Te chinui să adormi? Simți că nu dormi suficient, te trezeşti pe timpul nopţii și te simți somnolent în timpul zilei? Nu ești singur, desigur.

În fiecare an au loc sute de mii de accidente de maşină care au drept cauză conducerea în stare de oboseală, ceea ce duce la numeroase decese ori răniri grave. Efectele pe termen lung ale privării de somn au consecințe grave asupra sănătății, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, atacul de cord, accidentul vascular cerebral și depresia.

Mulţi dintre cei care au probleme cu somnul apelează la medicaţie, cu sau fără reţetă. Dar există vreo metodă de a adormi mai repede și de a dormi mai bine fără medicamente?

Comentarii -

 

Un chirurg din India a efectuat prima operație pe inimă de la distanță (circa 30 km). Procedura, cunoscută sub numele de intervenție coronariană percutanată, poate ajuta la deschiderea vaselor de sânge la pacienții cu ateroscleroză (placa se acumulează în vasele de sânge, restricționând fluxul sanguin). Inovațiile în domeniul telemedicinei și chirurgiei asistate de robot poate oferi şanse nesperate pacienţilor care, altfel, ar avea dificultăţi în a accesa sistemul de sănătate.

Comentarii -


Bacterii Chlamydia trachomatis (în maro)

În urmă cu câteva zile am publicat o ştire despre rezultatele excelente în testarea unor noi tratamente împotriva Ebola, o boală cumplită care a făcut ravagii în câteva zone din Africa. Noi ştiri interesante vin din domeniul medical: un studiu pe oameni, în faza I, a arătat că un nou vaccin împotriva clamidiozei este sigur și declanșează un răspuns imunitar împotriva bacteriilor care provoacă boala.

Clamidioza este o boală cauzată de infectarea cu bacteria Chlamydia trachomatis, care este o specie de bacterie din genul Chlamydia. Chlamydia trachomatis este bacteria cea mai transmisă prin contact sexual neprotejat. În prezent sunt circa 131 de milioane de noi infecții cu bacteria cauzatoare a clamidiozei în fiecare an în întreaga lume. Chlamydia trachomatis este o bacterie ce are caracteristici specifice atât bacteriilor, cât și virusurilor. Nu poate fi multiplicată în medii artificiale de cultură, întrucât este dependentă de energia celulelor-gazdă.

Comentarii -


Reprezentanți ai comunității vin să viziteze o familie din periferia Beni pentru a informa despre Ebola

În cadrul unui studiu clinic în Republica Democrată Congo au fost testate noi medicamente împotriva Ebola, cu rezultate excelente.

Eforturile cercetătorilor de a identifica soluții eficiente în lupta împotriva Ebola au dat în fine rezultate, două tratamente experimentale funcționând atât de bine, încât acum vor fi oferite tuturor pacienților din Republica Democrată Congo. Noile terapii au vindecat circa 90% din pacienții infectați recent. Progresele efectuate dau speranțe că epidemia de Ebola din estul Congo va fi în curând eliminată, iar noile focare vor fi stinse mai ușor. Unul dintre cele două medicamente noi testate a redus rata mortalității la 6%.

Într-un mediu haotic și violent, precum cel din Congo, oameni de știință și medici din Republica Democrată Congo au efectuat un studiu clinic cu noi medicamente pentru a încerca să combată o epidemie de Ebola care durează de circa un an. Luni, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății și ai Institutului Național de Sănătate au anunțat că două dintre tratamentele experimentale par să crească dramatic ratele de supraviețuire.

În timp ce un alt vaccin experimental fusese dovedit eficient în a proteja oamenii de la a contacta Ebola, noile tratamente sunt eficiente în vindecarea celor care au fost deja infectați.

