Chiar dacă sunteţi un utilizator de Windows (sau de Mac) prin cunoaşterea utilizării sistemului de operare Linux puteţi dobândi cunoştinţe valoroase şi puteţi realiza o mulţime de lucruri interesante în casa voastră, chiar dacă acesta nu este sistemul de operare pe care îl folosiţi în mod obişnuit. În continuare puteţi găsi 10 motive pentru a utiliza Linux, chiar dacă nu sunteţi încă pregătiţi pentru a deveni un utilizator constant de Ubuntu.



 

10. Depanaţi alte calculatoare

Nu aveţi nevoie de a instala Linux pe calculatorul pe care doriţi să-l depanaţi, tot ceea ce vă trebuie este un live CD (permite rularea unui sistem de operare fără a fi nevoie să fie instalat). Nu trebuie decât să bootaţi de pe acest CD şi veţi putea accesa orice fişier de pe hard-discul calculatorului, chiar şi în cazurile în care computerul nu mai bootează sau v-aţi uitat parola. Linux vă poate ajuta chiar dacă aţi formatat accidental întregul dumneavoastră hard disk. Desigur, nu toate discurile optice pentru salvarea datelor sunt realizate în Linux, există o mulţime de alte utilitare de acest gen, dar dacă deţineţi cunoştinţe de bază privind Linux puteţi deveni un expert în depanarea calculatoarelor.

9. Faceţi un Chromebook mult mai util

Probabil aţi fost surprinşi de cât de multe puteţi face cu ajutorul sistemului de operare Chrome OS. Există o mulţime de aplicaţii Chrome pentru editare audio, video, imagini, programare, dar cu toate acestea uneori aveţi nevoie de o aplicaţie specifică unui computer de tip desktop mult mai puternică, cu care sunteţi familiarizaţi. Din fericire puteţi foarte uşor să instalaţi Linux alături de Chrome OS şi să aveţi acces în acest fel la un desktop obişnuit care are o mulţime de aplicaţii. În Chrome OS nu veţi avea posibilitatea să rulaţi un program precum Photoshop sau ceva similar, dar dacă tot ceea ce aveţi nevoie este să accesaţi în siguranţă Internetul, atunci un Chromebook este perfect.

 

 

8. Găzduiţi un site web sau o aplicaţie de tip web

Aţi fi surprinşi să aflaţi cât de multe dintre site-urile pe care le vizitaţi în fiecare zi rulează pe Linux şi dacă veţi dori să construiţi un site web atunci, probabil, veţi proceda la fel. Eventual, chiar mai interesant, aţi putea folosi un sistem pe bază de Linux pentru găzduirea site-ului, precum Dreamhost, pentru a găzdui propriul vostru flux de informaţii de tip RSS cu Tiny Tiny RSS sau propria voastră clonă Dropbox cu ajutorul lui OwnCloud. Voi aţi putea găzdui, desigur, toate acestea pe un sistem Linux aflat în casa voastră. Este un pic mai complicat, dar în acest fel veţi prelua controlul complet asupra datelor dumneavoastră în loc să fiţi nevoiţi să apelaţi la ajutorul altcuiva.

7. Lucraţi cu hard diskuri şi partiţii

Dacă aveţi un sistem dual boot sau triple boot şi doriţi vreodată să mutaţi partiţiile de pe hard disk, atunci veţi putea efectua această operaţie mult mai uşor cu un Linux live CD şi cu ajutorul lui GParted. Chiar dacă nu aveţi un sistem dual boot atunci veţi putea folosi Linux pentru a transfera datele de pe un hard disk obişnuit pe un SSD sau pentru a efectua un upgrade al unui hard disk către unul cu o capacitate mai mare. De asemenea, dacă doriţi să ştergeţi în siguranţă datele de pe un hard disk, astfel încât nimeni să nu mai poată să le recupereze... atunci reţineţi că Ubuntu vă poate ajuta şi în acest scop.

6. Automatizaţi totul în casă

Cu câteva cunoştinţe Linux şi un computer ieftin cum ar fi Raspberry Pi puteţi crea tot felul de automatizări pe care să le utilizaţi în casă. Puteţi să adresaţi diferite comenzi cu Siri, să vă montaţi o tabletă Google pe perete, să vă configuraţi un sistem de supraveghere a casei, să controlaţi aerul condiţionat, să redaţi muzică în camera de zi, să vă construiţi o ramă foto digitală, un ceas cu alarmă şi... aproape orice altceva la care vă puteţi gândi. Cu un calculator ieftin ca Raspberry Pi şi un sistem de operare gratuit ca Linux sunteţi mai mult limitaţi de imaginaţia voastră decât de portofel.

