- Detalii
- Scris de Scientia.Ro
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 1385
Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a lansat recent un site, aisemnal.ro, pe care face disponibile acoperirea și nivelul de semnal mobil pe întreg teritoriul țării, așa cum au rezultat în urma măsurătorilor efectuate de instituție în cadrul unei campanii de monitorizare. Harta ANCOM este realizată exclusiv pe baza măsurătorilor din teren; nu este o hartă simulată.
- Detalii
- Scris de Jeremy Straub
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 1169
Oamenii din întreaga lume ar putea fi îngrijorați de creșterea tensiunilor nucleare, dar cred că nu înţeleg faptul că un atac cibernetic major ar putea fi la fel de distrugător - iar hackerii se pregătesc deja pentru aşa ceva.
Odată cu ieşirea SUA și a Rusiei dintr-un pact cheie privind armele nucleare - și începerea creării de noi arme nucleare - plus tensiunile cu Iranul și Coreea de Nord generate de testele cu rachete, nivelul de risc global, care priveşte întreaga civilizaţie umană, este ridicat. Unii se tem de o nouă cursă de înarmare axată pe armele nucleare.
- Detalii
- Scris de Iosif Asturian
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 1172
Într-un studiu recent ingineri de la Universitatea Wisconsin-Madison descriu un dispozitiv care ajută la pierderea greutății și care este mai puțin invaziv decât operația. Implantul în cauză, de mărimea unei monede și gros de un milimetru, se atașează pe exteriorul stomacului și utilizează energie generată de mișcările stomacului pentru funcționare.
- Detalii
- Scris de Scientia.Ro
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 5925
În cadrul testelor efectuate la reactorul de fuziune nucleară EAST, Institutul de ştiinţe din Hefei, provincia Jiangsu, China s-a bătut un nou record privind timpul în care a fost menţinută plasma (bazată pe hidrogen) la o temperatură de 90 de milioane de grade Celsius. Această temperatură este mai mare decât cea din centrul Soarelui, dar partea spectaculoasă a experimentului se referă la durata menţinerii unei asemenea temperaturi în cadrul reactorului menţionat.
- Detalii
- Scris de Agerpres
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 8005
Wendelstein 7-X
Oamenii de știință germani au anunțat recent că au ajuns la o etapă cheie în cercetările lor cu privire la energia care rezultă din fuziunea nucleară, odată cu lansarea unui reactor supranumit "soare artificial". Fizicienii de la Institutul Max Planck pentru fizica plasmei (IPP) au lucrat nouă ani la construirea dispozitivului numit "stellarator", care a costat până în prezent un miliard de euro.
- Detalii
- Scris de Agerpres
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 6383
Unul din 25 de clujeni lucrează în domeniul IT, arată cel mai recent studiu realizat de Clusterul iTech Transilvania by ARIES, cea mai mare organizație creată pentru industria IT&C locală.
- Detalii
- Scris de Agerpres
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 6022
Robotul Pepper, un android de ultimă generație, și-a început munca de recepționer la o bancă japoneză din prefectura Fukoaka (sud-est), au informat miercuri mass-media locale. Robotul care se autoprezintă "Pepper număr 3, noul angajat", urează bun venit clienților la această sucursală bancară și le prezintă caracteristicile unor servicii financiare.
- Detalii
- Scris de Bjorn Carey
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 6345
O infrastructură energetică prin care să circule energie regenerabilă şi curată reprezintă una din modalităţile de a combate schimbările climatice, de a stabiliza preţurile pentru energie, de a diminua mortalitatea cauzată de poluarea aerului şi de a crea noi locuri de muncă. Totodată, acest procedeu reprezintă şi o provocare foarte dificilă. Mark Z. Jacobson, profesor de inginerie civilă şi inginerie a mediului la Universitatea Stanford, ajutat de colegii săi, a realizat un studiu în care explică modul în care fiecare din cele 50 de state ale SUA poate avea o energie 100% curată şi regenerabilă până în anul 2050.
- Detalii
- Scris de Scientia.Ro
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 5584
Coliziuni particule - CERN
China va începe construcţia celui mai mare accelerator de particule din lume între 2020 şi 2025. Instalaţia urmează să permită oamenilor de ştiinţă să afle mai multe despre funcţionarea Universului. "Planul conceptual va fi terminat până la sfârşitul lui 2016", a afirmat Wang Yifang, director al Institutului Chinez pentru Fizica Energiilor Mari, subordonat Academiei chineze de Ştiinţe, conform China Daily.
