Cercetători de la universitatea din Yale au realizat prima măsurare de precizie a "curentului electric permanent" (eng. persistent current), care reprezintă un curent de mică intensitate a cărui prezenţă  a putut fi determinată în mici inele de metal.

 

Pentru a reuşi măsurătoarea, fizicienii au folosit o metodă de determinare indirectă a curentului electric permanent, măsurând în fapt variaţiile câmpului magnetic produs de acesta (după cum se ştie, mişcarea electronilor într-un conductor, ceea ce numim "curent electric", este însoţită de un câmp magnetic).

"Curentul magnetic permanent" este un rezultat al efectelor mecanicii cuantice. Deşi existenţa acestui curent a fost prezisă de fizicieni cu decenii în urmă, probarea existenţei lui s-a dovedit foarte dificilă, încercările anterioare de efectuare a unor măsurători corecte nefiind concludente.

Sursa: aici

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro