Doctori operândO ruptură de anevrism (o zonă locală dilatată) la nivelul aortei abdominale, cel mai mare vas de sânge din corp - reprezintă o afecţiune mortală. De fapt, cam jumătate dintre aceşti pacienţi cu ruptură de anevrism nu ajung la spital la timp pentru a fi salvaţi.

 

 

 

 

Cei care ajung, necesită intervenţie chirurgicală deschisă pentru a reface un vas de sânge. Acest studiu demonstrează că un tratament minim invaziv intervenţional ghidat radiologic pentru ruptură de anevrism, numit de refacere endovasculară a anevrismului (REVA), este mai sigur decât intervenţia chirurgicală deschisă şi este asociat cu o rată mai mică de mortalitate, spun cercetătorii Societăţii de Radiologice Intervenţională în cadrul celei de-a 37-a Conferinţe Științifice Anuale din San Francisco, California.

 

 



Anevrismul aortic abdominal reprezintă o zonă de dilatare la nivelul aortei abdominale. Dacă este lăsată netratată, aceasta dilataţie poate creşte în dimensiuni şi după ce a atins o anumită dimensiune,  se poate rupe cauzând o  hemoragie internă fatală. În Statele Unite, 9% din populaţia de peste 65 de ani are un anevrism aortic abdominal şi există 15.000 de decese pe an cauzate de ruptura anevrismelor aortice abdominale.

Bărbaţii sunt  de patru ori mai predispuşi la a suferi un anevrism de acest fel decât  femeile, şi, de asemenea, fumătorii sunt de patru ori mai susceptibili de a dezvolta boala.

"Persoanele cu o boală arterială periferică prezintă riscul de a face un anevrism, care reprezintă o slăbire şi dilatare anormală a unei artere majore. Odată ce această zonă de dilataţie se rupe, acest lucru poate duce la hemoragii interne fatale", a explicat Prasoon Mohan, MD, co-autor al studiului de la Departamentul de Diagnostic şi Radiologie Intervenţională de la Spitalul Saint Francis din Evanston, Illinois. "Înainte de dezvoltarea tratamentului endovascular minim invaziv, intervenţiile chirurgicale deschise erau ceva obişnuit pentru aceşti pacienţi, dar acum majoritatea acestor reparaţii elective ale anevrismului sunt realizate prin tehnici endovasculare. Este doar o chestiune de a determina acum clinicienii şi instituţiile să utilizeze această tehnică în situaţiile de urgenţă determinate de ruptura de anevrism", a adăugat el.

"Am constatat că refacerea endovasculară a aortei a redus în mod semnificativ decesele intra-spitalicești după tratament, comparativ cu intervenţiile chirurgicale deschise, şi perioada de spitalizare asociată cu refacerea endovasculară a fost mai mică decât cea din cazul  chirurgiei deschise", a declarat Mohan.

Odată ce un anevrism aortic abdominal ajunge la o anumită dimensiune, este recomandat tratamentul pentru a preveni ruptura acestuia. Un anevrism abdominal poate fi tratat prin chirurgie deschisă sau prin tehnica endovasculară minim invazivă. Chirurgia deschisă necesită o incizie mare la nivelul abdomenului şi înlocuirea porţiunii dilatate de aortă, cu un vas de sânge sintetic. În reparaţiile endovasculare, un radiolog intervenţional face o mică incizie în zona abdomenului, care serveşte ca punct de intrare pentru un cateter fir subţire, care este ghidat prin artera femurală spre zona dilatată a aortei folosind imagistica medicală avansată. Odată ajuns în acel loc, o grefă stent, care este comprimată în cateter este deschisă şi marginile stentului sunt comprimate de peretele aortic, rămânând astfel pe loc. Sângele curge prin grefa stent în loc de aorta anormal dilatată şi previne astfel ruptura.

Pentru acest studiu retrospectiv, cercetătorii au utilizat eşantioane de la  the National Inpatient Sample (NIS), cea mai mare bază de date naţională de plătitori care conţine informaţii cu privire la circa 8 milioane de spitalizări pe an. Această bază de date este o parte a Proiectului Utilizării şi Costurilor în Sănătate. Obiectivul a fost de a descoperi toate cazurile de ruptura AAA din 2001 - 2009 care au fost tratate fie prin refacere endovasculară, fie prin intervenţie chirurgicală deschisă şi de a compara rezultatele lor. Ei au descoperit că 38,858 persoane fizice, cu o vârsta medie de 74 de ani, au avut ruptură de  anevrism şi au beneficiat de unul dintre aceste două tratamente. Refacerea endovasculară a fost utilizată pentru a trata 6,790 pacienţi,  32,069 persoane au suferit intervenţii chirurgicale deschise.

Cercetătorii au raportat ca 39.7 % dintre pacienţii care au suferit intervenţii chirurgicale deschise au decedat în spital, comparativ cu 28,2 % dintre pacienţi care au beneficiat de REVA. Durata medie de spitalizare pentru persoanele care au beneficiat de REVA a fost de aproximativ 11 de zile, dar cei care au suferit intervenţii chirurgicale deschise au  fost spitalizaţi aproape 14 de zile. În timp ce 35 % dintre pacienţi au fost capabili să meargă acasă, fără a necesita în continuare reabilitare după refacerea endovasculară, doar 22 % din cei care au suferit intervenţii chirurgicale deschise au fost externaţi, la casele lor. Interesant, indiferent de tipul de refacere, femeile au avut rezultate proaste în comparaţie cu bărbaţii, după procedură.

"Refacerea aortică endovasculară implică un timp mai scurt de recuperare şi o necesitate mai mică de a îndruma pacienţii spre recuperare post intervenţională, ajutând potenţial asigurătorii, instituţiile  şi persoane fizice să economisească bani", a adăugat el.

"Radiologia intervenţională a adus contribuţii enorme la progresul medicinei moderne, în ultimele câteva decenii. Nici un alt grup de specialişti nu au contribuit atât de mult la inovare, mai ales în domeniul  terapiei minim invazive, pentru o atât de largă gamă de boli într-o perioadă scurtă de timp. Refacerea endovasculară a rupturii anevrismului aortic abdominal a fost una dintre aceste inovaţii mari ", a declarat Mohan. "Eu cred că refacerea aortică endovasculară va fi procedura de elecţie pentru tratamentul de urgenţă al anevrismelor rupte în viitor. S-a dovedit valoroasă şi salvatoare de vieţi", a adăugat el.

 



Traducere după minimally-invasive-treatment-ruptured- aneurysm, cu acordul editorului.
Traducere: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.