- Detalii
- Scris de Agerpres
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 5938
Aproximativ 71% din suprafaţa planetei este acoperită cu apă, însă această apă este sărată. Îndepărtarea sării din apă nu este un proces uşor. Tehnologiile de desalinizare existente în prezent sunt costisitoare, necesitând o cantitate foarte mare de energie; prin urmare nu sunt la îndemâna statelor sărace. O echipă de cercetători de la Universitatea Alexandria din Egipt a reuşit însă să depăşească această problemă a consumului de energie, obţinând o metodă de filtrare simplă care este descrisă în revista Water Science and Technology.
- Detalii
- Scris de Agerpres
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 4108
Agenţia spaţială americană, NASA, şi cea europeană, ESA, şi-au unit forţele pentru a proteja planeta în cazul unei eventuale ameninţări venite din spaţiul cosmic, de la numeroşii asteroizi aflaţi în sistemul solar.
- Detalii
- Scris de Agerpres
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 3816
Forma ciudată a cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko este rezultatul ciocnirii şi alipirii dintre două corpuri cosmice distincte, este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă în urma analizei imaginilor transmise de sonda Rosetta.
- Detalii
- Scris de Agerpres
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 3596
O nouă tehnologie care permite realizarea unei legături între creier şi un computer, transformând gândurile în mişcare, i-a permis unui tânăr din California care are picioarele paralizate în urma unui accident în care i-a fost secţionată măduva spinării să meargă din nou.
- Detalii
- Scris de Agerpres
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 3690
O rachetă Soyuz a decolat joi, după miezul nopţii, de la Sinnamary din Guyana Franceză, transportând doi sateliţi pentru sistemul de navigaţie european Galileo. Lansarea a avut loc, conform programului stabilit de Agenţia Spaţială Europeană, la 02.08 GMT.
- Detalii
- Scris de Agerpres
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 3416
Astronautul Andreas Mogensen, primul danez care a ajuns în spaţiu, a reuşit să coordoneze de pe orbită, de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) un robot aflat pe Pământ în cadrul unui experiment privind executarea unor manevre de mare precizie.
- Detalii
- Scris de Bob Yirka
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 4042
O echipă de cercetători de la Universitatea Kogakuin a dezvăluit o baterie litiu-ion transparentă care poate fi încărcată prin simpla expunere la lumina solară. Bateria a fost prezentată în cadrul Innovation Japan 2015, unde preşedintele universităţii (şi liderul echipei de cercetare) a prezentat beneficiile acestei baterii.
- Detalii
- Scris de Space Alliance
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 3966
Autorităţile de la Bucureşti, prin instituţiile cu atribuţii în domeniul spaţial, au luat în calcul şi evaluează la acest moment posibilitatea construirii a doi noi sateliţi. Este vorba despre misiuni de clasă medie-mare, cu aplicaţii practice pentru nevoile actuale ale României. Mai precis, una dintre ele se adresează domeniului telecomunicaţiilor prin satelit, în timp ce cealaltă cade în sfera a ceea ce generic se numeşte EO (Observarea Pământului), adică producerea de imagini de înaltă rezoluţie (dar şi alte măsurători ştiinţifice) care sunt folosite pentru cadastrul imobilelor şi terenurilor, managementul resurselor naturale, prevenirea dezastrelor naturale, limitarea pagubelor în caz de accidente etc.
- Detalii
- Scris de George Dvorsky
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 4857
Nu e cazul să fim foarte entuziaşti (deşi presa tabloidă a transformat subiectul într-unul extraordinar n.red.), dar un robot a trecut o versiune modificată a testului Sfetnicii regelui (king's wise men). Cercetătorii de la Laboratorul de cercetare a raţiunii şi inteligenţei artificiale din cadrul Institutului Politehnic Rensselaer au adaptat trei roboţi NOA pentru a determina dacă aceştia pot trece un test simplu care să indice existenţa conştiinţei de sine.
- Detalii
- Scris de Markus Kuhn
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 4728
Microcipurile cunoscute sub denumire de carduri SIM (subscriber identity modules - module de identitate a abonatului), necesare pentru conectarea într-o reţea telefonică, vor ajunge în curând la 25 de ani. În timp ce telefoanele mobile şi tehnologia reţelei au progresat în salturi, cardurile SIM au rămas la fel. Acestea sunt vulnerabile. S-a dezvăluit recent că serviciile de informaţii din SUA şi Marea Britanie au furat milioane de chei de securitate pentru carduri SIM, care le-ar fi permis să supravegheze utilizatorii şi să intercepteze convorbirile acestora.
- Detalii
- Scris de Scientia.Ro
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 6842
Cercetători de la Universitatea din Rochester au reuşit, cu ajutorul laserului, să transforme metalul într-un material super-hidrofob (care respinge apa), fără a mai fi nevoie de pelicule adiţionale de pretecţie. Suprafaţa metalului efectiv respinge apa, făcând particulele de apă să sară. Unde ar putea fi utilizat acest metal?
