Vis zburandAtunci când visăm, trupul iese din discuţie, însă mintea încă mai este un amestec de gânduri şi interpretări. Dar în acest amestec aparent aleatoriu, unele vise ies la suprafaţă iar şi iar. Genurile science-fiction şi fantasy ar putea fi cauza acestui fapt.

 

 

 

 

Când eram foarte mic aveam un vis în care fugeam de la o şcoală cu internat, eram micşorat şi mă alăturam personajelor din desenul animat „Chip 'n Dale's Rescue Rangers”. Şcolile cu internat şi rozătoarele vorbitoare nu au fost niciodată o parte importantă a copilăriei mele, dar am avut acest vis în mod regulat o dată pe an, de-a lungul mai multor ani ai tinereţii mele. Dar de ce? De ce avem acest vise recurente şi ce le deosebeşte de visele normale?

Oamenii de ştiinţă au ipoteze diferite asupra motivului pentru care avem vise, teoriile lor variind de la faptul că visele ar fi un fel de screen-saver pentru creierul conştient până la faptul că acestea ne-ar ajuta să rezolvăm problemele din viaţa cotidiană. Visele recurente nu au fost niciodată înţelese în întregime. Există nişte mici ciudăţenii. De exemplu, oamenii care suferă de narcolepsie (boală provocată de tulburări ale sistemului nervos central, caracterizată prin necesitatea irezistibilă de a dormi) par a avea vise recurente mai des decât alţii. Visele recurente tind totuşi să fie asociate cu probleme nerezolvate sau cu surse de stres din viaţa reală. Acest lucru sprijină ideea conform căreia visele sunt metode de a rezolva problemele sau măcar de a le examina în timpul somnului. Dar ce fel de probleme sunt acestea?

 

 

Un studiu asupra viselor realizat în anul 2000 a dezvăluit faptul că, din 592 de vise casnice zilnice (i.e. vise legate de curăţenia în casă), cam două treimi conţineau o ameninţare la adresa „visătorului” sau a unei persoane apropiate lui. Doar 4% din ameninţări erau pură fantezie, cum ar fi dragoni malefici. Puţin sub 60% din ele se puteau petrece în viaţa reală. Şi, în majoritatea cazurilor, „visătorul” se lupta cu ameninţarea şi câştiga. Persoana respectivă „testa” o situaţie de urgenţă şi găsea o metodă de a acţiona adecvat.

Deci visele recurente sunt antrenamente pentru situaţiile periculoase din viaţa reală? Un studiu din 2006 a arătat că visele recurente urmau tiparele viselor normale, aproximativ 65.6% conţinând o ameninţare. La fel ca înainte, subiectul reuşea de obicei să înlăture cu succes ameninţarea, iar visul se rezolva de la sine. Până aici, visele recurente sunt exact ca cele normale. Singurul lucru diferit este conţinutul.

În timp ce visele normale din cadrul sondajului din 2000 implicau de cele mai multe ori ameninţări reale, studiul din 2006 a arătat că visele recurente erau de domeniul fantasticului. Aproximativ 80% din ameninţările din visele recurente erau entităţi din „basme, reviste de benzi desenate sau science-fiction”, iar celelalte 20% erau reale. Cu alte cuvinte, visul meu cu Rescue Rangers era unul normal pentru un vis recurent.

Poate că science-fiction-ul, genul fantasy, benzile desenate şi basmele aduc probleme pe care mintea nu le poate rezolva pentru că ele nu există cu adevărat şi astfel acestea ne rămân în cap, pentru ca noi să le visăm iar şi iar. Poate că ele reprezintă refugiul nostru într-o lume fictivă atunci când suntem stresaţi de factori reali din viaţă. Sau poate că sunt pur şi simplu suficient de ciudate încât să ni le amintim pe acestea şi să uităm lucruri ca „şi pentru a zecea oară anul acesta, am visat cum am evitat la milimetru să mă lovesc la deget”. Oricare ar fi adevărul, dacă am contribuit la visele voastre, anunţaţi-ne.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Do science fiction and fantasy cause recurring dreams?, publicat pe io9.com.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.