Inteligenta artificialaInteligenţa artificială a parcurs un drum lung de la inventarea în 1940 a calculatorului programabil digital, dar capacitatea sa de a simula vreodată  inteligenţa umană rămâne o temă de dezbatere. Unde s-a ajuns în domeniu şi care sunt perspectivele în viitorul apropiat?

 

 


Dr. Kevin Korb de la Şcoala de Tehnologia Informaţiei Clayton, din cadrul Universităţii Monash va vorbi despre stadiul la care s-a ajuns până acum în ceea ce priveşte inteligenţa artificială (AI) în cadrul unei prelegeri intitulate ”O istorie a inteligenţei artificiale: un domeniu de cercetare ştiinţifică în impas.” 

"Scopul AI ca disciplină este de a produce inteligenţă artificială sub forma unei maşinării, iar motivaţiile pentru acest lucru sunt multiple şi diverse”, a spus Dr. Korb. "Unul dintre cele mai puternice şi profunde motive este cel de a ne înţelege mai bine pe noi înşine, şi din ce suntem plămădiţi din punct de vedere intelectual."

Proiectul Blue Brain (creierul albastru) este o încercare a oamenilor de ştiinţă elveţieni de a crea un creier sintetic. Potrivit unora dintre cercetători, proiectul îşi propune să realizeze o inteligenţă artificială până în 2018.


Matematicianul britanic Alan Turing, considerat pe scară largă atât părintele informaticii, cât şi cel al inteligenţei artificiale, a căutat să găsească răspunsuri la întrebarea dacă maşinile ar putea gândi, în lucrarea sa din 1950 "Maşinăriile informatice şi inteligenţa”.

De atunci mii de cercetători au lucrat pe unul sau altul dintre aspectele programului de cercetare AI şi au realizat foarte mult în acest domeniu, dar unde este inteligenţa artificială?”, a mai spus Dr. Korb, potrivit căruia există trei răspunsuri de bază la dezbaterile create în jurul acestui subiect:


”Prima posibilitate este că inteligenţa artificială este, a fost şi va fi mereu în moarte cerebrală. Filozoful american Hubert Dreyfus susţine că inteligenţa artificială tradiţională foloseşte reguli, simboluri şi structuri de date, dar nu este capabilă să simuleze inteligenţa umană”, a spus Dr. Korb.

”A doua posibilitate este că suntem pe cale să obţinem inteligenţa artificială şi că, într-adevăr, mai avem foarte puţin până acolo. Mai este nevoie doar de încă un deceniu sau două până când simularea creierului uman ne va fi la îndemână, iar din acel moment evoluţia omenirii va fi depăşită şi absorbită de evoluţia maşinăriilor produse de noi.

”Ultima posibilitate este că ar fi necesar un efort colectiv de lungă durată, care să angreneze o mulţime de oameni de ştiinţă pe o perioadă de mai multe generaţii, pentru ca inteligenţa artificială sa fie obţinută vreodată.”

Informaţii suplimentare: Dr Korb va oferi argumente în favoarea unora dintre aceste răspunsuri în discursul său, care face parte din seria de cursuri "Istoria ştiinţei, matematica, filozofia şi tehnologia", cursuri organizate de Dr. Alan Dorin de la Facultatea de Tehnologia Informaţiei Monash. www.csse.monash.edu.au/~aland /HistoryOfScience/.



Traducere realizată de Daniela Albu după Researchers examines the true state of artificial intelligence, cu acordul phys.org.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.