AfrodiziacPentru majoritatea dintre noi, mirosul materiei organice în descompunere este ultimul lucru la care ne gândim atunci când suntem... excitaţi. Dar acum oamenii de ştiinţă au arătat că, cel puţin în cazul musculiţelor, mirosul de fructe coapte sau putrezite este excitantul suprem.

 

 

Oamenii de ştiinţă au descoperit unul din primele afrodiziace adevărate

Ar putea ajuta asta la explicarea faptului pentru care alte creaturi, cum ar fi oamenii, asociază adesea mâncarea cu sexul?

Un iz uşor e de ajuns pentru activarea căilor cerebrale de iniţiere a curtării. Şi deşi oamenii de ştiinţă aflaseră deja de ceva vreme că aceste canale ar putea determina musculiţele mascul să umble ţanţoş şi să iniţieze ritualul de împerechere, ceea ce nu ştiau ei este că aceste comportamente pot fi declanşate de un miros.

”Este unul din primele cazuri de afrodiziace reprezentate de mâncare, o cale senzorială specifică din sistemul olfactiv declanşând comportamentul sexual”, spune cercetătorul elveţian Richard Benton, care a condus studiul.

Echipa a descoperit legătura dintre sex şi miros în timp ce investiga simţul olfactiv la musculiţe. Atunci când a descoperit că una din căile cerebrale pe care le identificaseră fusese asociată în trecut cu reglarea comportamentului sexual, lucrurile au devenit interesante.

Testând peste 160 de mirosuri diferite, echipa a identificat trei compuşi care ar putea excita musculiţele: fenilacetaldehida, acidul fenilacetic şi feniletilamina – substanţe chimice care se găsesc în mod normal în fructele şi plantele care fermentează. Descoperirile lor dezvăluie o legătură evoluţionistă interesantă între hrănire şi comportamentul reproductiv.

”Asta sugerează că acesta este un adevărat mecanism biologic ce face ca musculiţele să se poată împerechea într-un mediu ce oferă hrană, un loc bun pentru a face sex şi pentru a da naştere ulterior musculiţelor-pui”, a spus Benton. ”Apare şi întrebarea dacă alte organisme au căi senzitive similare.”

Descoperirile cercetătorilor au fost publicate în ultimul număr al revistei Nature.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Scientists have discovered one of the world’s first true aphrodisiacs, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.