Tester albuminaUn aparat portabil uşor inventat la UCLA şi care efectuează teste la rinichi şi transmite datele printr-un smartphone ataşat ar putea reduce drastic nevoia frecventă de a vizita un doctor a persoanelor care suferă de diabet şi boli renale cronice.

 

 

 

Acest aparat bazat de un telefon inteligent (smartphone) a fost creat în laboratorul de cercetare al lui Aydogan Ozcan, profesor de inginerie electrică şi bioinginerie la Şcoala de Inginerie şi Ştiinţe Aplicate Henry Samueli din cadrul UCLA, şi director asociat în cadrul Institutului California NanoSystems. Cântărind în jur de o treime dintr-o monedă de o liră, aparatul determină nivelul de albumină din urina pacientului în câteva secunde. Albumina este o proteină din sânge ce indică o problemă când se află în urină.

Laboratorul lui Ozcan a dezvoltat, de asemenea, aparatul ataşat, tuburi de unică folosinţă pentru teste, cât şi aplicaţii pentru a transmite datele. Un articol pe marginea studiului a fost publicat luna această într-o revistă de specialitate.

"Nivelul de albumină este adesea testat pentru a identifica problemele la rinichi, în special la bolnavii de diabet," a declarat Ozcan. Acest aparat oferă un mod foarte convenabil pentru pacienţii cronici de a testa nivelul de albumină atunci când aceştia sunt acasă sau chiar în vacanţă, acolo unde funcţionează telefoanele mobile.

 

Tester albumina
Display-ul de tip smartphone şi testerul portabil pt. albumină create de grupul de cercetare al lui Ozcan la Şcoala de Inginerie şi Ştiinţe Aplicate Henry Samueli din cadrul UCLA. Credit: Ozcan Research Group


Pacienţii ce riscă a se îmbolnăvi de diabet, probleme cu rinichii sau altele asemenea trebuie să ducă la analize probe de sânge şi urină în mod regulat - uneori mai mult de o dată pe zi - pentru a îşi monitoriza sănătatea, ceea ce necesită vizite la policlinici sau laboratoare de analize.

Noul aparat proiectează raze de lumină din spectrul vizibil prin două tuburi fluorescente ataşate dispozitivului, unul conţinând un lichid de control şi celălalt o probă de urină combinată cu substanţe fluorescente. Aparatul foto al telefonului inteligent capturează lumina fluorescentă după ce aceasta mai trece printr-o lentilă.

O aplicaţie pentru sistemul de operare Android care procesează imaginile în mai puţin de o secundă transmite rezultatele către o bază de date sau către un furnizor de servicii medicale. Testul, care măsoară concentraţia albuminei în urină, are o eroare de mai puţin de 10 micrograme pe mililitru, susţine studiul, ceea ce este un standard clinic acceptat în boli precum microalbuminuria, care se manifestă prin excreţia albuminei în urină.

Timpul necesar efectuării acestui test, incluzând pregătirea probei pentru a fi testată, prin introducerea cu ajutorul unei seringi mici a urinei în tubul fluorescent, este de în jur de cinci minute. Ozcan estimează că aparatul, pentru care laboratorul lui a creat şi aplicaţia pentru Android, poate fi produs comercial pentru un preţ cuprins între 50 şi 100 de dolari pe bucată.



Traducere de Anca Negulescu după portable-device-common-kidney, cu acordul MedicalXpress.com.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.