ComputerAcum, că am vorbit despre cum să alegem componentele computerului, este timpul pentru ceva distracţie: să le punem împreună şi să creăm un computer funcţional! Deşi poate părea o sarcină complicată, construirea propriu-zisă a computerului e relativ simplă.

 

 

 

Construieşte-ţi singur computerul (4)

 

Pasul 1: Montarea plăcii de bază

Deschide carcasa. Probabil o să ai nevoie de o şurubelniţă pentru a deşuruba 4 mici şuruburi; apoi dă la o parte, prin glisare, de regulă, panoul lateral al carcasei, care-ţi permite să ai acces la interiorul acesteia. Acum, că poţi vedea interiorul carcasei, aruncă o privire, pentru a te lămuri unde va fi fixată placa de bază, care sunt spaţiile pentru hard-disk şi unitatea optică, unde va fi instalată sursa de alimentare şamd. Probabil că vei găsi şi o punguţă cu şuruburi în interiorul carcasei (dacă nu, o vei găsi în afara acesteia); pune-o lângă tine, pentru că vei avea nevoie de ea în scurt timp.

Următorul pas este să iei "scutul" I/O, adică acea plăcuţă metalică ce protejează porturile, situată în partea din spate a computerului şi să o montezi. Plăcuţa trebuie fixată foarte bine, aşa va fi nevoie de un pic de forţă.

 

Scutul IO
"Scutul" IO



Acum aşază placa de bază, în aşa fel ca porturile să se potrivească perfect cu plăcuţa  pe care tocmai ai fixat-o. Vei vedea cum găurile plăcii de bază se potrivesc perfect cu găurile carcasei, prin intermediul cărora vei fixa, cu nişte şuruburi speciale pe care le găseşti în punguţă, placa de bază de carcasă. Este posibil ca pe carcasă să fie mai multe găuri decât pe placa ta de bază, dar asta nu constituie o problemă, pentru că găurile suplimentare sunt pentru alte tipuri de plăci de bază. În punga cu şuruburi de care vorbeam mai devreme vei găsi, cel mai probabil, şuruburi-despărţitoare, tată-mamă, pe care trebuie să le foloseşti pentru a prinde placa de bază de carcasă.


Pasul 2: Instalarea procesorului

Scoate cu grijă procesorul din cutie. Procesorul este una dintre cele mai fragile componente, aşa că mânuieşte-l cu mare băgare de seamă. Uită-te cu atenţie şi vei vedea un colţ cu o săgeată aurie, pe care o vei găsi şi pe placa de bază; acestea există pentru a te orienta asupra instalării corecte a procesorului, adică vei aşeza procesorul cu acest colţ auriu pe colţul auriu al socketului plăcii de bază.

 

Procesor



Ridică levierul socketului procesorului (este vorba despre acel "braţ" situat pe o laterală a socketului procesorului) şi introdu cu grijă procesorul în spaţiul dedicat de pe placa de bază. Apoi adu levierul în poziţia iniţială, pentru a fixa procesorul. Această operaţiune trebuie să fie una lină, fără a fi nevoie de cine ştie ce forţă. Dacă levierul nu se aşază cu uşurinţă, atunci probabil că ceva a fost greşit în manevrele tale.

A venit timpul pentru montarea coolerului, incluzând aici disipatorul termic. Ar trebui să ai un tub cu pastă termică argintată în pachetul coolerului. Dacă nu ai, atunci e bine să faci un drum până la magazin. Pasta trebuie pusă într-un strat foarte subţire, în principiu nu mai mult de 2 mici granule, care să asigure contactul între componente, în urma unei presări uşoare a disipatorului termic asupra procesorului. Atenţie la fixarea coolerului de placa de bază, s-ar putea să te solicite un pic, în special dacă este vorba despre un procesor Intel. În niciun caz să nu consideri că ai terminat instalarea coolerului până nu eşti convins că l-ai montat bine; dacă nu este bine prins, atunci s-ar putea să arzi procesorul foarte rapid.


