mancand_pamantÎntr-un studiu publicat pe 9 decembrie, online, în Proceedings of the Royal Society, cercetătorii americani Thomas W. McDade, Julienne Rutherford, Linda Adair şi Christopher W. Kuzawa au avansat ideea că protecţia exagerată a copiilor, în special până la vârsta de 2 ani, de agenţii patogeni obişnuiţi are efecte negative la maturitate. Studiul a început cu mai bine de 25 de ani în urmă şi a folosit ca indicator al stării generale a sistemului imunitar proteina C-reactivă, un marker al inflamaţiei.

McDade, liderul echipei, a ales pentru realizarea studiului Filipine, întrucât în această ţară rata infecţiilor copiilor este mai mare decât în SUA, iar condiţiile de igienă sunt mai precare. Rezultatul studiului arată că markerul inflamaţiei din organism, măsurat la vârsta de 20 de ani, este cu atât mai scăzut cu cât  cantitatea de agenţi patogeni la care a fost expus copilul până la vârsta de 2 ani a fost mai mare.




Ideea că un ambient fără microbi are efecte nefaste pentru evoluţia sistemului imunitar pe termen lung nu este nouă, dar deocamdată lipsesc studii consistente pe această temă (care au nevoie de ani buni pentru a fi finalizate). Cu o lună în urmă, un articol publicat în Medicine Nature arată că o spălare prea frecventă a pielii duce la diminuarea capacităţii pielii de a se reface atunci când au loc răniri (citiţi aici ştirea pe site-ul BBC (eng)).

Aşadar, data viitoare când vă veţi vedea copilul că se apleacă spre podea pentru a lua o fârimitură de mâncare de pe jos şi se grăbeşte să o bage în gură, oricât de teribil v-ar părea, amintiţi-vă că acest gest poate avea rezultate bune pe termen lung. Un sistem imunitar puternic pentru vârsta maturităţii se formează în primii ani ai vieţii.

Sursa: aici

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.