Ştiinţa computerelorÎncepem astăzi o serie de articole dedicate ştiinţei computerelor. Încercăm astfel să completăm necesarul de informaţie fundamentală din domeniul tehnologiei informaţiei pe Scientia. Vorbim mai întâi despre ce înseamnă domeniul tehnologiei informaţiei.

 

 

 

Multe dintre informaţiile furnizate în această serie de articole sunt cu siguranţă bine-cunoscute multora dintre cititorii noştri. Dar scopul acestei serii de articole este de a furniza, aşa cum am spus şi mai sus, cunoştinţe de bază din domeniul computerelor. Pe măsură ce avansăm însă, vom furniza şi informaţii de detaliu privind domeniul calculatoarelor.

Terminologie esenţială

Computerul
Un computer este un dispozitiv electronic ce execută operaţii logice şi matematice pe baza unor programe. Computerul nu se referă doar la computerul personal ori la laptop, ci şi la echipamentele electronice care nu au neapărat monitor, tastatură şi maus, cum ar fi un telefon inteligent ori un DVD player, unde un computer stă la baza funcţionării dispozitivului.

Hardware-ul
Hardware-ul ori, mai concis, hard-ul, se referă la toate elementele fizice care constituie un computer, ca monitorul, unitatea centrală cu toate componentele sale, tastatura ori mausul.

Software-ul
Software-ul se referă la aplicaţiile pe care le rulaţi pe un computer. Sistemele de operare, ca Windows ori Unix, browserul de Internet (Internet Explorer ori Firefox), jocurile - sunt toate exemple de software. Alţi termeni folosiţi pentru software: aplicaţie, program, soft.

 

Tehnologia informaţiei - ce înseamnă de fapt?

Tehnologia informaţiei este forma lungă pentru IT, prescurtarea din limba engleză a sintagmei "Information Technology". Dar la ce se referă? Ei bine, lucrurile nu sunt foarte uşor de lămurit. În principiu, tehnologia informaţiei se referă la proiectarea, crearea şi implementarea componentelor hardware şi software ale computerelor. Pentru o mai bună înţelegere, iată mai jos o diagramă în care sunt prinse principalele elemente ale domeniului IT. De asemenea, se va putea observa care sunt componentele ştiinţei computerelor.

 

Tehnologia informaţiei

 

Proiectarea hardware
În acest domeniu lucrează tehnicienii care înţeleg cum funcţionează computerul la nivelul cel mai de jos din punct de vedere hardware; este vorba de proiectarea şi crearea de noi componente hardware, ca de exemplu componentele fizice ale gadgetului de succes de la Apple, iPhone-ul.

Funcţionarea hardware
Vorbim aici de înţelegerea conceptuală a funcţionării componentelor hardware ale unui computer şi a modului în care acestea interacţionează, fără a exista în mod necesar şi o înţelegere privind construcţia acestora.

Proiectarea software
Este domeniul care se ocupă de dezvoltarea arhitecturii şi planificarea soluţiilor software.

Dezvoltarea software
Procesul efectiv al creării de noi programe pentru computer.

Utilizarea software
Utilizarea software este ceea ce facem cei mai mulţi atunci când suntem în faţa unui computer. Utilizăm Microsoft Word ori browserul Firefox. Nu sunt necesare cunoştinţe de programare pentru utilizarea unui software, deşi uneori ajută. Unele programe, ca, de exemplu, Microsoft Acces ori diverse alte softuri care implică folosirea bazelor de date, sunt mai greu de învăţat în scopul utilizării.

Afacerile şi utilizatorii
Este vorba despre afacerile care implică tehnologia informaţiei şi despre persoanele care folosesc computerul pentru efectuarea  a diverse sarcini.

 

 

Meserii în domeniul ştiinţei computerelor

Statele Unite reprezintă principala forţă în domeniul IT la nivel planetar. Aici s-a inventat computerul personal şi această ţară reprezintă o sursă inepuizabilă de inovaţie în domeniul computerelor. Meseriile din acest domeniu, în cea mai mare parte, au fost stabilite tot în SUA. Iată în continuare o scurtă trecere în revistă a celor mai importante profesii din domeniul IT.

Programatorul
În mod natural, programatorul... programează. Ce? De la simple aplicaţii care, de exemplu, transformă gradele Celsius în grade Kelvin, până la un sistem de operare ori jocuri complexe. Există două mari categorii în care îi putem încadra pe programatori: programatorii de aplicaţii - care scriu programe cu care utilizatorii vor interacţiona direct, ca de exemplu Microsoft Word şi programatorii de sisteme, care scriu programe ce rulează "în spatele scenei", cum este, de exemplu, softul ce direcţionează traficul de date prin Internet.

Inginerul software
Acesta este persoana prezentă în toate nivelurile dezvoltării unei aplicaţii, de la proiectare la implementarea pe computerul unui client. Este, deci, mai mult decât un simplu programator.

Analistul de sistem
Este persoana care ia decizii privind oportunitatea introducerii, modernizării ori înlocuirii unui sistem, ca, de exemplu, sistemul de plată electronică a impozitelor. Acesta trebuie să ţină cont de costul implementării unui nou sistem, de cele cu pregătirea celor ce vor gestiona sistemul şamd. Adesea analiştii de sistem sunt implicaţi şi în activitatea de programare a softului.

Administratorul de sistem
Este persoana responsabilă pentru funcţionarea unor sisteme, odată implementate. Răspunde de mentenanţa sistemului şi ia decizii specifice analistului de sistem. Atunci când face acest lucru, se numeşte manager IT.

Administratorul de reţea
Este persoana responsabilă pentru menţinerea în stare de funcţionare a unei reţele de computere şi pentru implementarea unor eventuale ajustări, cum ar fi, de exemplu, introducerea unui nou computer în reţea.

Cercetătorul
Cercetătorul în domeniul IT este persoana care este implicată în dezvoltarea domeniului IT, cum ar fi găsirea unor algoritmi mai buni decât cei ai Google pentru furnizarea de rezultate relevante la căutările utilizatorilor unui motor de căutare. Cercetarea se face la nivelul universităţilor de profil, de regulă cu fonduri mici. La nivelul marilor companii IT sunt destinate pentru cercetare fonduri foarte mari. De exemplu, Microsoft alocă anual peste 5 miliarde de dolari.

Directorul Executiv pentru tehnologia informaţiei
În limba engleză i se spune CIO - Chief Information Officer - şi este persoana care conduce departamentul IT într-o companie, stabileşte politica şi strategia companiei în domeniul tehnologiei informaţiei, având, de regulă, pregătire atât din domeniul computerelor, cât şi din cel al afacerilor.


Pentru o listă de meserii din domeniul IT, aşa cum sunt acestea conţinute în Nomenclatorul meseriilor, vizitaţi acest site. De asemenea, puteţi consulta clasificarea ocupaţiilor din domeniul tehnologiei informaţiei şi pe site-ul Ministerului Muncii (grupele majore, cu poziţiile din domeniul IT la paginile 90-91, respectiv grupele minore, cu grupa minoră 213 la paginile 96-97).

Computerul. Concepte fundamentale

 

 

Bibliografie:
Computer Science Made Simple de V. Anton Spraul

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.