Pasul 3: Instalarea memoriei volatile (RAM-ul)

Instalarea RAM-ului este foarte simplă. După ce ai depistat socketul dedicat de pe placa de bază, găseşte adâncitura din partea de jos a plăcuţei de memorie, care va trebui să se potrivească pe o mică protuberanţă a plăcii de bază. Nu ai cum să introduci memoria greşit dacă eşti atent la acest aspect. Pentru fixarea memoriei va fi, cel mai probabil, nevoie de un pic de forţă. Nu-ţi face griji, plăcuţa de memorie nu este foarte fragilă. Apeşi până auzi clicul specific prinderii de placa de bază.

 



Pasul 4: Instalarea plăcii grafice (sloturile PCI)


Pentru montarea plăcii grafice, fixează componenta astfel încât portul acesteia să se potrivească cu deschiderea de pe spatele carcasei. O să-ţi dai seama când o să încerci să aşezi placa grafică despre ce vorbesc. Trebuie să elimini o plăcuţă fixată cu şuruburi pe spatele carcasei pentru a putea conecta monitorul la placa grafică, dar şi pentru a finaliza montarea plăcii grafice pe placa de bază. Montarea plăcii grafice constă, simplu, în introducerea acesteia în slotul PCI. Desigur, va mai fi nevoie să fixezi placa grafică într-un şurub, de spatele carcasei. Ca şi în cazul memoriei volatile, nu va fi greu să-ţi dai seama cum anume să aşezi placa grafică pe placa de bază. Dacă vrei să scoţi placa grafică după ce ai instalat-o, va trebui să găseşti un mic levier/buton pe care să-l acţionezi pentru a elibera placa, odată cu extragerea acesteia.


Pasul 5: Instalarea hard-diskului

Fiecare carcasă are specificul ei în privinţa instalării hard-diskului. În genere, sunt două metode: există o tavă pe care o scoţi, de care fixezi hardul şi pe care o reintroduci la locul ei ori pur şi simplu introduci hard-diskul în spaţiul dedicat, după care-l fixezi cu şuruburi. Te va lămuri manualul plăcii de bază, pe care trebuie neapărat să-l citeşti. Dacă ai mai multe harduri, fă tot posibilul să laşi spaţiu între ele, pentru o bună circulaţie a aerului şi, pe cale de consecinţă, o bună răcire.


Pasul 6: Instalarea dispozitivului optic

Instalarea dispozitivului optic este foarte simplă. Trebuie doar să introduci dispozitivul în spaţiul dedicat şi, dacă este cazul, să-l fixezi cu şuruburi.


Pasul 7: Instalarea sursei de alimentare


Acum, că am aşezat la locul lor celelalte componente, este timpul pentru montarea sursei de alimentare. De asemenea, este un proces simplu. Sursa de alimentare se aşază pe partea din spate a carcasei, unde are un loc al ei, pe care-l vei găsi imediat. Unele carcase permit aşezarea sursei în partea de sus, altele în partea de jos. Vei vedea cum, după aşezare, găurile carcasei şi ale sursei de alimentare se potrivesc perfect. Este timpul pentru a strânge şuruburile şi pentru a te pregăti de următorul pas: conectarea componentelor la placa de bază (deocamdată doar le-aţi fixat pe placă).


Pasul 8: conectarea componentelor pe placa de bază


Acest pas se poate dovedi cel mai dificil din întregul proces al construirii computerului, funcţie de carcasa pe ai cumpărat-o.

Sursa de alimentare. Separă cablurile - cam multe, nu? - care ies din sursa de alimentare şi conectează-le unul câte unul.
Cablul de 24 de pini. Este cel mai mare cablu al sursei de alimentare, care asigură alimentarea cu electricitate a plăcii de bază. În majoritatea cazurilor veţi găsi un conector cu 20 de pini şi unul cu 4 pini, care se pun unul lângă altul şi se introduc în socketul de 24 de pini. Împinge conectorul până se aude clicul ce confirmă că ai făcut o bună conectare.

Cablul de 4 pini. Există un al cablu, independent de cel menţionat mai sus, cu patru pini. Acesta trebuie introdus în socketul dedicat de pe placa de bază.

Cablurile de 6 pini.
Dacă ai o placă grafică puternică, este posibil să ai nevoie de alimentare separată, pe care o vei realiza cu ajutorul cablului cu 6 pini, pe care îl conectezi în socketul plăcii grafice. Nu este obligatoriu ca placa grafică să aibă nevoie de alimentare separată. Trebuie să te uiţi să vezi dacă există un socket pentru alimentare.