Comentarii -

Imagine prelucrată după Hotnews

România a fost una dintre ţările din Europa cu cea mai dură legislaţie anti-avort pe timpul perioadei comuniste.  Din 1966, când a intrat în vigoare Decretul 770, până în 1989, se apreciază că peste 10.000 de femei au murit din cauza avorturilor ilegale. Se presupune că acest aspect grotesc al istoriei noastre ar trebui să lase urme în "conştiinţa colectivă", iar ministerul de resort ar trebui să fie interesat de ce se întâmplă în spitalele din România de stat în materie de avorturi. Pentru că în România avortul este legal, până  la  14 săptămâni "la cerere" și până la 24 de săptămâni în scop medical. În 2019, din 375 de spitale de stat, cel puţin 87 sunt selective privind perioada ori nu fac deloc întreruperi de sarcină la cerere. Detalii mai jos...

Comentarii -

Impresia generală este că medicina modernă avansează în ritm alert, şi nu greşim crezând astfel. Antibioticul a înlocuit arsenicul, iar anestezia un glonţ ţinut între dinţi, pentru a da doar două exemple.
Dar veştile nu sunt toate bune. Dacă aţi urmărit ştirile din ultimii ani cu privire la mamografie, scanarea pentru detectarea cancerului de prostată, medicaţia pentru scăderea colesterolului - pare că lucrurile au scăpat un pic de sub control în anumite zone. Aceste practici au fost găsite ineficiente. Acest fenomen este numit "fiasco medical" (din engleză, "medical reversal"). Aşadar, anumite tratamente sunt aplicate pe milioane de pacienţi, miliarde de euro sunt cheltuite, iar când, în fine, se efectuează teste clinice serioase, se observă că presupunerea iniţială, care a dus la promovarea unei practici medicale, a fost greşită. "Fiascoul medical", dincolo de efectele negative asupra pacienţilor, este un fenomen care subminează încrederea în medicină.

Un studiu recent, care a analizat teste clinice controlate derulate pe o perioadă de 15 ani, reflectate în peste 3.000 de articole din trei mari publicaţii medicale din SUA şi Marea Britanie, a dezvăluit un număr de 396 de fiascouri medicale, adică de proceduri, dispozitive şi practici medicale ineficiente, utilizate de personalul medical.

Comentarii -


Refugiaţi Afganistan

Lumea se confruntă cu multiple probleme de sănătate. Acestea variază de la epidemii ale unor boli împotriva cărora ne putem vaccina, cum ar fi rujeola și difteria, creşterea rezistenţei agenților patogeni la medicamente sau creșterea incidenţei obezităţii la impactul asupra sănătății al poluării mediului, al schimbărilor climatice și al crizelor umanitare multiple.

Comentarii -

Din octombrie 2015 până în ianuarie 2016 au fost aproape 4.000 de cazuri de copii născuţi cu microcefalie (defect la naştere care constă în dimensiuni ale capului bebeluşului mai mici decât cele normale) în Brazilia. Anterior se înregistrase o medie de 150 de cazuri pe an.

Comentarii -


Celulă canceroasă (sân)

Până recent era neobişnuit să vezi cuvintele "cancer" şi "vindecat" în aceeaşi frază. Acum această alăturare a devenit mult mai prezentă. Ştirile privind vindecarea unui copil (Layla Richards) de leucemie au fost urmate de altele, privind vindecarea fostului preşedinte american, Jimmy Carter, de cancer la creier (care se răspândise de la ficat).

Comentarii -

Mai mult de 9.500 de cetățeni din 12 țări din toată lumea (Barbados, China, Egipt, India, Indonezia, Mexic, Nigeria, Rusia, Serbia, Africa de Sud, Suda și Vietnam) au răspuns întrebărilor unui chestionar referitor la rezistența la antibiotice. Iată, în continuare, câteva dintre concepţiile greșite ale populaţiei lumii cu privire la folosirea antibioticelor.

