LaptopAchiziţiile majore, cum ar fi un laptop, sunt problematice. Nimeni nu vrea să cumpere un laptop nou-nouţ numai pentru a-l scăpa pe scări peste o săptămână. Această îngrijorare, justificată, a dus la dezvoltarea unor afaceri în domeniul garanţiilor.

 

 

Ce laptop să cumpăr? Ghid branduri (4)

Când achiziţionezi un laptop, te vei lovi probabil de o ofertă de garanţie extinsă ori chiar mai multe, depinde de ce cumperi. Dar ai nevoie cu adevărat de aceste garanţii? Şi ce anume acoperă compania producătoare?

 

Laptop lovit

 

 

Garanţiile producătorilor

Cele mai multe laptopuri vin odată cu o „garanţie limitată la un an”. Garanţia este limitată, deoarece acoperă anumite posibile scenarii, în special cele care au legătură cu defectele din fabrică. Aceste garanţii limitate la un an nu acoperă accidentele de orice fel.

Ce acoperă de obicei? Să luăm un fragment din garanţia de un an tipică pentru Toshiba.

„Toshiba asigură că Produsul (1) nu are defecte legate de materiale şi construire şi (2) este în conformitate cu specificaţiile din fabrică aflate în vigoare atunci când Produsul a fost fabricat.”

Garanţia Sony include un limbaj similar.

„SONY ELECTRONICS INC. (pentru vânzările din S.U.A) sau SONY CANADA LTD. (pentru vânzările canadiene)

(„SONY”) asigură acest produs pentru defectele de material sau de construire pentru perioada respectivă de timp şi aşa cum este prezentat mai jos. În conformitate cu această Garanţie Limitată, SONY, la alegere, (i) va repara produsul utilizând părţi noi sau recondiţionate sau (ii) va înlocui produsul cu unul nou sau recondiţionat. ”

Ceea ce vor să spună aceste extrase este faptul că producătorul va acoperi un defect sau o deficienţă a produsului şi va acoperi totodată un defect care determină produsul să funcţioneze diferit decât ar trebui, numai dacă laptopul a avut aceste defecte de la bun început. Orice altceva, inclusiv o defecţiune accidentală, nu este problema producătorului.

 

Garanţie Laptop

Garanţie...

Aceste garanţii au şi anumite limitări. Majoritatea nu acoperă defectele estetice, ceea ce înseamnă că dacă scapi laptopul pe jos şi se zgârie – dar încă funcţionează normal – nu vei avea prea mult noroc. Alte limitări se referă la laptopurile care nu au numărul seriei, care au defecţiuni cauzate de modificări sau de softul instalat de utilizator.

Cei mai mulţi producători vând garanţii prelungite direct clienţilor lor. Ai grijă să le citeşti cu atenţie. Unele acoperă şi accidentele, altele nu. De asemenea, asigură-te că citeşti orice garanţie primită odată cu laptopul. Sfaturile de faţă sunt generale, producătorii sunt liberi să facă schimbări subtile la garanţiile lor oricând doresc.

Garanţiile prelungite de retail

Best Buy

Ţinând cont de acoperirile limitate date de garanţiile producătorilor, e de înţeles faptul că doreşti ceva în plus. Magazinele de retail sunt dornice să îţi ofere acest lucru – câteodată prea mult. Ultima oară când am vrut să cumpăr un laptop de la Fry’s (un retailer de electronice din Statele Unite) am fost întrebat de cel puţin şase ori dacă doresc o garanţie prelungită, de fiecare dată cu mai multă insistenţă. În cele din urmă am plecat frustrat şi am cumpărat tot un laptop online.

Aceste garanţii îţi pot asigura ceva protecţie, dar e important să înţelegi că au limitele lor. Un exemplu grăitor este o postare pe forumul Best Buy de la o persoană care şi-a scăpat laptopul în piscină. Avea o garanţie ce acoperea defecţiunile accidentale, deci ar fi trebuit să fie asigurat, corect? Ei bine, garanţia asigura doar defecţiunile cauzate de picături şi vărsări de apă „normale”. Piscinele sunt, aparent, anormale. Alte garanţii, cum ar fi cea de 2 ani de la Walmart, nu acoperă accidentele deloc.