Cablurile de alimentare şi de date SATA.
Hard-diskul şi dispozitivul optic se conectează la computer prin două cabluri, unul, cu patru pini, care vine de la sursa de alimentare şi altul, cablul de date SATA, care trebuie conectat de la hard-disk la socketul dedicat al plăcii de bază, pentru a realiza transferul de date dintre hard-disk şi celelalte componente ale computerului.  Conectorii au forme specifice şi nu merg introduşi în socketului decât aşa cum trebuie.

 

Conectori hard-disk



Cablurile de alimentare Molex.
Aceste cabluri alimentează alte componente, ca de exemplu ventilatoarele carcasei. Este nevoie de ceva forţă să le conectezi, dar mai ales să le deconectezi. Anumite ventilatoare, ca cel al procesorului, au mici conectori care se introduc în socketuri dedicate ale plăcii de bază.

Conectorii Front Panel Audio, USB şi FireWire. Majoritatea carcaselor au câteva porturi pe partea din faţă, care pot include porturi USB, FireWire, porturi pentru căşti şi pentru microfon. Vei vedea nişte cabluri micuţe care ies din partea din faţă a carcasei, cu inscripţii gen USB, HD AUDIO ori 1394 (adică FireWire). Conectează aceste cabluri la placa de bază, în socketurile dedicate; vei găsi scris pe placa de bază denumiri asemănătoare, care te vor ajuta să ştii ce unde să conectezi.

Conectorii pentru cuplarea computerului şi pentru LED-uri. Vei mai găsi alte câteva mici cabluri pe partea din faţă a computerului, denumite POWER SW, RESET SW, HDD LED şa. Acestea conectează butonul de pornire, cel de resetare şi LED-urile pe care le poţi vedea aprinse pe timpul funcţionării computerului la placa de bază. Aceste cabluri au 1 sau 2 pini şi se conectează toate pe un singur socket de 8 pini, aflat undeva pe placa de bază; citeşte manualul pentru detalii. Mai există şi o mică boxă a plăcii de bază, care şi ea trebuie conectată într-un socket cu 8 pini.

Managementul cablurilor.
Aşa cum aminteam într-un articol anterior, organizarea judicioasă a cablurilor din interiorul computerului este benefică din punct de vedere al răcirii componentelor computerului. Dacă laşi cablurile fără o minimă ordonare, atunci acestea vor interfera cu fluxul de aer generat de coolerele din interiorul carcasei şi, pe de-o partea, va duce la o răcire precară a componentelor, iar pe de altă parte, va genera mai mult zgomot, forţând coolerelor să funcţioneze la viteze de rotaţie mereu mari. Un ghid video util, dar cam lung (30 de minute) de management al cablurilor poate fi urmărit aici.

Am terminat de montat şi conectat componentele computerului. A venit timpul să-l pornim. Pentru asta, sunt convins că ştii, după ce ai conectat la unitate centrală perifericele necesare (cel puţin monitorul, tastatura şi mouse-ul), doar trebuie să introduci cablurile de alimentare în priză şi să apeşi pe butonul de pornire al computerului. Dacă nu porneşte, atunci înseamnă că ai uitat ceva în procesul de construcţie. Verifică din nou ca toate componentele să fie conectate şi corect montate pe placa de bază. Dacă sistemul porneşte, dar auzi "bipuri" şi ceva nu este în ordine, atunci înseamnă că a apărut o eroare. Verifică aceste mesaje de eroare pe aceste site-uri: AMIBIOS Beep Codes, AwardBIOS Beep Codes şi PhoenixBIOS Beep Codes. De asemenea, Google poate fi de mare ajutor, căci e foarte posibil ca alte persoane să fi avut acelaşi tip de problemă, pe care să o fi rezolvat şi pentru care să găseşti şi explicaţia/soluţia pe Internet.

Ce urmează? Instalarea sistemului de operare. Dar asta în articolul viitor. Dacă mai ai unele dubii despre cum se montează/conectează componentele computerului la placa de bază, urmăreşte videoclipul de mai jos, care deşi este în limba engleză, este, credem, suficient de sugestiv.


 

 

 

 

Instalarea Windows 7 (6)

 

Articolul reprezintă traducerea aproximativă şi adaptarea acestui articol, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.