Comentarii -

Primul transplant de cord la om din România se leagă de numele chirurgilor Radu Deac şi Șerban Brădişteanu şi a fost efectuat în 1999. Profesorul Radu Deac, considerat "cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii", a realizat, de-a lungul carierei, peste 35 de transplanturi, 10.000 de intervenţii pe cord deschis şi 5.000 de intervenţii pe cord închis.

Comentarii -

Nivelul de vaccinare din România este din ce în ce mai scăzut, existând acţiuni împotriva imunizării, a atenţionat joi comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, în cadrul unei întâlniri avute cu reprezentanţii societăţii civile, în contextul vizitei pe care o efectuează la Bucureşti.

Comentarii -


Virusul Ebola
Credit: wikipedia commons

Ebola a încetat, pentru a doua oară, să se mai transmită în Liberia, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după împlinirea a 42 de zile de la ultimul caz confirmat de analizele de laborator, semnalează EFE, adăugând totodată că urmează o perioadă de 90 de zile de de vigilenţă sporită pentru a se evita reapariţia virusului.

Comentarii -

VaccinÎn ciuda acceptării cvasi-universale a beneficiilor vaccinării, unele persoane sunt îngrijorate cu privire la riscurile asociate. Din fericire oamenii de ştiinţă sunt vigilenţi în a identifica posibile riscuri, astfel încât acestea să fie eliminate înainte de apariţia unor probleme serioase. Un studiu recent publicat în PLOS Biology, de exemplu, a fost prezentat de anumite publicaţii ca mărturie a faptului că anumite vaccinuri fac viruşii mai periculoşi.

Comentarii -

Un studiu efectuat în Anglia pe adulţi în vârstă a constatat că măsurarea personală a tensiunii arteriale şi schimbarea medicamentelor funcţionează mai bine decât vizitele obişnuite la doctor, în cazul unor pacienţi. Persoanele care se informează singure şi îşi adaptează medicaţia în funcţie de nevoie au un nivel mai bun al tensiunii arteriale după un an decât cele care beneficiază de îngrijirea standard, apelând la doctor.

Comentarii -

În cele mai multe cazuri, cancerul nu este generat nici de alimentaţia deficitară, nici de stilul de viaţă şi nici de gene "defecte". Cercetătorii de la Johns Hopkins University School of Medicine au realizat un studiu asupra a 31 de pacienţi cu cancer şi au descoperit că doar 9 dintre aceste cazuri pot fi legate de un stil de viaţă deficitar, alimentaíe ori de defecte genetice. Restul de 22 de cazuri reprezintă rezultatul hazardului...

Comentarii -

PastileMilioane de oameni iau statine pentru scăderea colesterolului. Prin urmare, atunci când anul trecut în ʺThe BMJʺ, o publicaţie medicală britanică importantă, au apărut două articole care au pus sub semnul întrebării siguranţa lor, acestora li s-a acordat un interes considerabil.

Comentarii -

NDECercetătorii de la Universitatea din Liège au demonstrat că mecanismele fiziologice declanşate în timpul experienţelor din preajma morţii (EPM) duc la o percepţie mai vie, nu doar a evenimentelor imaginate din trecutul unui individ, ci, de asemenea, a evenimentelor reale care au avut loc în viaţa sa.

Comentarii -

O nouă clasă de celule imune ar putea oferi protecţie împotriva diabetului zaharat de tip 1 prin suprimarea altor celule ale sistemului imunitar. Organismele noastre sunt protejate de celulele albe din sânge numite celule T care identifică şi distrug infecţiile, tumorile şi alte ameninţări. Dar aceşti străjeri sunt păziţi la rândul lor de celule T de reglare, care suprimă proliferarea altor celule T şi împiedică sistemul nostru imunitar să declanşeze o reacţie împotriva propriilor noastre organisme.

