Maşina viitoruluiUna dintre industriile în care, chiar dacă e criză, nivelul investiţiilor e ridicat, este industria automobilelor. Dacă înainte se căutau tehnologii pentru a asigura şi spori siguranţa pasagerilor, acum căutările sunt îndreptate spre tehnologiile verzi, nepoluante.

 

 

 

 

 

După criza petrolului din anii ’60-’70, constructorii de maşini şi-au regândit strategiile şi şi-au îndreptat eforturile către soluţii de propulsie a maşinilor bazate pe energii alternative, curate sau verzi. Însă nevoia de petrol stă la baza viitorului celor mai puternice naţiuni, iar independenţa faţă de cel denumit pe bună dreptate “aur negru” nu este chiar pe lista de priorităţi a tuturor. Familiarizarea cu tehnologiile care ne vor pune viitorul în mişcare este esenţială.

 

 



Propulsia pe bază de curent electric

Prima tehnologie  care a reuşit să stârnească curiozitatea  unui  număr semnificativ de clienţi a fost propulsia pe bază de curent electric. Totuşi, dezavantajele folosirii unor maşini propulsate electric sunt semnificative: costurile de producţie sunt mari, ceea ce face maşinile electrice scumpe, şi autonomia de funcţionare este scurtă în raport cu autonomia pe bază de petrol. Cea mai mare problemă s-a dovedit a fi poluarea produsă în procesul de fabricare a bateriilor.  La sfârşitul anilor ’90, a început să se contureze prima soluție viabilă şi promiţătoare: propulsia hibridă : utiliza¬rea pe aceeaşi maşină a unui motor convenţional cu combustie internă şi a unui motor electric. Motorina ecologică este rezultatul prelucrării de biomasa vegetală şi, cu toate că arderea sa produce dioxid de carbon, acesta va fi reutilizat de plante în procesele de fotosinteză.



Motoarele pe baza de hidrogen

Motoarele  cu combustibil pe baza de hidrogen au cel mai mare potenţial. Arderea hidrogenului lichefiat produce emisii doar de apă sub formă de vapori. Teoretic, un autovehicul cu ardere internă poate fi alimentat cu hidrogen, modificările ce trebuiesc făcute fiind la motor şi rezervorul pentru hidrogen, în timp ce restul caroseriei şi componentelor tehnice ale maşinii rămân neschimbate.



Gadgeturile

Este cunoscut faptul că, indiferent de inovaţiile introduse şi cât de ecologice vor fi autovehiculele în viitor, publicul ţintă va fi redus dacă nu se va ţine cont de confortul şi mărimea spaţiului din interior. Maşinile din viitor, pe lângă tehnologii verzi, vor trebui să înglobeze la interior toate gadgeturile pentru a face şofatul o plăcere. Dincolo de aplicaţiile multimedia, funcţiile de asistenţă a condusului sau de securitate ocupă un loc tot mai important în dotarea standard a maşinii viitorului.



Tehnologia “by wire”

Rezervată până acum sectorului aeronautic, tehnologia “by wire” începe să-şi facă simţită prezenţa şi în industria auto. Astfel, cele mai importante componente hidraulice şi mecanice sunt comandate electronic, fapt ce permite simplificarea arhitecturii maşinii şi performanţe dinamice îmbunătăţite, graţie interacţiunii dintre diferite sisteme. De exemplu, datorită sistemului “drive by wire” cablul de acceleraţie nu va mai exista, pedela de acceleraţie fiind capabilă să se seteze singură la cea mai convenabilă poziţie.

Nu trebuie să te mire dacă peste 10-20 de ani, când te vei urca la volan, maşina te va întreba : "Conduceţi dumneavoastră sau pot să conduc eu?".


 



Bibliografie:
en.wikipedia.org/wiki/Drive_by_wire
en.wikipedia.org/wiki/Green_vehicle

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.