Parazit malarieVideoclipul de mai jos surprinde momentele în care parazitul malariei (Plasmodium) invadează o globulă roşie umană. Este pentru prima dată când se reuşeşte acest lucru la o rezoluţie bună. Plasmodium este responsabil pentru boala malariei (video inclus).

 

 

 

Plasmodium este transmis la om de către ţânţari infectaţi şi este responsabil pentru pentru decesul a circa un milion de persoane în fiecare an.

Jake Baum şi colegii acestuia, lucrând la un institut de cercetare din Melbourne, Australia, au folosit microscopia cu emisie de electroni, imuno-fluorescenţa şi microscopia cu super-rezoluţie 3D pentru a înregistra mii de imagini cu rezoluţie foarte mare a unor acţiuni de invadare a unor celule de către parazitul amintit.

Pentru a-şi mări şansele de a surprinde Plasmodium în clipele în care acesta atacă globula roşie, cercetătorii au folosit două substanţe pentru a controla procesul: heparină pentru a preveni penetrarea celulei şi E64 pentru a preveni ieşirea din celulă.

Paraziţii produc o proteină care se ataşează globulei roşii şi găureşte "mantia" protectoare a acesteia. Cercetătorii afirmă că la începutul invadării celulei, parazitul este ca un punct, apoi, după ce intră în celulă devine un cerc.

Imaginile furnizate arată că atacarea celulei nu este un proces bine ordonat, cum se credea. Ataşarea iniţială este principalul declanşator al procesului, apoi totul se întâmplă simultan: parazitul eliberează o vacuolă pentru a vieţui în interiorul acesteia şi porneşte un "motor" pentru a se deplasa în interiorul celulei.

Filmul realizat poate avea consecinţe importante în modul de tratare a malariei. Capacitatea de a bloca ataşarea de celulă a parazitului ar însemna oprirea declanşării bolii.

 

 

 

 

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea acestui articol, realizată cu acordul New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.