FurniciCercetători americani au descoperit că furnicile Temnothorax rugatulus, care trăiesc de  în crăpăturile rocilor din regiunea Southwest, pun greutatea luării deciziilor complicate în spatele întregii colonii, mai degrabă decât a unui singur individ.

 

 



Oamenii de ştiinţă de la Universitatea statului Arizona au descoperit că furnicile utilizează o strategie pentru gestionarea„supraîncărcării cu informaţii"

Într-un studiu publicat recent, pe versiunea online a revistei  Current Biology, Stephen Pratt, profesor de ştiinţele Naturii  la College of Liberal Arts and Sciences din cadrul Universităţii Arizona şi Takao Sasaki, un absolvent  care lucrează în laboratorul lui Pratt, sugerează că soluţia prevenirii supraîncărcării cu informaţii se găseşte în luarea colectivă a deciziilor, în defavoarea sarcinilor individuale multiple.

 

„Cred că motivul pentru care oamenii sunt interesaţi de acest subiect este acela că noi, ca fiinţe umane, putem deveni supraîncărcaţi cu informaţii - şi acest lucru poate fi în detrimentul atât al sănătăţii, cât şi la cât de eficient vom lua decizii”, spunea Pratt.  „Există sentimentul că noi ca societate suntem din ce în ce mai copleşiţi de informaţii.”

Cercetările anterioare au arătat abilitatea coloniilor de furnici în a compara calitatea a două potenţiale locuri de muşuroi - chiar dacă niciuna dintre furnici nu a vizitat ambele locuri. Pratt şi Sasaki susţin ipoteza conform căreia o colonie poate alege un muşuroi de calitate înaltă din mai multe opţiuni, mai eficient decât o furnică în mod individual, deoarece fiecare membru al coloniei evaluează numai o mică parte a locurilor disponibile şi împărtăşesc informaţiile culese întregii colonii.

„Oamenii cred despre furnici de obicei că sunt cam proaste, că ele nu pot în realitate să compare opţiunile sau că acestea nu au o percepţie prea bună”, spunea Sasaki. „De fapt, furnicile în mod individual pot compara opţiunile şi tocmai de aceea experimentează şi ele supraîncărcarea informativă - un fenomen documentat al omenirii.”

Perechea de cercetători a experimentat capacitatea de luare a deciziilor în evaluarea unor locuri artificiale pentru formarea unui muşuroi. Ambelor colonii şi furnicilor separate le-au fost date două niveluri de sarcină. Furnicile au trebuit să aleagă între două locuri de muşuroi, sau au avut de ales între opt locuri. În ambele experimente, jumătate dintre locuri erau nepotrivite. Locurile de formare a muşuroiului sunt alese în general bazându-se pe dimensiunea intrării şi a cavităţii, dar şi după întuneric şi alte caracteristici.

Cercetătorii au descoperit că furnicile separate au luat decizii mult mai neinspirate când au avut de-a face cu opt opţiuni decât cu două, acest lucru însemnând că au fost supraîncărcate cu informaţii. Coloniile, de cealaltă parte, au ales bine atât când au avut două, cât şi când au avut opt opţiuni, arătând că ele au făcut faţă problemelor grele fiind un colectiv.

Studiul demonstrează ceea ce Pratt consideră a fi răspunsul la două întrebări: ce obţii prin inteligenţa colectivă? şi a doua: de ce şi cum se face că un grup este mai inteligent decât un individ?

„Să trăieşti într-un grup este costisitor în multe aspecte, deci furnicile trebuie să obţină unele beneficii din acest lucru”, spunea Pratt. „Împărţind sarcina luării deciziilor, coloniile evită greşelile pe care un animal solitar le face atunci când obţine prea multe informaţii. Ceea ce este nemaipomenit la aceste furnici este că putem vedea exact cum fac acest lucru, asigurându-ne că nicio furnică nu trebuie să proceseze mai multă informaţie decât este capabilă.”

Pratt a adăugat că aceasta este una dintre problemele pe care le pot rezolva furnicile, dar că sunt alte probleme cu care se confruntă furnicile despre care am putea învăţa de la acestea.

„Ceea ce dorim cu adevărat este o înţelegere mult mai complexă a modului în care lucrează societatea ca un fel de creier distribuit”, spunea Pratt. El consideră că studiul poate oferi o perspectivă asupra modului în care să manevrăm excesul de informaţii în societate şi acest lucru va putea avea aplicabilitate în robotica de natură colectivă.



Traducere după ants-decision-making-lessen-vulnerability-overload de Mirela Stancu, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.