5. Construiţi un server pentru acasă dedicat salvării datelor, redării conţinutului multimedia, pentru download prin torent şi pentru alte utilizări

Dacă nu doriţi să lăsaţi computerul vostru permanent în funcţiune pentru a partaja fişiere sau pentru a descărca fişiere de pe trackere (site-uri ce permit schimbarea de fişier de tip torrent între utilizatori), un calculator mai mic care rulează Linux ar putea fi o soluţie mai bună. Cu un calculator mai vechi sau cu unul nou, dar ieftin, puteţi realiza un server pentru acasă care poate realiza copii de siguranţă a datelor, reda filme şi muzică, permite descărcarea de fişiere de tip torrent sau să îndeplinească orice alte sarcini pe care vi le imaginaţi. Puteţi realiza toate acestea cu ajutorul lui Nas4Free sau FreeNAS (NAS4Free şi FreeNAS sunt distribuţii bazate pe FreeBSD, dar noi putem să le utilizăm împreună cu Linux în diferite scopuri practice).


4. Configuraţi un calculator pe post de media center dedicat sau pentru rularea jocurilor video


Dacă aveţi un computer fără desktop, cum ar fi un media center sau un emulator pentru jocuri, atunci ce ar fi să instalaţi Linux pe el? Este gratuit şi uşor de făcut. XBMC merge perfect pe Linux chiar dacă rulaţi Linux pe un Raspberry Pi sau doar pe un PC de generaţie mai veche. Puteţi transforma aproape orice PC într-o consolă pentru rularea jocurilor video mai vechi. Raspberry Pi redă cu succes jocurile mai vechi, dar dacă vreţi să rulaţi ultimele jocuri apărute atunci aveţi nevoie de un calculator ceva mai puternic.

3. Învăţaţi să îmbunătăţiţi securitatea reţelei dumneavoastră de date

Unele distribuţii Linux, cum ar fi BackTrack sau Kali, sunt special concepute pentru testarea sistemelor de securitate. Aceasta înseamnă că le puteţi folosi pentru a învăţa cum să obţineţi parolele WEP sau WPA din cadrul reţelelor Wi-Fi, ceea ce este o modalitate foarte bună de a învăţa mai multe despre securitatea reţelei voastre de Internet şi despre cum puteţi să vă protejaţi de eventualele atacuri similare din afară. Desigur, noi nu recomandăm să folosiţi aceste programe în sens negativ, dar cunoscând anumite trucuri de acest gen veţi putea preveni şi împiedeca atacuri similare.

2. Utilizaţi din nou un computer mai vechi sau unul foarte lent

Şi aşa am ajuns la una dintre cele mai evidente şi mai des întâlnite utilizări ale sistemului de operare Linux, aceasta fiind şi una dintre cele mai bune. Dacă aveţi un PC mai vechi, atunci ştiţi că pentru acesta Windows nu este un sistem de operare ideal. Puteţi să instalaţi pe acesta o distribuţie Linux care necesită mai puţine resurse hardware (precum Lubuntu sau dacă sunteţi un pic mai experimentaţi Archbang) şi acesta va fi din nou rapid ca un calculator nou. El nu va fi, probabil, capabil să facă tot ce poate face un computer puternic cu Windows, dar este mai bine să aveţi un computer care poate executa perfect sarcinile de bază decât să aveţi un computer nefuncţional.

1. Învăţaţi mai multe cu privire la modul în care funcţionează calculatoarele electronice

Dacă niciunul dintre motivele de mai sus nu v-a stârnit interesul, atunci de ce să nu învăţaţi mai multe despre modul în care funcţionează computerele ? O mulţime de lucruri rulează Linux în zilele noastre, de la televizoare la telefoanele voastre pe bază de Android din buzunar. A învăţa despre Linux nu este doar o pasiune distractivă în sine, dar ea ne ajută, de asemenea, să aflăm un pic mai multe despre modul prin care funcţionează toate aceste realizări tehnologice.

Noi vă recomandăm să începeţi cu ceva similar cu Ubuntu sau  Mint şi apoi după ce vă veţi familiariza mai mult cu Linux să treceţi la Arch pentru a învăţa mai multe. Există o mulţime de distribuţii Linux şi chiar dacă nu veţi putea să le parcurgeţi pe toate veţi constata că tot ceea ce veţi învăţa vă va fi de folos într-o zi.

Traducere de Cristian-George Podariu după top-10-uses-for-linux-even-if-your-main-pc-runs-window

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.