LebadaUn grup de la Universitatea Washington aduce indicii care susţin că greutatea păsărilor zburătoare este limitată de incapacitatea acestora de a-şi înlocui penele de zbor destul de repede. Cele mai grele păsări zburătoare în prezent sunt lebedele de 15 kg.

 

 

 

Diferite păsări au evoluat diferite strategii de înlocuire a penelor de zbor, acestea fiind deteriorate de radiaţiile ultraviolete şi de bacterii. Păsările mici îşi înlocuiesc succesiv cele 9 sau 10 pene principale de zbor, fiecare pană în cam trei săptămâni, în timpul unui proces de năpârlire ce se întâmplă o dată sau de două ori pe an. Păsările mai mari pot avea procesul de năpârlire extins pe 2 sau 3 ani sau îşi pot înlocui simultan mai multe pene din părţi diferite ale corpului. Unele păsări mari care se pot proteja de prădători şi hrăni fără a zbura îşi înlocuiesc toate penele simultan (gâşte, raţe).

Lungimea penelor este proporţională cu (masa păsării)1/3, adică radical de ordin 3 din masa păsării, în timp ce rata de creştere a penelor este proporțională doar cu (masa păsării)1/6. Aceasta înseamnă că speciile mai mari de păsări au nevoie de un timp mai lung de creştere a penelor de zbor, astfel încât o pasăre de 10 kilograme are nevoie de 56 de zile pentru a înlocui o pană de zbor. Păsările prea mari nu ar putea înlocui aceste pene înainte de a fi deteriorate.

Autorii studiului spun că această neconcordanţă între rata de creştere a penelor şi lungimea lor ar putea fi cauzată de dificultatea cu care penele, structuri aproximativ bidimensionale, ar putea să crească din tecile aproximativ unidimensionale.

În trecut, pasărea zburătoare Argentavis cântărea probabil în jur de 70 de kilograme. Este posibil ca ea să îşi fi înlocuit toate penele simultan, stând pe sol o perioadă îndelungată şi hrănindu-se din rezervele de grăsime.



Sursa: PhysOrg.com.

Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!