Comentarii -

Noul test pentru boala Alzheimer necesită doar puţin unt de arahide şi o riglă. Folosind doar o riglă şi o linguriţă de unt de arahide, cercetătorii de la University of Florida au dezvoltat un nou test pentru a facilita diagnosticarea bolii Alzheimer (Stamps şi colaboratorii, 2013). Testul se bazează pe faptul că una din primele zone ale creierului care este afectată de boala Alzheimer este zona olfactivă.

Comentarii -

AlzheimerO analiză coordonată de către specialişti de la Universitatea Johns Hopkins a datelor obţinute de la mai mult de 3.000 de americani în vârstă a condus la concluzia ca anumite medicaţii din tratamentul hipertensiunii ar putea micşora riscul de demenţă cauzat de boala lui Alzheimer (AD).

Comentarii -

DoctorModificările stilului de viaţă reduc incidenţa diabetului de tip 2 la pacienţii de mare risc, însă beneficiile sunt mai puţin clare pentru pacienţii recent diagnosticaţi, conform unei sinteze publicate în numărul din 15 octombrie a.c. al Annals of Internal Medicine.

Comentarii -

CreierLa Cardiovascular Health Study (SUA), au fost efectuate scanări cerebrale la 3660 persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, cu scopul de a decela aşa-numitele infarcturi cerebrale silenţioase (fără simptome evidente), mici leziuni cerebrale care pot determina pierderi ale capacităţii de gândire, demenţă sau accidente cerebrale.

Comentarii -

Maladia AlzheimerCercetătorii de la Johns Hopkins consideră că prin măsurarea concentraţiilor unor anumite proteine în fluidul cerebrospinal (CSF) se poate prezice perioada când apar deficienţele cognitive asociate bolii Alzheimer înainte de apariţia primelor semne de pierdere a memoriei.

Comentarii -

În 1998, la scurtă vreme după ce a suferit o rană gravă la cornee cauzată de o bucată de metal, Ian Tibbets şi-a pierdut vederea în ochiul drept. Mai târziu şi-a pierdut vederea şi în ochiul stâng. Tibbets a fost în final trimis la Chrisopher Liu, chirurg la Spitalul de Oftalmologie Sussex, şi s-a calificat pentru o procedură cunoscută drept osteo-odonto-keratoproteză (OOKP).

Comentarii -

O varietate asurzitoare de anomalii genetice pot cauza transformarea celulelor sănătoase în celule canceroase. Puţine dintre acestea sunt comune cancerelor aceluiaşi ţesut şi chiar şi mai puţine cancerului ţesuturilor diferite. Cu toate acestea, cercetătorii căutând astfel de ace genetice comune în carul tipurilor de cancer au publicat două studii referitoare la rezultatele obţinute în Nature Genetics.

Comentarii -

Nuci, alune, migdaleO treime dintre nord-americani ar putea avea un nivel ridicat al colesterolului din sânge. Acest lucru, desigur, reprezintă un risc crescut pentru apariţia  bolilor de inimă, ucigaşul numărul unu în America de Nord. Însă nivelul colesterolului poate fi redus cu ajutorul unei diete adecvate.

Comentarii -

Mituri sanatateSuntem bombardaţi continuu cu sfaturi despre sănătate, dar nu toate acestea se bazează pe dovezi riguroase. Caroline Williams desfiinţează şase dintre cele mai cunoscute astfel de mituri, de la cel al celor 8 pahare de apă zilnice până la dieta paleo.

Comentarii -

Consumator de bereExpunerea cronică la alcool duce la adaptări la nivel cerebral care mută sarcinile privind controlul comportamental dintr-o zonă a creierului implicată în luarea deciziilor complexe într-o zonă asociată cu formarea obiceiurilor.

Comentarii -

Tester albuminaUn aparat portabil uşor inventat la UCLA şi care efectuează teste la rinichi şi transmite datele printr-un smartphone ataşat ar putea reduce drastic nevoia frecventă de a vizita un doctor a persoanelor care suferă de diabet şi boli renale cronice.

Comentarii -


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!