare vă voi arăta cum să transformaţi serverul dumneavoastră Amahi într-un dispozitiv de redare conţinut multimedia sau un server VPN la care vă puteţi conecta atunci când sunteţi departe de casă pentru a putea naviga în siguranţă pe Internet sau pentru a accesa fişierele de pe telefon sau tabletă. Totul poate fi realizat cu ajutorul numeroaselor aplicaţii pe care le puteţi descărca şi instala în Amahi chiar prin intermediul panoului de control.

Configuraţi o reţea personală de tip VPN (Virtual private network)

VPN Amahi

Unul dintre cele mai utile lucruri pe care le puteţi face cu un server Amahi este să vă configuraţi propria voastră reţea de tip VPN. Spre deosebire de unele reţele VPN, care preiau traficul dumneavoastră de date printr-o altă ţară pentru a ascunde locaţia dumneavoastră exactă sau pentru a vă oferi accesul la un conţinut de date protejat, soluţia VPN pe care v-o prezint aici vă va permite accesarea reţelei dumneavoastră atunci când sunteţi plecat de acasă. În acest fel, chiar prin utilizarea reţelelor publice Wi-Fi, veţi putea accesa în siguranţă fişierele dumneavoastră de acasă indiferent unde vă aflaţi. Veţi putea să vă conectaţi de la o cafenea sau de la un hotel prin intermediul unei reţele de tip Wi-Fi fără să vă îngrijoraţi că cineva vă poate spiona pentru a vă intercepta şi eventual a intra în posesia datelor dumneavoastră. În plus, veţi fi conectaţi în permanenţă la reţeaua dumneavoastră de acasă, ceea ce înseamnă că toate datele care există pe serverul Amahi sau pe alte computere de acasă vor fi la dispoziţia dumneavoastră.

Amahi acceptă trei opţiuni pentru crearea unei VPN: OpenVPN, IPSec VPN al CISCO şi OpenVPN ALS. Deoarece acestea sunt contra cost (costă 5$, 5$ şi respectiv 4$), va trebui să vă încărcaţi contul Amahi cu ceva credit înainte de a le putea cumpăra. Atunci când aveţi credit disponibil pe contul dumneavoastră puteţi faceţi click pe butonul verde pentru a le putea instala direct pe serverul Amahi. Trebuie să reţineţi că nu este obligatoriu să utilizaţi această procedură de instalare a aplicaţiilor plătite. Întotdeauna puteţi descărca programele şi să le instalaţi singuri pe serverul Amahi, deşi programele de instalare care se bazează pe un singur click sunt mult mai uşor de folosit.

Noi vă sugerăm să utilizaţi OpenVPN. În acest caz nu veţi fi limitaţi la un singur client VPN care se poate conecta la serverul Amahi, deoarece puteţi utiliza pentru conectare orice aplicaţii dezvoltate de OpenVPN pentru iOS, Android, Windows, OS X sau Linux. Veţi avea nevoie doar de hostname-ul serverului (disponibil în panoul de control al Amahi) şi în acest fel veţi avea o conexiune funcţională chiar dacă adresa IP de acasă se va schimba. Dacă alegeţi să utilizaţi un client oficial OpenVPN pentru realizarea legăturii, puteţi utiliza documentaţia acestuia pentru a-l putea configura.

Redaţi conţinut multimedia de oriunde

Multimedia Amahi


Există mai multe aplicaţii în catalogul de programe Amahi care vă ajută să puteţi partaja muzică, filme şi fotografii cu oricine sau doar cu propriile dumneavoastră dispozitive. De exemplu, Amahi suportă pe deplin Gallery2, care reprezintă una dintre metodele noastre preferate pentru găzduirea şi partajarea fotografiilor în mediul online. În acest caz nu există un program de instalare foarte simplu de folosit, aşa încât va trebui să vă documentaţi în legătură cu procedeul de instalare (există o documentaţie ce vă poate ajuta). Odată ce aţi realizat acest lucru, puteţi utiliza aplicaţiile de tipul Gallery aflate pe dispozitivele dumneavoastră mobile pentru a vă putea accesa fotografiile prin intermediul telefonului mobil, a tabletei sau să puteţi să le vedeţi pe web.