Aceste limitări şi probleme ne îndeamnă să ne întrebăm – merită oare aceste garanţii prelungite? E posibil, dar numai în circumstanţe foarte limitate. În primul rând, ar trebui să te asiguri că respectiva garanţie acoperă ceea ce vrei – şi asta înseamnă să o citeşti, ceea ce consumă timp. În al doilea rând, ar trebui să te asiguri că faci o afacere bună. Nu aş recomanda achiziţionarea unei garanţii care să coste mai mult de 20% din preţul laptopului.


Garanţiile de terţă parte

Un alt tip de garanţie este una achiziţionată de la o companie de asigurări. Aceste garanţii nu sunt legate de producător sau de retailer. Ele provin de la companii care există pentru asigurarea proprietăţii.

Squaretrade

În prezent, SquareTrade este cea mai vizibilă putere pe această piaţă. Ei vând planuri prelungite de protecţie pentru diverse aparate electronice. Dacă îţi sună cunoscut numele e probabil pentru că SquareTrade este totodată compania care oferă informaţii despre încrederea în laptopuri, menţionate în secţiunea anterioară referitoare la branduri.

Feedback-ul pe care clienţii l-au dat despre SquareTrade pare solid. Garanţiile lor sunt vândute pe Amazon şi primesc aproape întotdeauna recenzii grozave de la cumpărători, iar compania a primit voturi favorabile pe Epinions şi ResellerRatings. Preţurile de altfel nu sunt rele. O garanţie de 3 ani pe un laptop de 1000$ costă, de exemplu, 159,99$.

SquareTrade nu este singura companie din domeniu. Alte opţiuni sunt Safeware şi Worth Ave. Group. Ar trebui să iei în considerare şi compania care îţi asigură apartamentul sau casa. State Farm, de exemplu, oferă asigurare pentru laptopuri sub forma poliţei Articole Personale.

Concluzie

Laptop Asus

Piaţa laptopurilor se schimbă tot timpul. Noi piese hardware apar în mod constant, ceea ce presupune nu numai alte caracteristici, ci şi preţuri schimbate. Datorită acestui aspect, este dificil să recomanzi laptopuri în detalii specifice. Deşi sper că o parte din informaţiile prezentate aici v-au fost de ajutor, îmi doresc totodată ca cititorii să plece cu nişte cunoştinţe generale care să fie utile pentru achiziţionarea unui laptop nu doar acum, ci şi peste trei sau cinci ani de aici înainte.

Ţine minte aceşti paşi şi vei fi capabil să îţi cumperi un laptop potrivit nevoilor tale.

  1. Fii sincer cu tine în privinţa necesităţilor. Acordă-ţi un moment de reflectare asupra felului în care utilizezi calculatorul actual şi a ceea ce vrei ca noul laptop să facă. Nu te lăsa prins în nebunia cumpărării unui nou laptop şi nu achiziţiona unul doar fiindcă vrei ultima apariţie pe piaţă (doar dacă nu te preocupă banii, bănuiesc). Laptopurile sunt ceea ce economiştii numesc bunuri durabile. Scopul tău e să cumperi un laptop pe care să-l foloseşti mulţi ani, nu unul care te va nemulţumi după o săptămână de admirat.
  2. Ţine cont de partea hardware a laptopului pe care vrei să-l achiziţionezi. Nu lăsa un agent comercial să te convingă să cumperi ceva de care nu ai nevoie. Recenziile sunt întotdeauna o bună sursă de informaţii. Laptop Magazine, Notebook Check şi Notebook Review sunt site-uri grozave pentru a căuta recenzii detaliate referitoare la ultimele modele de pe piaţă.
  3. Nu uita de brandul laptopului pe care ai pus ochii. Uită-te la ultimele note primite de la surse precum Laptop Magazine şi Consumer Reports. Dacă te îngrijorează încrederea pe termen lung sau calitatea serviciilor cu clienţii, asigură-te că vei cumpăra de la o firmă care îndeplineşte aceste condiţii, chiar dacă trebuie să scoţi mai mulţi bani din buzunar.
  4. În cele din urmă, odată ce totul a fost stabilit şi ai ales laptopul, ai grijă să iei o garanţie care ţi se potriveşte. Fii atent la cumpărarea garanţiilor pentru protecţie împotriva accidentelor şi asigură-te că citeşti termenii oricărei garanţii adiţionale pe care o cumperi odată cu laptopul.

Sfârşit

 

Articolul reprezintă traducerea ghidului The Laptop Buying Guide 2011, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Livia Ştefan

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.