gena vaccinO echipă de imunologi din Canberra a identificat o genă - Dock8 - responsabilă cu controlul mecanismelor prin care organismul răspunde vaccinărilor. Studiul, publicat în ultimul număr al revistei Nature Immunology, a fost coordonat de către doctorul în imunologie Katrina Randall şi scoate în evidenţă faptul că atunci când gena Dock8 suferă o mutaţie, organismul efectiv "uită" că a fost vaccinat.

 

 

 

Studiul a fost efectuat folosind şoareci ale căror organisme au răspuns foarte bine în primele zile de după inocularea cu un vaccin, producând anticorpii corespunzători. Testele au fost repetate după câteva săptămâni şi au scos la iveală absenţa anticorpilor, ca şi cum vaccinarea originală nu ar fi avut loc. Căutările ulterioare ale unor gene care ar fi putut fi responsabile pentru acestă funcţionare defectuoasă au relevat o mutaţie la nivelul genei Dock8.

Dacă în mod normal rezistenţa la o anumită boală durează mulţi ani după vaccinare, sistemul imunitar "memorând" un fel de amprentă a agentului patogen introdus prin vaccinare în organism şi continuând vreme îndelungată producerea de anticorpi corespunzători, mutaţia genei Dock8 blochează transmiterea de semnale între antigen (vaccin) şi un tip special de leucocite - de tip B, responsabile cu producerea anticorpilor, care, în consecinţă, nu-şi mai îndeplinesc funcţia.

 

Mutaţiile la nivelul genei Dock8 sunt asociate şi cu o sensibilitate mai mare la infecţii. Studiul lui Randall, care se va orienta în continuare spre descifrarea mecanismelor asociate cu apariţia mutaţiilor la nivelul genei Dock8 la oameni, ar putea conduce la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente pentru cei al căror sistem imunitar nu răspunde corespunzător la vaccinări, ba chiar ar putea ajuta şi la producerea unor vaccinuri mai performante.

Clic aici pentru a afla mai multe detalii...



Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.