În cazul în care muzica şi filmele sunt preferatele dumneavoastră atunci cu 4$ puteţi obţine programul Subsonic, unul dintre serverele noastre preferate pentru conţinutul media. Odată ce l-aţi instalat, îl veţi putea accesa prin intermediul panoului de control, puteţi alege conţinutul media, utilizatorii şi puteţi reda conţinutul media prin Internet sau doar la un nivel local în cadrul reţelei dumneavoastră de acasă. Toate acestea le veţi putea accesa şi prin intermediul Internetului astfel încât să nu fiţi nevoiţi să vă conectaţi la panoul de control al Amahi.

În cele din urmă cu 5 dolari puteţi instala un server Amahi DLNA care va transforma sistemul dumneavoastră Amahi HDA într-un centru de redare multimedia cu care orice dispozitiv conectat la Internet de tipul TV, Blu-ray, Xbox, PlayStation sau receptor A/V poate comunica prin reţea.

Realizaţi propriul dumneavoastră mediu de stocare online


Cloud Amahi


Dacă nu vă place interfaţa lui Amahi sau dacă doriţi o cale mai uşoară pentru a partaja, sincroniza şi gestiona toate fişierele dumneavoastră, veţi fi fericiţi să aflaţi că Amahi acceptă OwnCloud. Nu veţi avea parte de o instalare simplă, dar după ce aţi reuşit să instalaţi OwnCloud şi să-l faceţi să meargă puteţi instala clientul dumneavoastră pe desktop-uri şi dispozitive mobile şi să-l configuraţi pentru a se sincroniza cu serverul Amahi şi niciodată nu va trebui să vă îngrijoraţi în legătură cu spaţiul de stocare sau să fiţi nevoiţi să plătiţi pentru servicii de stocare de tip cloud.

Mai mult, odată ce l-aţi instalat puteţi profita de panoul de control al lui OwnCloud şi de interfaţa sa pentru a partaja fişiere cu alţi oameni, pentru a vă sincroniza calendarele şi lista persoanelor de contact, pentru a-l utiliza ca un server de redare a muzicii sau pentru a extinde funcţionalitatea lui OwnCloud cu ajutorul extensiilor de tip plugin.

Bonus: Accesaţi orice de pe serverul dumneavoastră Amahi de oriunde


Dacă tot ceea ce vă doriţi este să accesaţi serverul dumneavoastră Amahi HDA şi toate fişierele şi folderele din cadrul acestuia atunci când sunteţi plecaţi de acasă, aplicaţiile Amahi de pe iPhone şi iPad vă pot ajuta în acest sens. Nu există în prezent o aplicaţie şi pentru Android, deşi se pare că echipa Amahi ar testa deja un program în fază beta pentru acest sistem de operare. Deoarece cele mai multe caracteristici Amahi sunt disponibile prin intermediul panoului de control, nu veţi fi nevoiţi să aveţi un anume tip de dispozitiv mobil pentru a vă putea accesa fişierele şi folderele dorite. Vă puteţi conecta întotdeauna atâta timp cât cunoaşteţi hostname-ul dinamic. Odată ce v-aţi autentificat, puteţi face click pe butonul „HDA" aflat în partea de sus a ecranului sau să utilizaţi bara de căutare pentru a găsi ceea ce căutaţi. Veţi putea vedea toate fişierele partajate, directoarele, conţinutul media pe care puteţi să-l descărcaţi sau să-l redaţi pe aparatul dumneavoastră mobil.

Noi v-am prezentat doar un tutorial privind elementele de bază ale lui Amahi. Acesta suportă, de asemenea, partajarea calendarelor iCal sau Microsoft Outlook, browsing pe bază de căutare de fişiere şi altele. Frumuseţea lui Amahi este dată de uşurinţa cu care se instalează şi rulează şi de modul prin care puteţi să-l optimizaţi fără a fi necesar să instalaţi o mulţime de aplicaţii software de care nu aveţi nevoie. Deşi are şi el dezavantajele sale, el poate fi luat în considerare atunci când vă doriţi să construiţi un server pentru acasă.



Traducere de Cristian-George Podariu după turn-an-old-pc-into-a-nas-vpn-media-streamer-and-mor.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.