Rata mortalității în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2, la 25 martie 2020, pentru o serie de țări

Numărul celor infectați cu noul coronavirus, denumit SARS-CoV-2, se apropie, la nivel planetar, de jumătate de milion. SUA, țara cu cel mai mare potențial în domeniul cercetării medicale, este în căutarea unor soluții rapide. Europa, grav afectată de pandemie, se luptă cu stăvilirea valului de infectări și decese. Iată ce se întâmplă în lume, în timp ce în România ne apropiem de 1.000 de cazuri de bolnavi de COVID-19.


Folosirea sângelui celor care s-au recuperat după infecția cu noul coronavirus, pentru a-i salva pe abia infectați
[link]

Spitalele din New York intenționează să folosească plasma (conține anticorpi, dar nu și celule roșii) din sângele celor care s-au recuperat după infecția cu SARS-CoV-2 pentru a evita ca cei abia infectați să ajungă la stări critice la bolii. Această idee este una veche, folosită și în trecut, când nu se cunoștea la fel de bine de astăzi cum funcționează agenții patogeni, idee ce presupune că un organism vindecat dispune de anticorpi eficienți împotriva unei eventuale noi infecții.

Marele avantaj al acestei abordări este că acest „tratament”, dacă se va dovedi eficient, este disponibil imediat. Un eventual vaccin va fi disponibil în multe luni de acum înainte, dacă nu ani.

Rezultatele studiilor clinice din China, în cadrul cărora s-a folosit plasmă de la cei recuperați pe noi pacienți, sunt în stadiul preliminar, așa că nu se știe, deocamdată, gradul de eficacitate a utilizării plasmei.


Numărul de particule virale este în strânsă legătură cu severitatea bolii [link]

Expunerea la un număr mai mare de particule virale duce la o mai mare severitate a bolii. Prin urmare, lucrătorii din domeniul medical care iau legătură cu pacienți infectați cu SARS-CoV-2, chiar dacă iau un contact cu un număr mic de particule virale, dacă acest contact este prelungit, sunt expuși unui risc mai mare de infectare și la o severitate mare bolii. De aceea este foarte important ca medicii și toți cei implicați în îngrijirea celor bolnavi de COVID-19 să poarte costume de protecție.


În Marea Britanie fiecare cetățean se va putea testa acasă în câteva zile [link]

Mii de kituri de test vor putea fi livrate către clienți cu simptome și aflați în auto-izolare în câteva zile în Marea Britanie.

Directorul serviciului național de boli infecțioase, Sharon Peacock, a afirmat că de săptămâna viitoare va fi posibilă testarea în masă în Marea Britanie. Guvernul britanic a cumpărat milioane de teste. Fiecare se va putea testa, cumpărând testul de la  colțul străzii.

Testul va presupune introducerea unui deget în chitul de testare, obținerea unei picături de sânge, analizarea sângelui de către kitul de testare și livrarea unui răspuns către client.

În ce privește prețul, dacă va exista un preț, acesta va fi foarte mic.

De ce e importantă testarea în masă? Pentru că pot fi extrași cei infectați din marea masă de oameni sănătoși. Cu cât cei care se testează sunt mai mulți, cu atât probabilitatea ca persoane infectate să infecteze și alte persoane scade.


În Israel se aplică restricții de deplasare drastice

Începând de astăzi, nicio persoană nu se poate deplasa pe o distanță mai mare de 100 de metri de propria locuință.


Irlanda naționalizează sistemul medical [link]

Ca răspuns la pandemia de coronavirus, în Irlanda spitalele private sunt naționalizate. Toți cetățenii au promis acces egal la tratament medical, indiferent de tipul de asigurare medicală pe care îl au.


Uniunea Europeană a decis să creeze stocuri de echipament medical, pentru a sprijini țările UE împotriva pandemiei de COVID-19 [link]

Astăzi, Comisia Europeană a decis să creeze un stoc strategic de echipament medical, care să includă măști, ventilatoare, echipament de protecție de corp, vaccinuri, materiale de laborator, care să fie folosite, la nevoie, de statele UE.


Va fi un viitor vaccin eficace pe termen lung?

Mutațiile semnificative ale SARS-CoV-2 (COVID-19) sunt lente, iar un vaccin ar fi eficient pentru câțiva ani.

Virușii ARN, cum este virusul gripei, suferă mutații foarte rapid. Mașinăria moleculară pe care o folosesc pentru a se replica este susceptibilă la erori. O analiză a virusului, transmis de la om la om, arată că la 10 zile acesta suferă mutații. De aceea, cum am scris în acest articol, vaccinul împotriva gripei are o eficacitate relativ redusă.

Coronavirusurile, de asemenea, suferă mutații, dar, cel mai probabil, conform unei predicții a unui cunoscut epidemiolog american, Trevor Bedford, vor avea nevoie de ani pentru a suferi mutații care să necesite modificarea vaccinului pentru a se păstra eficace.

Sigur, întâi să avem un vaccin care să dea rezultate...

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.