accidentUn studiu publicat recent în revista Cerebral Cortex dezvăluie faptul că oamenii al căror genom posedă o variaţie genetică destul de des întâlnită obţin rezultate cu în jur de 20% mai slabe la testele auto simulate în laborator. Variaţia apare în cadrul unei gene cu rol în producerea proteinei BDNF (brain-derived neurotrophic factor), care controlează mecanismele de apariţie a sinapselor noi şi de întreţinere a celor mai vechi.

 

Participanţilor la studiu li s-a cerut să "parcurgă" 16 ture de pistă într-un simulator auto care consta practic dintr-un ecran prevăzut cu un volan, cu ajutorul cărora se puteau vizualiza "circuitul" şi controla direcţia de deplasare a "maşinii". Subiecţii trebuiau să menţină vehiculele de o bandă neagră poziţionată în zona centrală a pistei. Software-ul folosit cuantifică abilităţile participantului de a menţine maşina pe direcţia corectă. Dintr-un eşantion de 29 de studenţi, cei care posedă variaţia genetică amintită, care poartă numele de Val66Met, au obţinut rezultate mai slabe în comparaţie cu ceilalţi, în condiţiile în care selecţia a urmărit testarea unor tineri cu profiluri psihologice şi educaţie similare (toţi sunt studenţi în ani terminali la colegii din S.U.A.).




Studiul a fost efectuat de o echipă condusă de către neurologul Steven Cramer, de la Universitatea din California, şi concluzia este una pe cât de interesantă, pe atât de tulburătoare: posesorii variantei dominante a genei cu rol în producerea BDNF prezintă un factor de risc mai scăzut de a fi implicaţi în incidente rutiere, datorită faptului simplu că, genetic, sunt şoferi mai pricepuţi. O treime dintre oameni, cei care nu intră în categoria menţionată anterior, ar fi, se pare, mai predispuşi spre accidente. Ce poate face societatea în cazul acestora?


Sursa: aici.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.