Astăzi este imposibil să mai mănânci în oraș, date fiind restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Restaurantele sunt închise. Mai există posibilitatea de a comanda mâncare la diverse firme care oferă astfel de servicii. O îngrijorare legitimă în epoca marelui virus este: „există riscul să mă infectez cu noul coronavirus de la mâncarea comandantă?”. În principiu, desigur, acest risc există.

Poate fi cuptorul cu microunde un instrument pentru elimina ori a reduce simțitor acest risc? Cel mai probabil răspunsul corect este: da, în anumite condiții. Iată de ce.

După știința noastră nu există studii care să ne ofere date precise cu privire la puterea și durata necesare pentru a distruge virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala numită COVID-19, cu ajutorul unui cuptor cu microunde de bucătărie.


Cum funcționează cuptorul cu microunde?


Cuptorul cu microunde folosește microundele pentru a încălzi mâncarea. În fapt, energia electromagnetică direcționată în interiorul cuptorului cu microunde face ca moleculele de apă (și alte molecule) din mâncare să înceapă să vibreze, ceea ce generează căldură.




Comportamentul moleculelor de apă la radierea cu microunde


Microundele sunt unde electromagnetice cu lungimi de undă variind de la un metru la un milimetru (cu frecvenţe cuprinse între 300 MHz (0.3 GHz) şi 300 GHz).

Cuptorul cu microunde folosește o componentă care se numește magnetron, un tub vidat, ce produce radiaţie electromagnetică neionizantă, adică nepericuloasă pentru sănătate, cu o frecvenţă, de regulă, de 2,45 GHz (adică 2,45 miliarde de oscilaţii pe secundă) şi o lungime de undă de 12,2 cm.


Microundele ucid viruși precum HIV

Într-un studiu care a urmărit stabilirea efectului microundelor generate de cuptorul cu microunde asupra HIV s-a observat că aplicând o putere de 800 wați pentru pentru două minute - virusul este distrus.


Ce știm despre coronavirusuri? Pot fi distruse de microunde?

Într-un studiu asupra unui alt tip de coronavirus, numit IBV (coronavirusul aviar), s-a observat că expunerea la radiația unui cuptor cu microunde de bucătărie pentru doar 5 secunde a distrus virusul.


De ce sunt virusurile distruse de microunde?

Coronavirusurile conțin grupări hidroxil (OH), care vibrează așa cum ați observat în animația de mai sus, producând, așadar, căldură. Această căldură, se presupune, are capacitatea de distruge virusurile. Pe de altă parte, cum s-a putut constata în studiul pe coronavirusul IBV, chiar o perioadă scurtă, care nu permite ridicarea temperaturii în mod semnificativ, se dovedește eficientă.

Încă o dată, articolul nu furnizează date despre noul coronavirus, SARS-CoV-2, întrucât acestea nu sunt disponibile la data scrierii articolului, dar vă prezintă datele existente din alte studii, care arată eficiența microundelor împotriva virusurilor și condițiile în care acestea sunt eficiente.


Pentru o explicație detaliată a funcționării cuptorului cu microunde citește: Cum funcționează cuptorul cu microunde



Sursa: regenexx.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.