- Detalii
- Scris de Neil Beattie
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 5872
Imaginează-ţi următoarea provocare: să lansezi o sondă spaţială într-o misiune în sistemul solar, cu obiectivul de a plasa echipament pe o cometă aflată la 600 de milioane de kilometri de Terra, ştiind că nu există posibilitatea de a realiza reparaţii fizice pe timpul misiunii. Este o adevărată provocare inginerească, nu? Asta şi-a propus Agenţia Spaţială Europeană (ESA - European Space Agency).
- Detalii
- Scris de Paul Piwnicki
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 6213
Cercetătorii de la ETH Zürich şi de la Paul Scherrer Institute (PSI) au demonstrat cum poate fi modificată rapid structura magnetică din unele materiale noi. Efectul ar putea fi folosit în cadrul unor hard disk-uri performante din viitor.
- Detalii
- Scris de Catherine Zandonella
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 4627
În toamna anului trecut, într-un laborator aflat sub un munte la 80 mile est de Roma, o echipă internaţională condusă de Princeton University a pornit un nou proiect ce vizează găsirea unei substanţe misterioase care reprezintă un sfert din Univers, dar care nu a fost niciodată văzută. Proiectul de cercetare ştiinţifică, cunoscut sub numele de DarkSide-50, caută particulele de materie întunecată.
- Detalii
- Scris de Dan Dracea
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 4083
Un grup de cercetători de la Universitatea de Inginerie Electrică și Informatică din Washington a construit roboți ce pot fi învățați aptitudini noi de la alți roboți. Rezultatele cercetării au apărut în publicaţia online Connection Science. Cum au realizat cercetătorii asemenea roboți? I-au programat să mimeze modul în care oamenii învață și sunt învățați. Pe lângă relevanța academică a cercetării în robotică există şi implicaţii practice, cum ar fi îndeplinirea de noi funcţii pe piața muncii și impactul economic asociat.
- Detalii
- Scris de Renee Meiller
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 4948
O echipă de ingineri de la mai multe universităţi a dezvoltat ceea ce ar putea fi o soluţie promiţătoare pentru încărcarea cu energie a bateriilor telefoanelor inteligente şi care nu necesită utilizarea unui cablu electric.
- Detalii
- Scris de Holli Haswell
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 3852
IBM a anunţat recent că a stabilit parteneriate cu oraşele Minneapolis, Minnesota şi Montpellier, Franţa, pentru a transforma rapid modul în care se furnizează apa, funcţionează transportul şi sunt administrate urgenţele, urmând a se trece la un sistem inteligent de decizie bazat pe date. Acestea şi alte oraşe folosesc tot mai mult datele pentru a lua decizii mai bune şi a aloca resurse pentru a detecta şi a rezolva problemele apărute în infrastructura oraşului.
- Detalii
- Scris de David L. Chandler
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 5534
Noi observaţii făcute de cercetătorii de la MIT au arătat modul intern de lucru al unui tip de electrozi larg folosiţi în bateriile cu ioni de litiu. Noile descoperiri explică puterea mare şi durata mare de viaţă ale acestor baterii, spun cercetătorii.
- Detalii
- Scris de Paul Marks
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 3796
Trimiterea unui sul sacru evreiesc pe lună ar putea fi doar începutul unei dovezi a apocalipsei - construirea unei copii de siguranță a întregii culturi și vieți de pe Pământ. Gândiţi-vă la Pământ ca la un supercomputer, cu Luna ca hard diskul nostru de siguranță. Această viziune stă în spatele planului de a folosi Luna ca un depozit în afara pământului pentru semnele distinctive religioase, culturale și chiar genetice ale pământului.
- Detalii
- Scris de Anne Trafton
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 3764
Materialele hibride reprezintă un amestec de celulele bacteriene şi elemente lipsite de viaţă care pot transporta electricitatea sau emite lumina. Inspiraţi de materiale naturale precum osul, mozaic de minerale şi celule vii, cercetătorii de la MIT au creat celule bacteriene capabile să producă biofilme care pot încorpora materialele fără viaţă, ca nanoparticulele de aur sau nanocristalele.
- Detalii
- Scris de Lisa Zyga
- Categorie: Ştiri tehnologie
- Accesări: 3854
Un nou tip de hârtie care este fabricat din fibre de lemn având o transparenţă optică de 96% ar putea fi un material revoluţionar pentru următoarea generaţie de celule solare. Această hârtie ce provine din plante este mai ieftină şi mai ecologică decât substraturile din material plastic care sunt frecvent utilizat în celulele solare actuale.
Pagina 1 din 7